03 Ocak 2022 23:11

"Enflasyon artıyor, sendikanın yüzde 35 zam teklifi yetersiz"

Çankaya Belediyesinde İmar AŞ ve Belde AŞ işçilerinin toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında Genel-İş yüzde 35 zam talep etti ancak işçiler bunun yetersiz olduğunu söylüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hazal GÖÇMEN
Ankara

Çankaya Belediyesinde İmar AŞ ve Belde AŞ işçilerinin toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Genel-İş Ankara 1 No’lu Şube, yüzde 35 zam talebinde bulundu. Belediye işçileri ücretlerinin kısa sürede eridiğini ve bu yüzden yüzde 35 zammın yeterli olmayacağını vurguluyor.

Çankaya Belediyesinde İmar AŞ ve Belde AŞ işçilerinin toplu iş sözleşmesi görüşmeleri geçtiğimiz kasım ayında başladı. Çankaya Belediyesi işçilerinin örgütlü olduğu Genel-İş Ankara 1 No’lu Şube toplu iş sözleşmesinde yüzde 35 zam talebinde bulundu. İşçiler alacakları ücretin enflasyon karşısında eridiğini ve toplu sözleşmede talep edilen yüzde 35 zammın yetmeyeceğini anlatırken, görüşmemizden bir gün sonra TÜİK enflasyon oranını yüzde 36.08 olarak açıkladı.

İmar AŞ’de çalışan bir işçi, “Çankaya Belediyesinin Çankaya halkından aldığı vergiler yüzde 36 oranında. O yüzden bizim en az o oranda ücret zammı almamız gerekir. Çünkü belli ki bütçe genişliyor fakat içerisinde bir de pazarlık payı olan yüzde 35 zam talebimiz var. Bu şekilde geçinmemiz asla mümkün görünmüyor. Enflasyon ve ekonomik büyüme oranında zam almamız gerekir. Yüzde 35 zam talebi ile açıklanan enflasyon ve büyüme oranını bile alamayabiliriz” dedi. Hissedilen enflasyonun her geçen gün arttığını, işçi ve emekçilerin alım gücünün devamlı düştüğünü belirten işçi, esprili “Bize zam oranını ayçiçeği yağı cinsinden yapsalar en azından kaybımız olmaz” diyerek temel yaşam ürünlerinin artan fiyatlarına dikkat çekti.

ÇANPAŞ İŞÇİSİNİN ÜCRET ZAMMI 5 AYDA ERİDİ

Bir Çanpaş işçisi de temmuz ayında tamamlanan TİS ile işçilerinin aldıkları ücretin asgari ücretin altında kaldığını belirterek, “Aldığımız ücret 5 ay içerisinde eridi. Evin temel ihtiyaçlarını dahi alamaz hale geldik. Geçtiğimiz gün eşim eve gelirken yağ almamı söyledi gidip baktım yağın fiyatı olmuş 110 lira. Ben nasıl evime yağ alıp gidebilirim ki, alamadan çıktım” dedi. Bir park ve bahçeler işçisi de Kemal Kılıçdaroğlu’nun asgari ücret açıklamalarına ilişkin şunları söyledi: “Önce asgari ücret 5 bin 760 lira olmalı diye duyurdular. Asgari ücret açıklandıktan sonra kendi belediyelerinde çalışan işçilerin alacakları ücretin 4 bin 500 olacağını duyurdu. Madem asgari ücret söyledikleri gibi olmayacaktı, en azından bunu propaganda etmemeleri lazımdı. Ben şimdi 3 bin 800 civarı bir ücret alıyorum. Bu işe gelirken yol parası veriyorum. İnsanım, işteyken acıktığımda yemek yiyorum. Onlara para gidiyor. Ben fazla mesailerle bile ev geçindiremiyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu ve Akşener Mersin’de konuştu: 'Halk değişim, adalet istiyor'

SONRAKİ HABER

Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden Boğaziçi öğrencileri Berke ve Perit için acil çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa