KESK’ten TÜİK önünde enflasyon eylemi: Rakamlar yalan, yoksulluk gerçek

KESK Ankara Şubeler Platformu, enflasyonun açıklanmasının ardından TÜİK önünde basın açıklaması yaptı, KESK üyeleri TÜİK önüne silah çelenk bıraktı.

03 Ocak 2022 09:12
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ocak 2022 14:53
Paylaş

KESK Ankara Şubeler Platformu, açıklanan enflasyon oranına ilişkin TÜİK önünde basın açıklaması yaptı.

Kamu emekçisine yapılan zamların aslında maaş artış zamları değil TÜİK’in manipülatif enflasyon rakamlarına sabitlenmiş bir maaş düzenlemesinin sonucu olduğuna dikkat çeken Osman Özyurt, “Açıklanan bu veriler bizleri gerçeklikten uzak açlık sınırının çok altında bir hayata mahkum etmektedir. Bildiğimiz bir başka şeyse ortada yalnızca bir gerçek olduğu ve o gerçeğin rakamlarınız değil yoksulluk olduğudur” dedi.

TÜİK önünde yapılan açıklamada ‘Rakamlar yalan, yoksulluk gerçek’ , ‘AKP’den hesabı emekçiler soracak’ ‘Zam, zulüm, işkence işte AKP’ sloganları atıldı.

KESK Ankara Şubeler Platformu Yürütmesi adına konuşan Osman Özyurt, gittikçe derinleşen ekonomik ve sosyal yıkımın emekçiler üzerindeki etkilerinin her geçen gün daha yakıcı bir halde hissedildiğini belirti. İktidarın, yönetememe krizini kabul etmediğini söyleyen Özyurt, “Her şeyin kontrollerinde ve bilinçli olarak yapıldığı algısını toplumun her alanına çizmeye çalıştığı pembe tablolar ile gizlemeye çalışıyor. Bu pembe tablonun ressamlarından birisi de şu an önünde olduğumuz TÜİK’tir. Artan maliyetlerin, yükselen enflasyonun, düşen alım gücünün, derinleşen yoksulluğun sebebini hepimiz biliyoruz. Yandaşların, 5’li çetenin, hasta garantili hastanelerin, geçiş garantili köprülerin, yolların, HES sahiplerinin, yanan ormanlardaki ağaçlardan daha hızlı yeşeren lüks otelleri işletenlerin nasıl zenginleştiğini de biliyoruz” dedi.

“TÜİK GÜVENİRLİĞİNİ KAYBETMİŞTİR”

Yoksulların cebindeki deliğin her geçen gün büyüdüğünü söyleyen Özyurt, “Toplumu bu hale getiren iktidarların kalem oyunlarıyla temize çekmeye çalışan bir kurum haline gelen TÜİK, saydığımız adaletsizliğin başlı başına sebebi değilse de suç ortağıdır. TÜİK güvenilirliğini kaybetmiş, yaptığı açıklamalar toplumun hiç bir kesiminde itibar görmeyen bir kurum haline dönüşmüştür. Yaptığı istatistik çalışmaları ‘İki kişiden sadece birisi tavuk yerken kişi başına yarım tavuk düşüyor’ mantığına saplanmış, amacı sonuçları sayılarla gizleyerek göz boyamak haline dönüşmüştür. Asgari ücretten, tüketim malzemelerine, kira artışından maaşlarımızın belirlenmesine, vergi artışlarından trafik cezalarına kadar her türlü ekonomik verinin belirlenmesinde TÜİK rakamları esas alınmakta ancak yaptığı her açıklama şüphe barındıran bu kurumun açıklamaları kimseyi ikna etmemektedir” dedi.

“EMEKÇİLER HİÇBİR ZAMAN ÜCRETLERİNE ZAM ALAMIYOR”

Kamu emekçilerinin toplu sözleşme masasında yüzde 3’lük, yüzde 5’lik zam oranlarına mahkum edildiğini belirten Özyurt, “Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz yalanıyla enflasyon farkı aldatmacasına teslim edildik. Uzun yıllardır almış olduğumuz zamlar aslında maaş artış zamları değil TÜİK’in manipülatif enflasyon rakamlarına sabitlenmiş bir maaş düzenlemesinin sonucudur. Açıklanan bu veriler bizleri gerçeklikten uzak açlık sınırının çok altında bir hayata mahkum etmektedir. Bildiğimiz bir başka şeyse ortada yalnızca bir gerçek olduğu ve o gerçeğin rakamlarınız değil yoksulluk olduğudur. İktidarın sendikasının, iktidarla yaptığı pazarlık sonucunda iktidarın belirlediği rakamlarla yüzdelik maaş artışı kararlarına ek olarak, enflasyon farkının ödenecek olması kararı ve her sene alınan zamların enflasyonun altında kaldığı gerçeği, verilerin güvenilirliğinin ötesinde aslında kamu emekçilerinin hiçbir zaman ücretlerine zam almadığı en iyi ihtimalle enflasyon oranında bir ücret aldığını göstermektedir” diye konuştu.

“TÜİK ENFLASYONU İSTEDİĞİM GİBİ HESAPLARIM ANLAYIŞINI SÜRDÜRÜYOR”

TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranının gerçeği yansıtmadığına vurgu yapan Özyurt, “Yapılan bu manipülasyonun yoksulluğu daha da büyüttüğünü, ekmeğimizi daha da küçülttüğünü görüyor ve bu durumun sorumlularından olan TÜİK yöneticilerini uyarıyoruz. Rakamlardaki sihir gerçeğin duvarına çarptığında; kağıt üzerinde enflasyonun artmadığı, işsizliğin düştüğü, pandemi nedenli ölümlerin olmadığı, mutluluk endeksinin arttığı istatistiki yalanlar darmadağın olacaktır. ENAG‘a göre 2021 yılı enflasyon artışı yüzde 82,81 olarak hesaplanırken, TÜİK’e göre yüzde 36,08 olarak hesaplandı. Açıklanan bu rakamlar TÜİK’in gerçek enflasyondan habersiz olduğunu ya da istediğim gibi hesaplarım anlayışını devam ettirdiğini görüyoruz” dedi.

“ZAMLAR DERHAL GERİ ÇEKİLSİN”

Hiçbir geçerliliği olmayan TÜİK enflasyon verilerinin yerine bağımsız kuruluşlarca hesaplanan gerçek enflasyon oranının açıklanması gerektiğini belirten Özyurt, “Maaş artışlarında bu oranın kullanılmasını halka yalan söyleyen sorumluların hesap vermesini istiyoruz. Yine son olarak belirtmek isteriz ki; 1 Ocak gece yarısı iktidar tarafından elektriğe yüzde 52, doğal gaza yüzde 25, buğdaya yüzde 23 ile benzin, motorin ve  LPG’ye yapılan zamları kabul etmiyoruz, bu zamların derhal geri çekilmesini istiyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından üzerinde ‘Rakamlar yalan, yoksulluk gerçek’ yazılı siyah çelengi TÜİK önüne bırakmak isteyen KESK üyeleri polis tarafından engellendi. (Ankara/EVRENSEL)


KESK ADANA ŞUBELER PLATFORMU: YALAN VERİLERİ ZAM DİYE GÖSTERMEYİN, ÜCRETLERE EN AZ YÜZDE 50 ZAM

İnönü Parkı'nda basın açıklaması yapan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Adana Şubeler Platformu, en az yüzde 50 zam talep etti.  Basın açıklamasını okuyan Platform Dönem Sözcüsü Dr. Enis Mürşit Akyüz, önümüzdeki aylarda yeni zamları işaret eden enerji fiyatlarındaki fahiş zamları da hatırlatarak “Yalan verilerle oluşturulan enflasyon farkını bize zam gibi göstermeye çalışmasınlar. Kamu emekçisinin hakkı olan en az yüzde 50 zammı derhal uygulamaya geçirin” dedi.

MAAŞLARIMIZI ÖDEYECEĞİMİZ FATURALARA GÖRE ALAMAYACAĞIZ”

Açıklanan enflasyon rakamları ile kamu emekçilerinin yeni yıla umutlu giremediğini dile getiren Akyüz, “Memurlara ve emeklilere yapılacak olan zam 2021 enflasyonuna göre yansıyacağı için, zamları 1 Ocak’tan itibaren geçerli kılıyorlar… Yani kendi yalan verilerini bile vermekten acizler ki, bizler, 1 Ocak’tan itibaren alacağımız maaşımızı, 1 ocaktan itibaren ödeyeceğimiz faturaya göre alamayacağız” dedi.

“MEMUR SEN’İN TİSİ HÜKMÜNÜ YİTİRDİ”

Doğalgaz ve elektriğe yapılan zammın sadece faturalara yansımayacağını ifade eden Akyüz, üretim maliyetlerini arttıracağı için yaşamın tüm alanlarında zamlara neden olacağını belirterek “Bizler ki, yıllardır yaşanan zamlar oranında maaş artışı alamadığımız için eriyen alım gücümüzle zor durumdaydık, artık yaşadığımız süreç zulme doğru ilerliyor. Malum sendika ile birlikte kapalı kapılar ardında yaptıkları güya TİS’in artık geçerliliğini yitirdiğini, malum sendika başkanı da kabul etmek zorunda kaldı. Toplamda yüzde 50’nin altında olmadığını bildiğimiz enflasyon karşısında, memura bugün toplamda yüzde 20’nin biraz üstünde layık görülen maaş artışını kabul etmiyoruz. Yanlış anlaşılmasın; memura yapılan zam yüzde 20’lerde değil, aldığımız zam, bize layık görülen zam yüzde 5. Yalan verilerle oluşturulan enflasyon farkını bize zam gibi göstermeye çalışmasınlar” dedi.

“HAKKIMIZI ALANA KADAR ALANLARDAYIZ”

Kamu emekçisinin hakkı olan en az yüzde 50 zammın derhal uygulamasını isteyen Akyüz, özlük haklarının da görüşüldüğü grevli toplu sözleşme ve temel tüketim mallarına yapılan zamların geri çekilmesi taleplerini de dile getirdi.  Akyüz, “Bizler milyonlarca kamu emekçisinin gerçek sesi olduğumuzu biliyoruz. mücadele etmekten vazgeçmiyoruz. Hakkımız olanı alana kadar alanlardayız” dedi. (Adana/EVRENSEL)


TÜM BEL SEN DENİZLİ: GERÇEK ENFLASYON ORANINDA ZAM VE REFAH PAYI İSTİYORUZ

Tüm Bel Sen Denizli Şubesi, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada 2022 yılının da zam ve yoksulluk ile geçeceği ifade edilirken, “Gerçek enflasyon oranında zam ve refah payı istiyoruz” denildi.

TÜİK’in enflasyon oranlarına göre ocak ayında kamu emekçilerine verilecek enflasyon farkının %20,65 olarak belirlendiği hatırlatılan açıklamada, “Bağımsız araştırmacıların yaptığı tespite göre yıllık enflasyon %83’e dayanmışken TÜİK’in enflasyon hesabı en azından akılla dalga geçmektir” denildi.

Elektrikten doğalgaza kadar temel ihtiyaç maddelerine yapılan zamlar ile 2022 yılının da zam ve yoksulluk ile geçeceği belirtilen açıklamada, “Temel ihtiyaç maddelerine ve akaryakıta yapılan zamların 1 Ocak'a bırakılması da zaten düşük belirlenen enflasyon farkı zam oranının da düşük olmasına neden olmuştur. Emeğinizin karşılığının rakamlarla oynanarak çalınmasını kabul etmiyoruz. Gerçek enflasyon oranında zam ve refah payı istiyoruz” ifadelerine yer verildi. (Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"İBB emekçisini lekeleyemezsiniz"

SONRAKİ HABER

Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı'dan ekmeğe yeni zam sinyali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa