Emekli hekim maaşı huzurevi ücretine yetmiyor
Ankara Tabip Odası açlık sınırında yaşayan emekli hekimlerin sorunlarına dair açıklamasında "Emekli hekim meslektaşlarımız aldıkları maaş ile huzurevi ücretini dahi karşılayamıyor” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Ankara Tabip Odası (ATO) açlık sınırında yaşayan emekli hekimlerin durumuna dikkat çekmek için düzenlediği basın toplantısında, “Ülkenin en uzun, en pahalı ve yıpratıcı eğitimini almış hekimler zor durumda, emekli hekim meslektaşlarımız aldıkları maaş ile huzurevi ücretini dahi karşılayamıyor” denildi.
ATO Emekli Hekimler Komisyonu’nun yaptığı basın açıklamasında konuşan Dr. Mehmet Çakmak, yoksulluk sınırının altında çok sayıda emekli hekimin yaşam mücadelesi verdiğini, hatta bazı hekimlerin asgari ücretin dahi altında ücret aldığını ifade etti. Ülkenin en uzun, en pahalı ve yıpratıcı eğitimini almış hekimlerin zor durumda olduğunu, emekli hekim meslektaşlarımız aldıkları maaş ile huzurevi ücretini dahi karşılayamadığını söyleyen Çakmak, yanlış sağlık politikaları, uygunsuz çalışma koşulları ve iş ortamları nedeniyle her yıl binlerce hekimin ülkeyi terk ettiğine dikkat çekti.
Çakmak, çok sayıda hekim de bu olumsuz koşullar nedeniyle, emeklilik için asgari süreyi doldurur doldurmaz emeklilik yolunu seçtiğini söyledi.Emeliliğin bir kaçış değil, yeni ve huzurlu bir dönem olması gerektiği belirtilen Çakmak, 2018 yılında bir torba kanun ile emekli uzman hekim maaşlarına 2000 lira, emekli pratisyen hekim maaşlarına 1500 lira ek ödeme yapıldığı duyurulduğunu söyledi. Sağlık Bakanının bir grup emekli hekimin 1 Aralık 2021 zam alacağı belirtilmesine karşın 6 Aralık’ta kaldırılan zamla göz ardı edildiğini ifade eden Çakmak, “Açıklanan zammın tüm hekimlere verilmekten vazgeçilmesi kadar emekli hekimlerin yine görmezden gelinmesi de Sağlık Bakanlığının hekimlere verdiği değerin acı göstergesi olmuştur” dedi.
EMEKLİ HEKİMLER TALEPLERİNİ SIRALADI
Emekli hekim maaşının yoksulluk sınırının üstünde, benzer mesleklerin emekli maaşlarıyla dengeli biçimde belirlenmelsi gerektiğini belirten Çakmak, taleplerini şöyle sıraladı: “Emekli Sandığı, BAĞ-KUR, SSK emeklisi hekimler arasındaki maaş dengesizliği düzeltilmelidir. Emekli hekimlere ödenen ek ödemelerde çalışan- çalışmayan ayrımı gözetilmeden tüm emekli hekimleri kapsayacak düzenlemeler yapılmalıdır. 7200 ek gösterge çalışan ve emekli bütün hekimlere yönelik olarak ayrımsız şekilde hayata geçirilmelidir. Emekli hekimlerin çalıştırıldığı hastane, işyeri, OSGB gibi kuruluşlardaki çalışma ortamları, ücretleri ve süreleri konusundaki koşullar düzeltilmelidir. Emekli hekimlerin evde bakım hizmetleri ve huzurevi gereksinimleri için bir an önce yasal düzenlemeler yapılarak hayata geçirilmelidir. Emekli hekimlerin sağlık kuruluşlarında hak ettikleri hizmeti almaları, deontolojiye özen göstermeye çabalayan genç meslektaşlarımızın çabalarıyla olacak iş değildir. 5 dakikada bir hasta randevusu verilen çalışan hekimin çabası buna yetmez. Durumun gerektirdiği yasal ve kurumsal düzenlemelerin yapılmalıdır.” (Ankara/EVRENSEL)