Türk Metal üyesi on binlerce işçi MESS'in sefalet zammı dayatmasını protesto etti

Türk Metal üyesi on binlerce metal işçisi, MESS'in yüzde 17'lik sefalet zammı dayatmasına karşı Kocaeli'de düzenlenen mitingde bir araya geldi.

02 Ocak 2022 07:42
Son Güncellenme Tarihi: 02 Ocak 2022 16:40
Paylaş

Metal iş kolunda 130 bin işçiyi ilgilendiren MESS grup sözleşmesinde, patronların yüzde 17’lik zam dayatmasına karşı Türk Metal’in çağrısıyla çeşitli illerden 100 bine yakın işçi Kocaeli’deki mitingde bir araya geldi. İşçiler, sefalet zammını kabul etmediklerini ifade etti. Patronlara “sosyal ortağımız” diyen Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, yaptığı konuşmada metal işçilerinin taslağın yenilenmesi talebine değinmezken Evrensel'e konuşan metal işçileri ise yeni yılın ilk günü yapılan zamları hatırlattı, yüzde 50’lik bir zammın bile yetmeyeceğini vurguladı.

İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir başta olmak üzere ülkenin birçok farklı şehrinden bir araya gelen Türk Metal üyesi işçiler, mitingin yapıldığı Kocaeli Perşembe Pazarı Meydanı’na sloganlarla girdi. Türk-İş’e bağlı sendikaların da destek verdiği mitinge grevlerinin 70. gününde olan Bakırköy Belediyesi işçileri, “Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız” pankartı arkasında katıldı.

"KÖTÜ GÜNDE PATRONLARIN YANINDA OLDUK"

Mitingde konuşma yapan Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Biz, nedeni olmadığımız bir sorunun mağduru olmak istemiyoruz. Biz, bu krizlerin bedelini ödemek istemiyoruz. Evet, biz de biliyoruz, ülkemizin en büyük fabrikaları üretime ara veriyor. Peki, o fabrikaları biz mi durduruyoruz? Üretimden biz mi kaçıyoruz? Çip krizini biz mi yaratıyoruz? O nedenle, sakın bize duruşları bahane etmeyin. Çünkü biz, bütün krizlerin faturasını canımızla ödedik. Biz canımız pahasına çalıştık. Biz her şeyi fazlasıyla hak ediyoruz. Biz, kara kışta işten atılmak istemiyoruz. Biz evimize helal ekmek götürmek, çoluk çocuğumuzun yüzüne bakabilmek istiyoruz” dedi.

TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Kavlak, “Sizin ilan ettiğiniz o gerçek dışı rakamlar sözleşme masasında bizim karşımıza çıkıyor, bizim soframızdaki ekmeğimiz küçülüyor” ifadelerini kullandı.

Patronlara “sosyal ortağımız” diyen Kavlak, konuşmasına şöyle devam etti:

“Biz bugüne kadar, yalnızca iyi gün dostu olmadığımızı, kötü günde de onların yanında olduğumuzu her fırsatta gösterdik. Ne emeğimizi ne mesaimizi ne de canımızı esirgedik. Şimdi sıra onlarda. Onların vicdanına, en masum, en insani duygularına sesleniyorum; gelin masaya, bu işi bitirelim. Bizi bekletmeyin, oyalamayın. Hakkımızı verin, elimizi havada bırakmayın, el sıkışalım, işimizin başına dönelim.”

Kavlak, “Artık hepimiz dayanma gücümüzün sınırındayız. Artık hepimiz dardayız, zordayız. Günlerdir hepimiz ayaktayız, eylemdeyiz. Biz, bu ülkede çalışmak, üretmek, ürettiğimizden hakça pay almak istiyoruz. Biz insanca yaşamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan daha önce grev kararı aldıklarını duyuran Kavlak, grev uygulama tarihini ise yine açıklamadı.

"BU KOŞULLARDA YÜZDE 50 BİLE YETMEZ"

Miting alanında Evrensel'e konuşan bir işçi, “Ekmeğimiz, geleceğimiz, çocuklarımız için buradayız. Türkiye’den herkes ekmeği için burada. MESS’in teklifine bu hayat pahalılığında tepki vermek için buradayız. Hükümet görmüyor mu bu kadar zamla bu insanlar nasıl geçinecek, çocuklarımızı nasıl okutacağız?” dedi.

Bursa’dan gelen bir kadın işçi de “Hakkımızı savunmak için buradayız. Zamlara artık yetişemiyoruz. Bizim maaşlarımız çok düşük kalıyor. İstenen zam bile çok düşük kalıyor, yüzde 50 bile yetmez. Yüzde 50’ye bile çıkabilir istenen oran” diye konuştu.

Başka bir işçi de “Emeğim için buradayım. Sözleşmede daha iyi bir zam alabilmek için buradayız. Zaten bizi sıkan iğneden ipliğe gelen zamlar. Enflasyonu da doğru düzgün açıklamıyorlar” dedi.

Türk Metal sendikasının Kocaeli'de gerçekleştirdiği mitingden bir fotoğraf.

Bir başka işçi de şunları söyledi: “Hak ve adalet için buradayız. Bizler üretiyoruz, üreten bir insanın karşılığını alması lazım. Ekmek parası için buradayız. Biz patronlara kazandırıyoruz ve hakkımızı istiyoruz. Onların verdiği zam bize yetmiyor. Enflasyona ezilmek istemiyoruz. Taslakta yazılan oran da yetmez. Bununla ilgili bir hukuki süreç olabilir mi, ek taslak sunulabilir miydi? Bunu düşünmek gerekir.”

Arçelik işçisi bir kadın da “Biz daha yükseğini istiyoruz. Bize 17 teklif ediyorlar. Günümüz şartlarında çok düşük” dedi.

Başka bir işçi de “Hakkımız olanı istiyoruz. Bana dersen ben yüzde 100 isterim. Elektriğe, doğal gaza çok zam yapıldı, karşılayamıyoruz. Bir sürü masraf var ama hakkımızı alamıyoruz. Gelecek olan zam bizi yine kurtarmayacak. Bir şey değişmeyecek ama hakkımızı arayacağız. İş bırakılacaksa iş bırakılır” ifadelerini kullandı.

EMEP GENEL BAŞKANI AKDENİZ: METAL İŞÇİSİ TABANDA ÖRGÜTLENMELİ

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda metal işçilerine birlik çağrısı yaptı. Akdeniz, “Kocaeli’de on binlerce işçi toplandı. İşçi ‘Sefalet zammına hayır’ diyor. Acil atılması gereken adımlar: Metal işçisi tabanda örgütlenmeli. Her fabrikada TİS ve grev komiteleri kurulmalı. Metaldeki mücadele tüm iş kollarından emekçilerle birleşmeli” ifadelerini kullandı.

ARZU ERKAN: İŞÇİNİN TALEBİNE KULAK TIKAYANLAR AFİŞLERİMİZİ DE KAPATTI

EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Emek Partisinin "Sözleşme işçinin onayı olmadan imzalanmasın. Son sözü metal işçisi söyleyecek. Taslak yenilensin, zamlar geri alınsın" yazılı afişlerinin üstünün örtülmesine tepki gösterdi.

Erkan, "Taslakların açıklandığı günden bugüne metal işçisi taslağın yenilenmesini istiyor. İl örgütümüz bugün için onlarca bilborda afiş asmıştı. İşçilerin taleplerine kulak tıkayanlar bilbordların üzerini bu sabah brandayla kapattı. Ne yapsalar nafile, bir tane de olsa talep net!" ifadelerini kullandı.

SÖZLEŞME SÜRECİ NE DURUMDA?

MESS grup sözleşmesi kapsamında Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş’in hazırladığı taslaklarda ücretlere yüzde 27-30 civarında zam istenmişti. Metal işçileri ise bu oranın kayıplarını bile karşılamayacağını belirterek taslağın yenilenmesini, istenen oranın artırılmasını talep etmişti. Sendikalar bu zamana kadar işçilerin bu talebine olumlu yanıt vermezken MESS önce yüzde 12, sonra yüzde 17 zam dayatmasında bulunmuştu.

Türk Metal ise grev kararı aldığını duyurmuştu ancak grev tarihi hâlâ açıklanmadı. Birleşik Metal-İş ise 14 Ocak’ta 4 fabrikada greve başlayacağını duyurmuştu.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

ABD’nin Colorado eyaletinde tarihin en büyük yangını kar yağışlarıyla söndü

SONRAKİ HABER

Omikron varyantı nedeniyle dünya genelinde iptal edilen uçuş sayısı 4 bin 700’e ulaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa