2021'de dünyada ve Türkiye'de yaşananlar

10 Şubat

SOMA'DA TAHLİYE KARARI

301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı davasında Yargıtay heyeti değişti; suçlular olası kastla değil az ceza anlamına gelen bilinçli taksirle cezalandırıldı. Maden Patronu Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu suçluların çoğu tahliye edildi.

Fotoğraf: AA

24 Şubat

MARMARA'DA
MÜSİLAJ SALGINI

Mudanya kıyılarında görülmeye başlanan deniz salyası (müsilaj) kısa sürede Marmara’nın birçok yerine yayıldı. 18 Mart’ta Ege denizinde de müsilaj görüldü. Sonrasında yapılan çalışmalar, müsilaj salgınına Marmara’ya yapılan atık deşarjının neden olduğunu gösterdi.

Fotoğraf: Fatih Polat/Evrensel

17 Mart

VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ

Yargıtay tarafından 2 yıl 6 aylık hapis cezası kararı onanan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. Ardından tutuklanarak cezaevine konulan Gergerlioğlu, AYM kararı üzerine serbest bırakıldı, vekilliği iade edildi.

Fotoğraf: Salih Gergerlioğlu

19 Mart

Faiz tartışmaları nedeniyle Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı, yerine Şahap Kavcıoğlu atandı. Ağbal ile göreve gelen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ise, aralık ayında görevden 'affını' talep etti. Elvan'dan boşalan koltuğa Nureddin Nebati atandı.

Fotoğraf: DHA

Emniyet Genel Müdürlüğü “Kolluk personelinden kamusal alanda görevlerini yaparken ses ve görüntü kaydı alanların engellenmesi”ni öngören genelge yayımladı. Genelge pek çok gazetecinin engellenmesine, darbedilmesine ve gözaltına alınmasına neden oldu. Danıştay 10. Dairesi 11 Kasım’da genelge hakkında “Yürütmeyi durdurma” kararı verdi. 

27 Nisan

Fotoğraf: Fevziye Çevik/Evrensel

17 Haziran

DENİZ POYRAZ CİNAYETİ

İzmir’de HDP İl Binasına Onur Gencer tarafından düzenlenen saldırıda, HDP üyesi ve parti çalışanı Deniz Poyraz öldürüldü. Gencer, saldırı sonrası verdiği ifadede, amacının parti binasında bulunan herkesi öldürmek olduğunu ifade etti.

Fotoğraf: Evrensel

21 Haziran

AKP-MHP iktidarının hedef gösteren ve kriminalize eden açıklamalarının ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması istemini içeren iddianame hazırlayarak AYM’ye sundu. 21 Haziran’da, AYM iddianameyi kabul etti. Henüz kararın çıkmadığı dava sürüyor.

Fotoğraf: MA

HDP'YE KAPATMA DAVASI

1 Temmuz

20 Mart gecesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla İstanbul Sözleşmesinin fesih kararı duyuruldu. Fesih kararı 1 Temmuz’da yürürlüğe girerken kadınlar Türkiye’nin dört bir yanında kararın geri alınması talebiyle sokakları doldurdu, mitingler, eylemler, basın açıklamaları düzenledi. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

28 Temmuz

ORMAN YANGINLARI

Türkiye tarihinin en büyük orman yangınları yaşandı. 28 Temmuz’da Manavgat, 29 Temmuz’da Milas’ta başlayan orman yangınları kısa sürede büyüyerek günlerce söndürülmedi.
204 bin hektar orman arazisi kül oldu.

Fotoğraf: DHA

11 Ağustos

SEL FELAKETİ

Batı ve Orta Karadeniz bölgesinde etkili olan sağanak yağış sonucu Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta sel felaketi yaşandı. 82 kişi hayatını kaybetti, 228 kişi ise yaralandı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

31 Ağustos

Afganistan, ABD’nin tamamen ülkeden çekilmesinin ardından 20 yıl sonra yine Taliban’a teslim edildi. 11 Eylül 2001 saldırılarının faili el Kaide Lideri Usame Bin Ladin’in bu ülkede olduğu gerekçesiyle ekim 2001’de Afganistan’ı işgal eden ABD ve NATO ülkeleri askerleri 20 yıl boyunca ülkeyi yıkıma uğratmıştı.

Fotoğraf: AA

ABD AFGANİSTAN'DAN ÇEKİLDİ

THEODORAKIS'E VEDA

Usta Müzisyen Mikis Theodorakis, 96 yaşında hayatını kaybetti. Yunanistan’da antifaşist mücadelenin sembollerinden olan Theodorakis için ülkesinde üç gün ulusal yas ilan edildi.

2 Eylül

Fotoğraf: Bert Verhoeff/Anefo

6 Eylül

YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLADI

Pandemi gerekçesiyle 1,5 yıl ara verilen yüz yüze eğitime 6 Eylül’de yeniden başlandı. Öğrenci ve öğretmenler okullarına kavuşurken MEB’in geçen 1,5 yılda okulları pandemi koşullarına hazırlamadığı görüldü.

Fotoğraf: DHA

9 Aralık

GARİBE GEZER'İN
ŞÜPHELİ ÖLÜMÜ

Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevinde sistematik işkence ve tecavüze maruz kalan Garibe Gezer hücrede ölü bulundu. Cezaevi idaresi Gezer’in intihar ettiğini iddia etti. Gezer’in ailesi, “İntihar ettiğine inanmıyoruz" açıklaması yaptı.

Fotoğraf: MA

20 Aralık

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düşük faizin refah yaratacağı iddiası ile uyguladığı ekonomi politikaları nedeniyle TL’de büyük değer kaybı yaşandı; dolar/TL kuru 20 Aralık'ta 18,41 ile zirveyi gördü. Aynı gece Erdoğan'ın kur korumalı mevduat hesabı uygulaması ile döviz yüzde 30’dan fazla değer kaybetti. Bakan Nebati, “Küçük yatırımcı birikimini kaybetti” itirafında bulundu.

Fotoğraf: AA

KUR VURGUNU

25 Aralık

JAMES WEBB UZAY TELESKOBU

James Webb Uzay Teleskobu, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Ariane 5 roketiyle fırlatıldı. Uzaya fırlatılan en güçlü teleskop olan James Webb Teleskobu uzay araştırmaları açısından yeni bir çağın başlangıcı olarak görülüyor.

Fotoğraf: AA