31 Aralık 2012 15:00

Bebek mamalarında kanserojen madde melamin

Çapar Kanat

2010 yılında Çiğ Süt Üreticileri Tüketicileri Grubu’nun süt tozunun 1 kilogramında 2 miligram melamin olduğu duyurusu ulusal medyada geniş bir şekilde yer almıştı. Bu bilgi haberinin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı herhangi bir açıklama yapmamış ise de Ankara Üniversitesinin süt teknologu olan bir öğretim üyesi verdiği demeçte yerli süt tozunda melamin bulunmadığını söylemişti.
Çiğ Süt Üreticileri Tüketicileri Grubunun 2010 Ekim ayında yayınlanan basın bildirisi şöyle idi:
“Yediğiniz yoğurt, içtiğiniz süt, çocuğunuza aldığınız kurabiye ve hatta çikolatada bizim ürettiğimiz çiğ süt değil, Çin’den veya AB den ithal ve içeriğinde melamin olduğunu bildiğimiz süt tozu olacak. Ayrıca AB’ye uyum sürecinde ülkemiz de EFSA adlı gıda kuruluşunun standartlarını benimsedi ve EFSA süt tozunun 1 kilogramında 2 Miligram melamin olmasına müsaade etmekte!
AB’nin gıda tüzüğü düzenleme kuruluşu EFSA’nın benimsediği her düzenlemeyi Tarım Bakanlığı’mıza bağlı Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu da benimsemekte olduğundan AB de  süt tozu üretiminde beher kiloda 2 miligram melamin “kabul edilebilir değer” olarak görülmektedir.  Tüketicilere soran yok!

MELAMİN NEDİR?

Petrol türevi bir madde olup bildiğimiz tabak yapımında kullanılır. Süte katıldığında sütün içeriğindeki protein oranını göstermeye yarayan bir maddedir.  Melamin kanserojendir. Melamin biraz fazla katıldığında sütteki proteini olduğundan yüksek göstermeye yarar, yani adi bir hilenin de aracıdır. Hatırlayacaksınız, 2008 yılında gazetelerde okudunuz, Çin’de 3 bin civarında çocuk melamin katılmış süt tozundan hastalandı ve 6’sı öldü. Biz ise Çin’le fevkalade ticaret koşulları anlaşması imzaladık ve aynı tarihlerde de süt tozu ithalatına izin verdik!
Bir süt ya da süt ürününün içeriğinde süt tozu olup olmadığı üzerinde yazmamakta.” Kısaca böyle deniyordu basın bildirisinde…
Bebek mamaları, devam sütleri de süt tozundan yapılıyor. Dolayısı ile bebek mamalarında ve devam sütlerinde de melamin var..
İki yıl aradan sonra yukarıdaki basın bildirisini ve aşağıdaki yazımızı neden yazdığımızın “resmi” aşağıdadır:
19 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete 28502 sayısının ‘’Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’’ de bu değişikliği  “tabloda’’ görebilirsiniz.
 Melamin ise kanserojen bir kimyasal olup süt tozu, bebek formülleri ve devam formüllerindeki (devam sütlerinin, mamalarının yapıldığı tozlar) proteinin cihaz ve/veya yöntemlerde okunmasını sağlayabilmekte olduğundan EFSA bu maddelere melamin katılması taraftarıdır. Kimin hayrına ? Sanayicilerin, süt tozu, bebek maması, devam mamaları üretenlerin hayrına!
Sanayicilerin kesesinin dolmasını değil bebeklerin, çocukların, insanların gıda güvenliğinin sağlanmasını yürekten isteyenler akademisyenler, yasal olarak marketlerde çiğ süt satışına izin verilmesini desteklemeli.

*Çiğ Süt Üreticileri Tüketicileri Grubu

Evrensel'i Takip Et