Ankara'da belediye işçisi zam talebini yeniletti: Talep yüzde 35’ten 47’ye çıktı
Genel-İş Sendikası Ankara 1 No’lu Şubesi, toplu sözleşme taslağındaki zam talebini yeniledi. Kasım ayında sunduğu taslakta yüzde 35 talep eden sendika, yeni zam talebinin yüzde 47 olduğunu duyurdu.
Fotoğraf: Evrensel
Birkan BULUT
Hazal GÖÇMEN
Ankara
Genel-İş Sendikası Ankara 1 No’lu Şubesi, enflasyonun yüzde 36 olarak açıklanması ve yakın zamanda gelen çok sayıda zam nedeniyle toplu sözleşme taslağındaki zam talebini yeniledi. Kasım ayında sunduğu taslakta yüzde 35 talep eden sendika, yeni zam talebinin yüzde 47 olduğunu duyurdu. Bu yıl metal, cam ve tekstil gibi birçok toplu sözleşmede de işçiler, sendika yönetimlerinden taslaktaki zam talebinin yükselmesini talep ediyor.
Zamlar ve enflasyon karşısında eriyen ücretler geçim sıkıntısını büyütürken, asgari ücrete yapılan zam da kamu ve özel sektörde zam talebini yükseltti. Bu yıl hazırlanan toplu sözleşme taslaklarında yer alan zam talepleri de bundan etkilendi. Metal, cam ve tekstil işkollarında çalışan işçiler, bu yıl yapılacak toplu sözleşmelerde kayıplarının karşılanmasını istiyor. Türk Metal üyesi işçiler taslak hazırlanırken en fazla yüzde 30 olarak sorulan ve yüzde 29,5 olarak belirlenen zam talebinin yenilenmesini talep ediyor. Cam işkolunda da benzer bir durum yaşanıyor. Kristal-İş Sendikası delegelerinin 6 bölgeden genel merkeze gönderdikleri taslaklarda saat ücretinin en düşük 14 TL ve en yüksek 25 TL olması talebine rağmen hazırlanan taslakta saat ücreti 12,5 TL olarak yer aldı.
BELEDİYE İŞÇİLERİ SENDİKADAN TASLAĞI YENİLEMESİNİ İSTİYORDU
Türkiye’nin dev fabrikalarında taslak ve zam tartışması sürerken, Ankara’da belediye işçileri zam talebini yeniledi. Genel-İş Sendikası tarafından üyelere yapılan duyuruda, “Ülke genelinde var olan şartların tüm emekçilerin sırtına yüklediği ağır yükler, yeni yıl ile birlikte gelen zamlar ve son olarak ise açıklanan enflasyon oranından dolayı şube yönetimi olarak, Belde A.Ş, İmar A.Ş. ve Kadrolu arkadaşlarımızın TİS taslağındaki 1. Yıl yüzde 35 ve 2. yıl için de yüzde 35 zam oranını, TİS görüşmelerinde 1. Yıl için yüzde 47 oranına, 2. Yıl için ise enflasyon+5 puan refah payı talebiyle revize etme kararı almış bulunmaktayız” denildi. İşçiler imza toplamanın yanı sıra birçok yolla sendika yönetiminden zam talebini yenilenmesini istemişti.
"BİZ TASLAĞI SUNDUĞUMUZDA DOLAR 8 TL’YDİ"
Genel-İş Ankara 1 No’lu Şube Başkan İsmail Yıldırım, artan zamlar ve açıklanan son enflasyon oranları nedeniyle toplu sözleşme taslağını yenilediklerini açıkladı. Kasım ayında toplu sözleşme taslağını sunduklarında doların 8 TL, enflasyonun yüzde 20 olduğunu söyleyen Yıldırım, “Toplu sözleşme görüşmelerimiz iki aydır sürüyor. Ancak ekonomideki son gelişmeler zam talebimizi artırmamıza neden oldu” dedi. İşverenden henüz bir teklif gelmediğini söyleyen Yıldırım, toplu sözleşme görüşmelerinde idari maddeleri geçtiklerini, yakında zam teklifinin verilmesini beklediklerini dile getirdi.
"YAPTIĞIMIZ EYLEMLER ETKİLİ OLDU"
Çankaya Belediyesi’nde taslağın yenilenmesinin ardından konuştuğumuz İmar AŞ, Belde AŞ ve kadrolu işçiler, imza toplama ve işyerinde toplanıp açıklama yapma gibi yollarla sendika yönetiminden taslağın yenilenmesini istediklerini, bunun üzerine böyle bir kararın alındığını anlattı. Ancak işçiler, ekonomideki belirsizlik ve TÜİK’in enflasyon oranlarını çarpıtması nedeniyle ikinci yıl istenen zam konusunda çekinceli.
Evrensel'e konuşan bir İmar AŞ işçi taslaktaki zammın yenilenmesi için imza topladıklarını söyledi. Ayrıca asgari ücrete yapılan zammın da yüzde 51 olduğunu belirten işçi, asgari ücrete yapılan zammı eleştiren CHP’nin yıllardır yönettiği belediyeden daha da fazla zam istenebileceğini dile getirdi.
Belde AŞ’de çalışan bir işçi de zamlar ve enflasyon karşısında eriyen ücretleri için taslaktaki zam oranının yenilenmesini sendika yönetiminden istediklerini söyledi. Bunun için işyerinde temsilcilerle bir araya gelerek açıklama da yaptıklarını anlatan işçi, yüzde 35 oranın zammın yetmeyeceğini, aten açıklanan son enflasyonun da gerisinde kaldığını dile getirdi.
Taslağın yenilenmesine ilişkin sohbetimize dahil olan kadrolu işçiler, ikinci yıl zam oranına dikkat çekti. İkinci yıl yüzde 35 zam talebinin enflasyon+5 puan refah payı olarak yenilenmesinde çekinceleri olduğunu
anlatan bir işçi, “Çünkü TÜİK’in enflasyonu ne kadar açıklayacağı belli olmuyor. Bu sene yüzde 36 açıklandı ama seneye yüzde 10-15 açıklanırsa nasıl geçineceğiz” diye sordu.