Eğitim Sen: Atamalar mülakatla değil, liyakatle yapılmalı
Eğitim Sen, KPSS’de yüksek puanlar ve dereceler almalarına rağmen öğretmenlerin mülakatta elenmesine tepki gösterdi.
Arşiv | Fotoğraf: Evrensel
Eğitim Sen, KPSS’de yüksek puanlar ve dereceler almalarına rağmen öğretmenlerin mülakatta elenmesine tepki gösterdi. Açıklamada, “Öğretmen atamaları mülakat ve torpile göre değil, liyakat esasına göre yapılmalıdır!” denildi.
İktidarın yıllardır kamu istihdamında liyakat yerine, siyasal-ideolojik yakınlık, sadakat ve yandaşlık ilişkilerine göre istihdam uygulamalarını benimsediği belirtilen açıklamada, “Ülke tarihinde en yoğun siyasal kadrolaşma geçtiğimiz 19 yıl içinde yaşanmıştır. İlk uygulandığı andan itibaren tartışılan ve çok sayıda mağduriyet yaşanmasına neden olan mülakat sınavı ile sözleşmeli öğretmen alımında yaşanan haksızlıklar ve adaletsizlikler artarak sürmektedir. Geçtiğimiz yıllarda sözleşmeli öğretmenlik mülakat sınavında sorulan sorular üzerinden ortaya atılan iddialar, mülakat uygulamasının siyasi kadrolaşma amacıyla nasıl kullanıldığını açıkça göstermiştir. Geçtiğimiz Kasım ayında 15 bin sözleşmeli öğretmen alımında yapılan mülakat sonuçları açıklandığında yazılı sınavdan yüksek puan almasına rağmen çok sayıda öğretmenin düşük puan verilerek elendiği görülmüştür. Mülakat sonucunda elenenler arasında kendi alanında doktora yapan ve KPSS’de birinci olan bir meslektaşımız da bulunmaktadır” denildi.
Bir sınavın güvenilirliğinin öncelikle, yanıtların değerlendirilmesindeki nesnelliğe bağlı olduğu vurgulanan açıklamada, bakanlığın öğretmen atamalarından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine kadar her alanda doğrudan ‘siyasal torpil’ uygulamasını çağrıştıran mülakat gibi taraflı yöntemler değil; liyakatin temel alındığı, objektif, bilimsel ölçütlere dayanan ve kimsenin kafasında soru işareti oluşturmayacak yöntemler belirlemesi gerektiği ifade edildi. Kamu personelinin işe girme ve görevde yükselmelerinde tamamen taraflı bir uygulama olan ve doğrudan siyasal torpili çağrıştıran bütün uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Öğretmen ya da kamu görevlisi olma koşullarını taşıyan herkes cinsiyet, inanç farklılığı, etnik kimlik ya da siyasi görüş ayrımı yapılmadan kamuda istihdam edilmelidir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)