27 Aralık 2021 05:55

Umut Gündüz davasında karar çıktı | iyi hal indirimi uygulanan sanık hapis yatmayacak

Alkollü bir sürücünün çarpıp kaçması sonucu yaşamını yitiren Umut Gündüz'ün davasında karar çıktı, 4 yıl 5 ay hapis cezası alan sanık daha önceden cezaevinde bulunduğu süreden dolayı hapis yatmayacak.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Alkollü ve hızlı bir sürücünün arkadan çarpıp kaçması sonucu hayatını kaybeden 19 yaşındaki bisiklet sporcusu Umut Gündüz’ün davasında karar açıklandı. Sanık Çağdaş Şenyüz, 'taksirle ölüme neden olma' suçundan iyi hal indirimi uygulanarak, 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı öte yandan sanığın daha önce cezaevinde bulunduğu süre göz önünde bulundurularak hapis yatmayacağı belirtildi.

Umut Gündüz'ün babası Menderes Gündüz, "Bilinçli olarak 5 yılın altında ceza vererek, cezaevine girmesini engelliyorsunuz" diyerek karara tepki gösterdi.

Batıkent Çakırlar Caddesi'nde geçen yıl 15 Temmuz'da meydana gelen kazada, bisiklet sporcusu Umut Gündüz, antrenman sonrası evine dönerken, Çağdaş Şenyüz yönetimindeki 06 ARN 29 plakalı otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybetti. Kazanın ardından gözaltına alınan Şenyüz'ün, yapılan testte, 1,53 promil alkollü olduğu belirlendi. Adliyeye sevk edilen Şenyüz, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Çağdaş Şenyüz, 4 ay sonra tahliye edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen bilirkişi raporunda Umut Gündüz'ün, yolun sağ şeridinden eksiksiz teçhizatla gittiği, kaskında ve bisikletinde sürücüleri uyarmak için ışıklandırma bulunduğu ve kusursuz olduğu belirtildi. Raporda Çağdaş Şenyüz'ün ise alkollü ve yüksek hızla ve trafik kurallarını ihlal ederek araç kullanması nedeniyle asli kusurlu olduğu kaydedildi. Soruşturma kapsamında Şenyüz hakkında 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

SAVCI 6 YILA KADAR CEZA İSTEDİ

Ankara 57’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasına, sanık Çağdaş Şenyüz, Umut Gündüz’ün babası Menderes, annesi Asuman Gündüz ile taraf avukatları katıldı. Savcı, mütalaasını tekrarlayarak sanığın, 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Mütalaaya karşı savunmasını yapan sanık Şenyüz, olanlardan dolayı pişman olduğunu belirterek, "Türk adaletine güveniyorum; başka bir diyeceğim yok" dedi.

MENDERES GÜNDÜZ: AĞIZ CEZADA YARGILANMASI GEREKİYOR

Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz ise olayın kaza değil, cinayet olduğunu tekrarlayarak, "Sanığın ağır cezada yargılanması gerekiyor. Bu nedenle mahkemenin görevsizlik kararı vermesini talep ediyoruz. Sanık dalga geçer gibi 526 gün sonra pişman olduğunu söylüyor. Ben oğlumu kaybettim. Geri gelmeyeceğini biliyorum; ancak bu mahkemede çıkacak karar, tüm bisikletlilerin hayatını ilgilendiriyor" dedi.

Asuman Gündüz de sanığın oğlunun katili olduğunu, cinayetten yargılanması gerektiğini söyledi. Gündüz ailesinin avukatı da sanığın kaza anında aşırı hızlı ve alkollü olduğunu belirterek, "Umut’u yerde bırakıp kaçmıştır. Bu dava 'kasten adam öldürme' davasıdır. Görevsizlik talebimizi tekrarlıyoruz. Mahkeme aksi kanaatte ise sanık hiçbir indirim uygulanmadan en ağır şekilde cezalandırılmalı. Sanığın kaçma şüphesi vardır; o nedenle direkt infaz talebimiz vardır" diye konuştu.

Sanık avukatı ise kazaya başka bir aracın daha karıştığını kaydederek, "Bu nedenle müvekkiline beraat kararı verilmesini talep ediyoruz. Mahkeme cezalandırma yoluna gidecekse ‘bilinçli taksirden’ değil ‘taksirden’ hüküm kurmalıdır" dedi.

İYİ HAL İNDİRİMİ UYGULANDI

Tarafların beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme, sanığa 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan 5 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, cezayı, sanığın duruşmalardaki iyi halini gözetip, iyi hal indirimi uygulayarak, 4 yıl 5 ay 10 güne indirdi.

BABADAN KARARA TEPKİ

Karar okunurken, Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz mahkemeye yönelik, "Katili koruyorsunuz. Bilinçli olarak 5 yılın altında ceza vererek, cezaevine girmesini engelliyorsunuz. Siz de katilsiniz. Kaleminizde kan var. Yargılanacaksınız" diye bağırdı. Mahkeme, bu sözleri de tutanak altına alarak, duruşmayı sonlandırdı.

Karar duruşmasının ardından Ankara Adliyesi önünde milletvekillerinin de katılımıyla açıklama yapıldı. Burada konuşan Gündüz’ün babası Menderes Gündüz kararı, “hukuk katliamı” olarak niteledi ve şunları kaydetti: “Alenen, kendilerine savcı ve hakim diyen bir sınıf tarafından korunan bir hukuk katliamı yaşandı. Bu kararların temelinde yatan nokta siyasidir. Çünkü bisiklet, yaya ve motosiklet ölümlerinde cezasızlık politikası geleneği, Cumhurbaşkanı'nın oğlunun yaşamış olduğu cinayetin korunması, kollanması üzerine uygulanmış ısmarlama bir yasadır. 1998’de Cumhurbaşkanı'nın oğlunu kurtarabilmek için emsal teşkil eden bu karar 20 yıldır yakamıza sarılmıştır. Yaşam hakkı için bir şeylerin yapılması gerekir.”

"MÜCADELEMİZ BİTMEYECEK"

Duruşmanın ardından konuşan Gündüz ailesinin avukatı Dursun Yılmaz, “Mahkeme en kısa sürede karar vermek için çabaladı. Bugün de karar verdi. Biz sadece Umut Gündüz’ün davasını takip etmedik. Alkolü, dikkatsiz, insani duygularını kaybetmiş olan bütün sürücülere karşı mücadele verdik” dedi. Çok sayıda avukatın bu tür kazaların asliye hukuk mahkemelerinde değil ağır ceza mahkemelerinde görülmesi için mücadele ettiğini belirten Yılmaz, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Ağır ceza mahkemesinde bu yargılama olsaydı bugün biz bunları tartışıyor olmazdık. Ağır ceza mahkemesi bu kazanın, olası kast ile, kasten adam öldürme ile gerçekleştiğini tartışacaktık. Hukuk kazanmış olacaktı. Sanığın hakkında verilen ceza, yattığı süreyi göz önüne alınca hiçbir infazı olmayan, hiçbir şekilde hükmen infaz tecili edilmeyen, mevcut adli kontrolün bile ara kararla kaldırıldığı bir ceza oldu. Sanık şu an eli kolu serbest bir şekilde hayatına devam edecek. Bu acılar, bu kayıplar bizde baki olarak kalmış olacak. Mücadelemiz bitmeyecek. İstinaf mahkemesinde süreci devam ettireceğiz.”

"TRAFİK CİNAYETLERİNİN ÖNÜ AÇILDI"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Adalet tecelli etmedi. Vicdanlar sızladı. Bundan sonraki trafik cinayetlerinin devamının önü açıldı. Son iki yıldır 291 bisiklet sürücüsü bu tür trafik cinayetlerini hayatlarını kaybetti. Umut’un kaybedilmesinde de sanık ellini kolunu sallayarak mahkemeden çıktı. Kabul edilecek bir durum değil. Yasal değişiklikler için HDP olarak gayret ediyoruz ama bunun önünü iktidar açmıyor. İktidarı da buradan şikayet ediyorum. Bu mahkemenin temyiziyle adaletin sağlanma ihtimali var. Bu noktada adalet talebini yükseltmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

"CEZASIZLIK POLİTİKASI"

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç da, “Yaşam hakkı ihlaliyle karşı karşıya kaldık. Cezasızlık politikasının devam ettiğini gördük. Yaşam hakkı kutsaldır. Yaşam hakkıyla ilgili toplumun tüm kesimleri mücadele etmek durumunda. Sokaklar, zırhlı araçların ezdiği çocuklar ve bisikletliler için artık büyük bir tehlike haline gelmiş durumda. Bu nedenle henüz geç değil. Herkese çağrımızdır, yaşam hakkının korunması için mücadele etmek gerekiyor. Daha kaç Umut’u kaybedeceğiz. Dolayısıyla cezasızlık politikalarının son bulması ve demokratik ülkenin yaratılması için mücadele edilmesi gerekiyor, yeni Umut’ların yitirilmemesi için” şeklinde konuştu.

Son olarak söz alan İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, ailenin adalet arayışında her zaman yanlarında olacaklarını belirtti. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Polis merkezine pompalı tüfekle girip ateş açan şüpheli tutuklandı

SONRAKİ HABER

Öğrencisini döven ögretmen için yeni iddia, eski çalıştığı okulda da şiddet uygulamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa