30 Aralık 2021 05:13

HDP'li vekil Oya Ersoy, Meclise verdiği önerge ile KPSS'de birinci olan adayların neden elendiğini sordu

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Meclise verdiği soru önergesi ile KPSS sınavı sonrası başarılı olan adayların neden atanamadığını, uygulanan mülakatlarda hangi kriterlerin gözetildiğini sordu.

Oya Ersoy | Fotoğraf: HDP

Paylaş

Halkevleri Eski Genel Başkanı HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, KPSS sınavı sonrasında uygulanan mülakat sonucunda elenen adayların hangi kriterlere göre elendiğinin araştırılması amacıyla TBMM'ye bir araştırma önergesi verdi.

27 Aralık tarihinde, 2022 sözleşmeli öğretmen atamaları mülakat sonuçları açıklanmasının ardından. yüksek puanlar ve dereceler almalarına rağmen atanamadıklarını belirten birçok öğretmen, sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak tepkilerini dile getirmişti.

Aralarında bölüm birincilerininde olduğu adaylar uygulanan mülakat sınavları sonrasında elendi. Halkevleri Eski Genel Başkanı HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, sınav ve sonrasında uygulanan mülakat sonucunda elenen adayların hangi kriterlere göre elendiğinin araştırılması amacıyla; TBMM'ye araştırma önergesi verdi.

Sınavlara ve sonrasında yapılan mülakatlara güven ve itibarın kalmaadığını belirten Ersoy, "Aylarca, gece gündüz KPSS sınavına çalışan öğretmen adaylarının yüksek puanlar almalarına rağmen mülakat sınavlarında kendilerine sorulan dört soru ile elenmeleri ne eğitimde ne de iş hayatında adil ve güvenilir bir yöntem olmadığını bir kez daha ortaya koymuştur" ifadelerini kullandı. Özellikle KPSS birincilerinin sınavlarda soruları yapıp mülakatta yapamıyor oluşlarının, yapılan mülakatlarda adayların sübjektif değerlendirmeler ile elendiği sonucunu doğurduğunu söyleyen Ersoy, Meclise verdiği önregede şu ifadeleri kullandı:

"2020’de beden eğitimi bölümünden mezun olan Hikmet Çiftçi, KPSS ve mülakat sürecini şöyle anlatmıştır. “Bu yıl derece yapacağım ki atanabileyim dedim ve oturdum çalıştım. Kendi alanımda Türkiye 33’üncüsü oldum, 88 puan aldım. Mülakata girdik, mülakat çok başarılı geçti, komisyondaki hocalar beni çok beğendiler ‘Sınavınız çok başarılı geçti, tebrik ediyoruz, hayırlı olsun’ dediler.“ Sonrasında Çiftçi yaklaşık bir buçuk milyon adayın girdiği KPSS sınavında ilk 100’e girmesine rağmen elenmiştir. Mülakatta sorulan dört sorudan dördünü de yanıtlayan Çiftçi “Sonucu görünce büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Sonucun neden böyle geldiğini anlamadım” demiştir. Yine Sultan Fidan isimli bir aday, aldığı KPSS puanını sosyal medya hesabından paylaşarak "İki yıldır emek verdiğim, gecemi gündüzüme kattığım KPSS' de, bölümümde 1. oldum alanımda doktora yapıyorum. Hangi kıstasa göre elediniz?" ifadelerini kullanmıştır.

Ülkemizde mülakat sınavları maalesef ,“bazı torpilli” adayların sınava girerken,  kendilerini “tanıdık”, “bürokrat yakını” gibi tanımlamalarla ifade etme aracı olarak kullanılmaktadır.  Geçmiş yıllarda da hakim, memur ve uzman adaylarında mülakat tekniğinin “torpil” aracı olarak kullanıldığı, haberleri basına yansımıştır. Ayrıca başarılı adayların işe alımı konusunda mülakat aşaması amacına uygun kullanılmış olsaydı bugün KPSS birincileri mülakat sınavlarında elenmezdi.

Özellikle mülakat sonucunda başarılı adayların elenmesi sonucunda yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi, mülakat sınavlarında adaylara sorulan soruların nasıl puanlandığı, mülakatı kazananların sınav sonuçları ile kıyaslandığında elenmelerinin nedenleri, sınava girip elenen başarılı adayların beklenti ve taleplerinin karşılanması TBMM nezdinde gerçekleştirilecek bir Meclis Araştırmasın da hayata geçecektir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Otomatik BES’e zorunlu dönüşte geri adım atıldı

SONRAKİ HABER

Yaşamın ağırlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa