03 Ocak 2022 20:44

EMO Adana Şubesi: Piyasa ve kârı esas alan enerji politikalarından vazgeçilmeli

230 kWh elektriğin 211 TL’den 370,8 TL’ye yükseldiğine dikkat çeken EMO Adana Şubesi, “Piyasa ve kârı esas alan enerji politikalarından vazgeçilmeli” dedi.

Mehmet Mak | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Elektrik fiyatlarına 1 Ocak 2022’den geçerli olmak üzere vergi ve fonlar dahil elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 oranlarında zamlanması ile ilgili Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mak yazılı açıklama yaptı. Zamlarla birlikte; 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartları için tüketeceği varsayılan 230 kWh`lik enerjinin aylık faturasının 211 TL’den, 370,8 TL’ye çıktığını ifade eden Mak, elektrikte ilk kademe sınırının 150 değil 230 kilo watt saat olarak belirlenmesini ve özelleştirme ve kar esaslı piyasa politikaları yerine ülke kaynaklarının kamu yararı temelinde en iyi şekilde değerlendirileceği politikalar üretilmesini istedi.

“MÜJDE DİYE SUNULAN TRT PAYI VE ENERJİ FONUNUN KALDIRILMASI 3,58 TL’YE TEKABÜL ETTİ”

EMO’nun tarifeler üzerinden yaptığı incelemeye göre; geçtiğimiz yıl Ocak ve Temmuz aylarındaki yüzde 6,2 ve yüzde 15’lik artışın ardından son yapılan büyük oranlı zamlarla birlikte, konutlar için artış oranının son 1 yılda yüzde 102`ye ulaştığını paylaşan Mak, “Kademeli fatura tarifesi ile dar gelirli vatandaşın korunmaya çalışıldığı vurgusu yapılmasına rağmen, en düşük enerji bedelinin uygulanacağı ilk kademe olan 150 kilovat saatlik (kWh) tüketime yüzde 50 oranında zam yapılmıştır. 4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standardı için tüketeceği varsayılan elektrik enerjisi olan 230 kWh`ın faturası ise yaklaşık yüzde 76 oranında bir artışla 211 TL’den 370,8 TL’ye yükselmiştir. Müjde olarak sunulan ‘TRT Payı ve Enerji Fonu‘nun kaldırılması’, faturada sadece 3,58 TL ye tekabül etmektedir” dedi.

“İTHAL KAYNAKLARA BAĞLI ENERJİ ÜRETİMİ TÜM ÜRÜNLERİN FİYATLARINI ARTTIRIYOR”

Sanayide kullanılan doğalgaz fiyatlarında artış oranının 3 katı olduğunu ifade eden Mak, elektrik üretiminde ithal kaynaklara bağımlılığın ve TL’de yaşanan düşüşün elektrik fiyatlarını yükselttiğini belirterek şu şekilde devam etti, “Elektrik fiyatlarındaki zam iğneden ipliğe hemen hemen tüm ürünlerin fiyatlarının da artmasına neden olmakta, ekonomik kriz ve salgın koşullarında zaten zor durumda olan geniş halk kesimlerinin sıkıntıları daha da artmaktadır”

“ELEKTRİK HİZMETİ KAMUSAL ANLAYIŞLA SUNULMALIDIR”

Özelleştirme ve kar esaslı piyasa politikaları terk edilerek, ülke kaynaklarının kamu yararı temelinde en iyi şekilde değerlendirileceği politikalar üretilmesini isteyen Mak, bunun için siyasi ve ticari müdahalelerden uzak kamusal bir yapının kurulmasının zorunlu olduğunu ifade etti.  Enerjiye erişimin tüm dünyada temel insan haklarından biri olarak görüldüğüne dikkat çeken Mak, “Bu yüzden yapılan zamlar kabul edilebilir değildir. Elektrik ve doğalgazda KDV oranı acilen yüzde 18`den, yüzde 1`e düşürülmelidir. Elektrikte İlk kademe sınırı 230 kWh olarak belirlenerek, halkımızın geniş kesimlerinin mağduriyeti azaltılmalıdır. Elektrik hizmeti kamusal anlayışla sunulmalıdır” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

En düşük memur maaşı 6429 lira oldu

SONRAKİ HABER

Turgutlu Belediyesinde TİS’e ILO 190 maddesi eklendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa