Kobane Davası | Müştekiler, basında çıkan haberleri şikâyet gerekçesi olarak gösterdi
Kobane Davası’nda dinlenen müştekiler, çelişkili ifadelerde bulunarak, basında çıkan haberleri şikâyet gerekçesi olarak gösterdi.
Fotoğraf: MA
IŞİD'in Kobanê’ye yönelik saldırıları karşısında 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 isim hakkında açılan Kobanê Davası’nın 8’inci duruşması 6’ncı gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.
Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına dava avukatlarının yanı sıra HDP Ankara yöneticileri katıldı. Sincan Kapalı Cezaevinde bulunan siyasetçilerin bir kısmı duruşma salonunda hazır bulunurken, bir kısmı mazeret bildirerek katılmadı.
Müştekilerden Saadettin Yuvanç tutuklu bulunduğu Tarsus 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden, Samet Mert Sincan T Tipi Kapalı Cezaevi’nden, Bedriye Saka Balcı ise İstanbul’dan SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada SEGBİS ile bağlanan müşteki Bedriye Saka Balcı dinlendi.
"HALKLARIMIZ KAVRAMI ÖRGÜTSEL"
Balcı, otobüste saldırıya uğradığı için şikayetçi olduğunu söyledi. Özelde Selahattin Demirtaş’tan şikayetçi olduğunu ifade eden Balcı, Demirtaş’ın “Halklarımızı sokağa çıkanlara destek olmaya çağırıyorum” sözünün örgüte çağrı olduğunu düşündüğünü ifade etti. Balcı, “‘Halklarımız’ ifadesinin örgütlere çağrı olduğunu düşünüyorum. Davaya katılma talebim var” dedi. Avukat Cihan Aydın’ın, “Yaralanmanıza ilişkin sağlık merkezine başvurdunuz mu?” sorusuna ilişkin Balcı “Evet, darp raporum var” dedi. Aydın’ın “Bu kişilere dava açılıp açılmadığı yönünde bilginiz var mı ve başka davada müşteki oldunuz mu” sorusu üzerine Balcı, “hayır” cevabını verdi. Avukat Maviş Aydın’ın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına daha önce ifade verip vermediğini sorması üzerine Balcı, ifade vermediğini belirtti. Davadan nasıl haberdar olduğunu soran Aydın’a Balcı, “Bana talimat geldi, tebligat geldi. O şekilde davadan haberdar oldum” diye cevap verdi.
HABERLERİ GEREKÇE GÖSTERDİ
Avukatlar, “Demirtaş’ın bu çağrıyı yaptığını nereden biliyorsunuz?” sorusuna Balcı, “Basından ve haberlerden biliyorum. Çıkan haberler doğrultusunda şikayetçiyim” dedi. Avukatlar basında her gün yalan haberler olduğunu hatırlatarak, “Siz bu açıklamaların nerede ve ne zaman yapıldığını biliyor musunuz?” diye sordu. Balcı, "Bilmiyorum ama miting alanında olması gerekiyordu. Yine eş başkanlardan biri ‘Sırtımızı PYD’ye dayıyoruz’ sözü vardı” ifadelerini kullandı. Avukatın, “Selahattin Demirtaş’tan nefret ediyor musunuz?” sorusuna mahkeme üyesi itiraz etti. Mahkeme başkanı ise müştekiye sorulan sorunun maddi olayla bir ilgisi olmadığı gerekçesiyle reddetti.
ÇELİŞKİLİ İFADELER
Ardından Ayla Akat Ata’nın, "Aradan 6 yıl geçti. Ben de o dönemde saldırıya uğradım. Neden bu konuda bir şikayette bulunmadınız?” yönündeki sorusuna Balcı “Ben şikayetçi olmuştum. Selahattin Demirtaş hakkında da şikayetçi olmuştum” dedi. Ata, “Suç duyurunuzun sonucu ne oldu?” sorusuna Saka, yanıt veremedi. Mahkeme başkanı herhangi bir davaya katılıp katılmadığını sorması üzerine Balcı, herhangi bir davaya katılmadığını ifade etti.
SORUYA İTİRAZ
Ardından Sincan T Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS ile katılan müşteki polis Samet Mert, o tarihte Nusaybin’de görevli olduğunu ve toplumsal olaylara müdahale ederken ayağına büyük bir taş isabet ettiğini söyledi. Müşteki Mert, şikayetçi olduğunu, ancak davaya katılma talebinin olmadığını söyledi. Avukat Cihan Aydın, müşteki Mert’e “Kaç yıl kamu görevi yaptınız?” diye sordu. Kamuda 2 yıl görev yaptığını söyleyen Mert’e Aydın, “Tutuklu musunuz hükümlü mü?” diye sordu. Mert hükümlü olduğunu söyledi. Ardından Aydın’ın “Hangi suçtan hükümlüsünüz?” sorusuna iddia makamı itiraz etti. Mahkeme başkanı sorunun sorulabileceğine karar vermesi üzerine soruyu yanıtlayan müşteki Mert, TCK 314 (örgüt üyeliği) kapsamında hükümlü bulunduğunu belirtti.
AİHM KARARI HATIRLATILDI
Ardından Avukat Mahsuni Karaman, müşteki Mert’e “Hükümlülüğünüzle ilgili AYM veya AİHM’e bireysel başvurunuz var mı?” diye sordu. Müşteki Mert, “Şu anda AYM’de var ama soruyla ne ilgisi var?” yanıtını verdi. Karaman ise, “Sorum şu, AİHM Büyük Dairesi 22 Aralık 2020 tarihinde şu an burada yargılanan sanıklar ile 6-8 Ekim olayları arasında herhangi bir sebep sonuç ilişkisi olmadığına karar verip, Demirtaş’ın tutuklu olmasını ihlal saydı ve derhal serbest bırakılmasını talep etti. Buradaki sanıklardan bunu göz önüne alarak şikayetçiyim der misiniz?” diye sordu. İddia makamının soruya itirazda bulunması üzerine mahkeme başkanı, sorunun yöneltilebileceğine karar verdi. Avukat Karaman, “Kendisinin hukuksal yola ilişkin inancı üzerine hatırlatmada bulunmak üzere tekrar soruyorum, AİHM kararını göz önünde bulunarak bu anlamda sizin şikayette bulunabileceğiniz bu dosyaya dair bir sanık ismi var mı?” diye sordu. Müşteki Mert ise “Sanık ismi yok, bu saldırıyı gerçekleştiren kimlerse ben onlardan şikayetçi olmuştum” diye yanıtladı.
"SUÇU TESPİT EDİLMİŞ KİŞİLERDEN ŞİKAYETÇİYİM"
Ardından Tarsus 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden duruşmaya SEGBİS ile bağlanan müşteki polis Saadettin Yuvanç, Adana’da görev yaptığı esnada molotoflu saldırıya uğradığı ve vücudunda 2’nci derecede yanık oluştuğunu belirtti. Müşteki Yuvanç, “O dönem Adana’da Ağır Ceza Mahkemesinde duruşmalar yapıldı, katıldım. O duruşmalar sonlandı, bu duruşmadan da ikametgahıma gelen tebligatla haberdar oldum. Zorla getirme vb. şeyler olmasın diye mahkemenize dilekçe gönderdim. Biz yıllarca kamuda kolluk kuvveti olarak görev yaptık, kimsenin suçu ispatlanmadan suçlu diyemeyiz. Benim oradaki kişilerin bunları yapmış olduğuna dair kanıtım yok, bu fiili gerçekleştiren ya da azmettiren varsa şu anda orada olan ya da olmayan onlardan şikayetçiyim. Mahkemece suçu tespit edilmiş kişilerden şikayetçiyim. Davaya katılma talebim yok” dedi.
"DELİLİ İSPATLANANLARDAN ŞİKAYETÇİYİM"
Avukat Cihan Aydın, “Size yönelik saldırıyı gerçekleştiren kişilerden mi yoksa burada yargılanan kişilerden mi şikayetçisiniz?” sorusu üzerine müşteki Yuvanç, “Onların içinde de olabilir, onun dışında olanlar da olabilir, kim gerçekleştirdiyse ben onlardan şikayetçiyim” dedi. Aydın’ın, “Siz bu dosyada yargılanan 108 müvekkilimizden şikayetçi misiniz değil misiniz?” sorusuna müşteki Yuvanç, “Delili ispatlanan varsa şikayetçiyim” yanıtını verdi. Aydın’ın “Siz kaç yıl kamuda çalıştınız” sorusuna müşteki Yuvanç, kamuda 12 yıl çalıştığını söyledi. Aydın’ın “Hükümlü müsünüz?” sorusuna müşteki Yuvanç hükümlü olduğunu belirterek, TCK 314’ten hükümlü olduğunu belirtti.
"OLAYI ORGANİZE EDENLER CEZA ALDI"
Aydın’ın, “Bugüne kadar sizin yaralanmalarınıza ilişkin başka dosyadan ifade verdiniz mi?” sorusuna müşteki Yuvanç, “Katılımcı olarak davalara katıldım o mahkeme sonuçlandı ceza olan da oldu beraat eden de oldu” yanıtını verdi. Aydın’ın “Size yönelik saldırıdan dolayı cezalandırılan oldu mu?” sorusunu ise Yuvanç, “Yaptı diye getirilen beraat etti, olayları organize eden bazı şahıslar ceza aldı” şeklinde yanıtladı.
"ONLAR YAPTI DEMİYORUM"
Avukat Mahsuni Karaman ise “Mahkeme başkanı az önce size beyanda bulunacağınız suçlama konusunu anlatırken bu sanıkların eylemleri nedeniyle azmettirici olduğu üzerine cümle kullandı. Bahsi geçen eylem sadece HDP’nin 6 Ekim’de attığı iki adet tweet. Bu tweetlerle ilgili Selahattin Demirtaş’ın AİHM başvurusunda AİHM Büyük Dairesi atılan bu tweetler ile meydana gelen olaylar arasında herhangi bir sebep sonuç ilişkisi bulunmadığına karar verdi. Siz de az önce ‘Suçu ispatlanan varsa şikayetçiyim’ dediniz. AİHM bu suçlamalar ve tweet arasında bağ olmadığına ilişkin yanıtı üzerine bu sanıklardan şikayetçi misiniz?” sorusuna müşteki Yuvanç, “Onlar yaptı demiyorum, ben buna karar verecek kişi değilim. Ben sadece bu olayın gerçekleştirilmesinde azmettirici kimse ondan şikayetçiyim” dedi. Karaman’ın “Falancı kişi azmettirici gibi bir iddianız yok o zaman” soruna müşteki Yuvanç “Yok” yanıtını verdi.
"OLAYLAR ESNASINDA İZİNDEYDİM"
Siyasetçi Ayla Akat Ata’nın “13 yıllık memur olduğunuzu söylediniz. Güvenlik şube ya da TEM’de görev yaptınız mı?” şeklindeki sorusuna Yuvanç, “Saldırıya uğradığımda karakolda çalışıyordum” yanıtını verdi. Ata’nın, “Adana’da olaylar nasıl başladı? Hangi tarihlerde başladı hangi aralıkta devam etti? Bugün yargılamaya konu olan 6-7-8 Ekim. Ne kadarını hatırlıyorsunuz?” sorularına müşteki Yuvanç, “Ben o tarihte izinliydim olaylar çıkınca göreve geri döndüm. 9 Ekim günü ‘bir okul kundaklanacak’ diye ihbar geldiğinde oraya giderken saldırıya uğradım. Olaylar başladığında ben izinliydim başlarda sonra göreve çağrıldım” yanıtını verdi. Partilerinden herhangi bir üyeyle görüşüp görüşmediğini soran Akat’a müşteki Yuvanç, kimseyle görüşmediği yanıtını verdi.
Mahkeme başkanı kurduğu ara karar ile istinabe yoluyla beyanı alınan müşteki beyanlarının tamamının okunmasına karar verdi.
ARA KARARA İTİRAZ
Karara itiraz eden Avukat Maviş Aydın, “Bu duruşma salonu dışında ya da duruşma görülürken SEGBİS ile bağlanarak beyanlarımızın alınmasını talep etmiştik. Her birine ayrı ayrı soru sorma hakkımız var, bu beyanlarımızın göz önünde bulundurularak müştekilerin tekrar beyanlarının alınmasını talep ediyoruz. Şu an kurduğunuz ara kararı bozmanızı ve tekrar bir ara karar kurmanızı talep ediyoruz” dedi.
"MÜŞTEKİLERİ BİZİM DE DİNLEMEMİZ LAZIM"
Ardından söz alan Avukat Cihan Aydın da “Burada iki gün boyunca beyanda bulunan müştekilerin ifadelerinin ne kadar çelişkili olduğu ortaya çıktı ve yüz yüze ilkesinin ne kadar kıymetli olduğu teyit edildi. Biz müştekilerin SEGBİS yoluyla bağlanması ve mutlak suretle bizim ve müvekkillerimizin bu kişilere doğrudan soru yöneltme hakkımızın olmasına inanıyoruz. Eğer dürüst, adil bir yargılama devam edecekse, biz avukatlar olarak silahların eşitliği ilkesi açısından bu müştekileri dinlememiz ve soru yönetmemiz lazım. Bu konuda daha önce alınan talimatlar dosyada yer alabilir herhangi bir itirazımız yok ama taleplerimizi yineliyoruz” diye belirtti.
"BEYANLAR MÜVEKKİLLERE OKUNSUN"
Aydın, usul gereği duruşmada gelen giden evrakların okunması gerektiğini ifade ederek, duruşma ortasında verilen ara kararın usul açısından doğru olmadığını söyledi. Aydın, “Duruşma salonunda zaten 8-10 müvekkilimiz var diğer müvekkillerimiz bu durumdan bir haberler. Eğer bu konuda ısrarcı olursanız biz de bugün burada olmayan diğer müvekkillerimiz duruşmaya geldiklerinde bunların onlara da okunmasını talep edeceğiz. Siz okumazsanız biz okuyacağız. Müvekkillerimizin her bir olaya ilişkin bilgi edinme hakkı var. İlk talebimiz, müştekilerin bu duruşma salonunda SEGBİS’de hazır olması, kabul etmeyecekseniz bu kararları diğer müvekkillerimiz bu salondayken okuyun” şeklinde konuştu.
"ARKADAŞLARIMIZA SÖZ TALEP EDİYORUZ"
Avukat Kenan Maçoğlu da istinabe yoluyla alınan beyanları incelemek istediklerini belirtti. Maçoğlu, "Bugün üç müşteki dinlendi ve söz talepleri olmasına rağmen yargılanan arkadaşlarımıza söz vermediniz. O yüzden istinabe yoluyla alınan beyanların okunmasını şu aşamada reddediyoruz ve arkadaşlarımıza söz talep ediyoruz” dedi.
Mahkeme başkanı bu celsede dinlenen müşteki beyanlarına karşı yargılanan siyasetçilerin beyanlarının alınmasına ve müşteki ifadelerinin okunmasının daha sonra değerlendirilmesine karar verdi.
MHP KATILMA TALEBİNDE BULUNDU
Ardından MHP avukatı Kürşat Türker Ercan, davaya müdahil olma talebinde bulundu.
24 Aralık’ta görülen duruşmada sözü yarım kalan HDP eski Sözcüsü Günay Kubilay, sözlerine kaldığı yerden devam etti. Tutuk incelemesine dair konuşan Kubilay, tutukluluğa dair delillerin tutuk gerekçesi sayılamayacağını ifade ederek, tahliye talebinde bulundu.
"BİLGİSAYAR ODASINA TEK ÇIKIYORUZ"
HDP MYK üyesi Alp Altınörs söz aldı.
Cezaevinde arkadaşlarıyla birlikte dosyayı bilgisayar üzerinde çalıştıklarını ancak geçen hafta itibariyle bunun bir gerekçe gösterilmeden değiştirilerek tek tek çıkarılmaya başladıklarını söyleyen Altınörs, bu anlamda mahkemenin bir ara karar kurarak tekrardan arkadaşlarıyla birlikte dosyayı çalışmak üzere bilgisayar kullanılması için cezaevi yönetimine müzekkere yazılmasını istedi. Altınörs, bu uygulamanın savunma hazırlıklarını zayıflattığını ve mahkemeyi geciktiren bir etken olduğunun da altını çizdi.
"MHP BU DAVANIN HER YERİNDE"
MHP’nin de müşteki olma talebine ilişkin konuşan Altınörs, “MHP bu davanın her yerinde. Bu davanın ilk gününden bugüne kadar biz hep MHP ve Devlet Bahçeli'yi gördük. Bugün de mağdur olarak kendilerini sunmaya çalışıyorlar. Şimdi hâkim ve savcılar kurulu üyesi Hamit Kocabey var. Şöyle bir açıklama ile görevinden istifa etti; ‘TBMM tarafından seçilmiş olduğum görevimden genel başkanımız Devlet Bahçeli ile yaptığımız istişare sonucunda istifa ediyorum.” Bu kişinin MHP’li olduğunu çok rahat görebiliyoruz. MHP tarafından oraya seçilmiş bir HSK üyesi heyet ataması yaparken de Devlet Bahçeli ile istişare etme olasılığı neredeyse yüzde yüzdür. Bu heyetin atanmasında makul bir şüphe vardır. ‘Siz de MHP’lisiniz’ demek istemiyorum fakat sonuç itibariyle sizin heyetinizi atayan kişinin MHP olduğu bir gerçektir ve mahkeme üzerinde bir zan oluşturur. Bu zannı mahkemeniz ara kararlarıyla dağıtabilir” diye belirtti.
"BAHÇELİ’NİN AÇIKLAMALARI TESADÜF DEĞİL"
Devlet Bahçeli’nin heyetin değiştiği günlerde bir açıklama yaptığını hatırlatan Altınörs, “Bahçeli kendisinden talimat almayan her türlü kurum kuruluşu kapatmak istiyor. Aynı dönemde siz yargılamayı hızlandırmaya çalışarak, adil yargılama güvencelerini ortadan kaldıran bir periyod gündeminize aldınız. Mahkemenin üzerinde oluşturulan bu algıyı kırması benim meselem değil. Sizin bir yargı kurumu olarak adalet dağıtmanız gerekiyor. ‘Biz bir şeyler yapacağız siz yargıya başvurun’ diyemezsiniz. Biz bunu zaten biliyoruz, bunu belirtmenize gerek yok. Denetime tabisiniz, biliyoruz ama bir mahkemenin kendisinin adalet kaynağı olması gerekir. Bu algıyı kırmak sizin elinizde” şeklinde konuştu.
"NEDEN BİRDENBİRE TAHLİYELER KESİLDİ?"
Davanın kamuoyunun gözü önünde gerçekleştiğini ifade eden Altınörs, Bahçeli’nin “Gün yüzünü haram edecek karar” yönündeki açıklamasını hatırlattı. Bu açıklamayla birlikte Bahçeli’nin “Bir daha hiç dışarı çıkmasınlar” demek istediğini ifade eden Altınörs, “Mesela mahkemeniz neden tutuksuz yargılamayı esas almıyor neden birden bire tahliyeler kesildi? Daha önce tahliye ettiğiniz insanlar oldu, Bahtiyar Bey’in döneminde. Bahtiyar Çolak bu heyetten alındıktan sonra bir tahliye bile olmadı. ‘Bahtiyar Çolak tahliyeler yüzünden görevden alındı’ gibi bir algı oluşuyor. Bahtiyar Beyle az çok diyalog kurulabiliyordu sizinle diyalog da kurulamıyor. Bugünden bütün mahkeme periyotlarının kararını alıyorsunuz. Böyle birşey olabilir mi? Görülmemiş bir şey. Deniz Gezmişlerin mahkemeleri böyle yapılmış, Nazım Hikmet’in 22 yıla mahkum edildiği dava bu şekilde yapılmış, ikinci Abdülhamit döneminde Mithat Paşaya yapılmış. Bunların yargılama usulüdür bu. Siz zaten özel heyetsiniz, bir de özel periyot getiriyor tutuksuz yargılamayı değil tutuklu yargılamayı esas alıyorsunuz” dedi.
HÜDA PAR KATILMA TALEBİNDE BULUNDU
Ardından Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) avukatı Hasan Ece, davaya katılma talebinde bulundu. Ece, zarar gören il ve ilçe binalarına ilişkin konuştu. Ece, ihmali bulunan kamu görevlilerinin de hukuk önünde yargılanması gerektiğini söyleyerek, olaya siyasi değil hukuki açıdan baktıklarını belirtti.
"9 AY TUTUKLAMA GERÇEKLEŞMEDİ"
Daha sonra HDP MYK üyesi İsmail Şengül söz alarak, tutukluluk gerekçelerinde yer alan beyanlardan bahsetti. Önceki mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak’ın tutukluluğa dair kurduğu ara kararlarda belirttiği ‘AİHM Demirtaş kararının bu davayı bağlamadığını’ hatırlatan Şengül, tutuksuz yargılanmaları gerektiğini ifade etti. Tanık ifadelerinin tutuklanmadan 9 ay önce dosyaya girdiği halde herhangi bir tutuklama gerçekleşmediğini ve aradan geçen 9 ayın ardından tutuklama gerçekleştiğini kaydeden Şengül, “Ama siz bu ifadeleri tutuk devam gerekçesi sayıyorsunuz” diye belirtti. Demokratik siyaset yaptıklarını ifade eden Şengül, “Bunun başka noktalara evirilmesi hukuki ve ahlaki değildir” dedi.
"SAVUNMA YAPMAMIZ ENGELLENİYOR"
Ardından HDP PM üyesi Mesut Bağcık tutukluluğa dair söz aldı. Aylardır tutuklu olup henüz savunma yapmamasına rağmen delil incelemesine girilmiş olmasına tepki gösteren Bağcık, “Olay hakkında doğrudan bilgisi olan sanık açısından maddi gerçeği açığa çıkaracak olan beyan delilidir. CMK 147 maddesi uyarınca şüpheliye sorguya çekilmeden önce haklarının anlatılması ve hakkındaki suçlamaları öğrenme hakkı vardır. Bu dosyanın ortalama yüzde 10’una bakabildim şimdiye kadar. Ben sizin duruşmanız devam ederken bir önceki tutukluluğa dair itiraz ettim. Yani tutukluluğa itiraz etmeden başka bir duruşma başlıyor. İtiraz hakkımızda ciddi problem var. Flaş belleğimin bozulduğu ve yeni bir tane almam gerektiği söylendi. Savunma yapmak istemiyor değiliz savunma yapmamız engelleniyor” ifadelerini kullandı.
"KATILMA TALEPLERİNİN REDDEDİLMESİ GEREKİR"
Ardından İzmir’den SEGBİS ile duruşmaya bağlanan Avukat Zeynep Sedef Özdoğan, Kobanê olaylarından 2 yıl sonra gerçekleşen darbe girişimini hatırlattı. Özdoğan, “Bu darbe kalkışmasının ilk haftasında İçişleri Bakanı Bakanı Efkan Ala, Emniyet Genel Müdürlüğü ve 81 ilin Emniyet müdürlüklerinin FETÖ’den görevden alındığını ve haklarında işlem başlatıldığını söyledi. Bu il emniyet müdürlerinin ve daire başkanlarının atamaları AKP’ye ait değil midir? Bunu görmezden mi geleceğiz? Bu sebeple AKP’nin hukuk ve demokrasi üzerinde bizlere anlatacağı bir şey yoktur, katılma taleplerinin reddedilmesi gerekir. Dönemin gazetelerine baktığımızda HÜDA PAR’ın katılma taleplerine ilişkin ise şunları söylemek istiyorum, PKK ve HÜDA PAR çatışması olarak veriyor. HÜDA PAR’ı devletin valisi olarak gösteriyor. HÜDA PAR’ın katılması talebini devletin valisinin beyalarını göz önünde bulundurarak karara bağlamanızı istiyorum” diye konuştu.
"TAPELERİ DELİL SUNAN FİRARİ"
İzmir’de hâkim Serdar Ergül’ün Ağır Ceza davalarına baktığı dönemde İzmir’deki HDP binalarının dinlenmesi kararını verdiğini hatırlatan Özdoğan, İzmir’deki Askeri Casusluk davasının firarisi Ergül’ün darbe girişiminden önce yurt dışına kaçtığını ifade etti. Firari hâkimin tapelerinin dosyada delil olarak sunulmasına tepki gösteren Özdoğan, müvekkili Pervin Oduncu’nun bu delillerle suçlanamayacağını belirtti.
"SİZİ GERÇEKLERE DAVET EDİYORUZ"
Sonrasında yine İzmir’den duruşmaya SEGBİS ile bağlanarak söz alan Avukat Cemile Turhallı Balsak, duruşmayı uzatmak gibi bir amaçlarının olmadığını vurguladı. Duruşma periyotlarına ilişkin konuşan Balsak, “Eğer duruşmayı uzatma gibi bir amacımız olsaydı bir hafta içinde duruşmaya 3 farklı kentten katılmazdım. Sizi katı gerçeklere davet ediyoruz. Bu rüyadan uyanın. Sebahat Tuncel’e HDP kapatma davası kapsamında AYM tarafından tebligat yapıldı ve 1 ay içinde savunmasını yapması istendi. Bu dava devam ederken devam eden başka bir dava var ve siz ısrarla herkesin burada hazır bulunması gerektiğini söylüyorsunuz. Her gün yeni dosyalar geliyor. Dosyadaki evraklar incelenmeden nasıl savunmaya hazırlanabiliriz?” dedi.
HDP İLÇE ÖRGÜTÜ’NE SALDIRI
Ardından Diyarbakır’dan SEGBİS ile duruşmaya bağlanan Avukat Yusuf Çakas, “Sayın heyet yürekten kutluyorum. Kendilerini Paris ve Fransa ile kıyasladıkları için kendilerini kutluyorum. Bu olsa olsa özgüvendir. Türkiye’de yargılamalara olan güven tamamen yok olmuştur. Heyeti ilgilendiren bir bilgiyi de vereyim. HDP Bahçelievler İlçe Örgütüne saldırı gerçekleşti. HDP’ye yapılan saldırı heyeti doğrudan ilgilendiriyor” şeklinde konuştu.
"CEZAVLERİ ÖLÜM EVLERİNE DÖNÜŞTÜ"
Duruşma periyotlarına da dikkat çeken Çakas, “Bizleri uzaktan müdafiliğe sürükleyemezsiniz. Hukuk bunu kabul etmez. Tutuklu siyasetçiler yalnız değildir, biz onların yanındayız. Türkiye’deki cezaevleri ölüm evlerine dönüşmüş durumdadır. Müvekkilim Mesut Bağcık yakın zamanda 2 ameliyat olacak. Oluşabilecek her türlü sorumluluktan heyet sorumludur” dedi.
"GICIK KAPTIK YARGILAMASI"
Avukat Gülşen Uzuner müşteki beyanlarında doğrudan bir zarar ve suçun kurulamadığını ifade ederek, “Doğrudan zarar görmemesine rağmen müştekilerin davada yer aldığını gördük. Bu bir ‘gıcık kaptık’ yargılaması. Bu nedenle suç vasfının lehe değişmesi oldukça muhtemel. Müşteki beyanları yeni delil niteliğinde değil. Katılma taleplerinin reddedilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
"KURUMLAR KRİMİNALİZE EDİLİYOR"
Söz alan avukat Çiğdem Kozan, yargılama aşamasında bir düzen olmadığını ifade etti. Adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini kaydeden Kozan, katılma taleplerinin reddine karar verilmesini istedi. Gizli tanıkların Kürt siyasetçilerin susturulması amacıyla kullanıldığını belirten Kozan, “Bu gizli tanıkların tamamı emniyet tarafından yönlendirilen tanıklar. Müvekkil Ayla hakkında 2019’dan bu yana bir gizli tanık silsilesi var. Gizli tanık, tanık olduğu durumları ifade etmek zorunda. Müvekkilin TJA’da çalıştığını söylüyor. Bu zaten herkes tarafından bilinen bir şey. Burada yapılmak istenen kadın kurumlarının kriminalize edilmesidir. Bu şekilde kadın kurumları kriminalize edilemez. Bir IŞİD katliamı olan Kobanê’de insani yardım koridoru isteyen siyasetçiler yargılanıyor burada. Kaldı ki AİHM’in bu yönlü kararı var” dedi.
"BEYANLAR ANKARA TEM TARAFINDAN ALINDI"
Avukat Maviş Aydın ise talimatla dinlenen müştekilerin tekrar dinlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Yarın Deniz Poyraz duruşması var. Örneğin 14 Ocak’ta duruşmayı sürdürmeyi düşünüyorsanız Konya davası var orada olacağız. Ona göre duruşma periyodu ayarlamanızı istiyoruz. Duruşma zabıtları ve SEGBİS kayıt tutanaklarının gecikmeksizin bize ve müvekkillerimize iletilmesini istiyoruz. Bundan sonraki tüm duruşmalarda tercümanın hazır bulunmasını istiyoruz. Talimatla dinlediğiniz tüm müştekilerin burada dinlenmesini istiyoruz ve soru sorma hakkımızı kullanmak istiyoruz. Talimatla dinlediğiniz tüm müştekilerin talimatını iptal etmenizi istiyoruz. Bize okusanız dahi biz onlara soru sormak isteyeceğiz. Katılma talebinde bulunanlar olayın asıl sorumlularıdır. Katılma taleplerinin reddini talep ediyorum. Gizli tanık beyanlarının sadece savcı ve katibi tarafından alınabiliyorken buradaki gizli tanık beyanlarının Ankara TEM tarafından alındığını biliyoruz” diye konuştu.
"GİZLİ TANIK MERCEK’İN OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI"
Avukat Özgür Erol ise şu ifadeleri kullandı: “Bu davanın asıl meselesi burada tutuklu yargılanan siyasetçilerin özgürlüklerinden yoksun olmasıdır. Cezaevlerinde savunma hazırlamaları bir sorun. Bu özgürlük ihlali ve rehin halini artık sonlandırmak gerekiyor. Arkadaşlarımızın özgürlüklerini verin sonra biz sizinle davayı nasıl sürdüreceğimizi tartışalım. Zaman onların özgürlüğünden akıp gidiyor. Bir mekanizma Kürdü dövmeye veya cezalandırmaya karar vermişse bahane çok kolay. Gizli tanık Mercek’in varlığı da yokluğu da bir dert. Mercek denilen şahıs var mı yok mu bilmiyoruz ama olmadığı ortaya çıktı.
"HÜDA PAR TARAFINDAN ADALET SAĞLANAMAZ"
AKP, MHP ve HÜDA PAR katılma talebinde bulundu. Onların dilekçeleri UYAP’a geçtikten sonra onları inceledikten sonra beyanda bulunacağız. Bu hakkımızın saklı kalmasını isteyerek o zamana kadar katılma taleplerinin kabul edilmemesini istiyoruz. HÜDA PAR tarafından adalet sağlanamaz. Bu dosyaya katılma talebinde bulunmaya devam ettikleri sırada bunun iyi incelenmesini istiyoruz. Zararın müvekkillerimizle bağını kuramadılar. Dargeçit’te zarar gördükten sonra protestocu olduklarını düşündükleri 2 genci vurarak öldürdüler. Bunlardan biri Bilal Gezer’di. Şimdi o ölenlerle ilgili müvekkillerimiz azmettirmekle yargılanıyor. Bunu yapanlar müdafi olarak davaya katılamazlar. Bilal Gezer, Kandıra Cezaevi’nde şaibeli şekilde hayatını kaybeden Garibe Gezer’in abisiydi.
"KATLİAMLAR GERÇEKLEŞTİ"
Bu dava sonrasında HDP’ye doğrudan kapatma davası açıldı. Bu davanın yargılananları ilk etaptan beri katil ilan ettiler. 17 Haziran’da konuşma yaptığım ve sizin ‘HDP binalarına neden saldırı olmadı’ dediğiniz gün HDP İzmir İl binasına silahlı saldırı gerçekleşti. Orada Deniz Poyraz katledildi. Hemen ardından 31 Temmuz’da Konya’da Kürt bir aile katledildi. Bugün ise HDP İstanbul Bahçelievler ilçe binasına saldırı düzenlendi. İzmir il binasına saldıran kişinin Kuzey Suriye’deki gruplarla irtibatı olduğunu biliyoruz. Deniz Poyraz duruşması yarın İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşecek. Bu yargılama ile dava arasında bir bağ olduğunu düşünüyoruz. Biz yarın orada olacağız. Biz üzerimize düşeni yapacağız.”
Erol, tahliye taleplerinin karara bağlanması ve duruşma için uygun bir tarih belirlenmesi yönünde taleplerini dile getirdi.
ZEYNEP KARAMAN GÖZALTINA ALINDI
Davada yargılanan ve hakkında yakalama kararı olan HDP eski MYK üyesi Zeynep Karaman Edirne Uzunköprü’de gözaltına alındı. İddia makamı Edirne Adliyesi’nde bekletilen Karaman’ın tutuklanmasına karar verilmesini talep etti.
Mahkeme başkanı, gizli tanık Ulaş ve Sami Baran’ın Karaman hakkındaki beyanlarını okudu.
Söz alan Karaman, savunmasını avukatlarıyla görüştükten sonra yapacağını ve siyasi bir davadan yargılandığını belirtti. Karaman, duruşma salonunda hazır bulunmayı talep etti.
"ADLİ KONTROLLE SERBEST BIRAKILSIN"
Ardından söz alan Avukat Maviş Aydın, “Müvekkilin sağlık durumu iyi değil. Bu aşamada beyanda bulunamadı. Suçlamalarda açlık grevine girdiği haberi var ANF’den alınmış bir haber. Sami Baran ve gizli tanık Ulaş’ın beyanları var müvekkil hakkında. Bu aşamaya kadar dosyanın tamamıyla ilgili öne sürdüğümüz olaylarla müvekkille arasında bağ kurulamayacağını beyan ettik. Bir ANF haberi ve tanık ifadesi yüzünden müvekkil hakkında tutuklama kararı verilemez. Dosyadaki delil durumu tutuklama için yeterli değil. Örgüt mensubu olduğuna dair herhangi bir somut delil bulunmamakta. Tutuklama yönünde bir karar verecekseniz de Edirne’de kadın cezaevi yok ve tutuklama kararı verilecekse de Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne getirilmesini istiyoruz. Müvekkilin adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.
TUTUKLAMA KARARI
Ardından ara kararını açıklayan mahkeme başkanı, Karaman hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozmadan yakalama emri düzenlendiğini ifade ederek, tutuklanmasına karar verdi. Ayrıca mahkeme başkanı Karaman’ın duruşma salonunda hazır edilmesi için Sincan Cezaevi’ne getirilmesine karar verdi.
Duruşma Perşembe günü devam edecek. (Ankara/MA)