04 Ocak 2022 07:24

Merkez Bankasının tehlikeli kâr oyunu

Merkez Bankasının bir günde 130 milyar liralık kârının kaynağı bilinmezken, Prof. Dr. Hakan Kara, "Yapılan para basıp hazineye aktarmak anlamına geliyor. Enflasyonist baskıları daha da azdırır" dedi.

Fotoğraf: Aytaç Ünal/AA

Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 30 Aralık’ta 70 milyar TL zararda iken, 31 Aralık’ta 60 milyar TL kâra geçti. Bir günde 130 milyar liralık kârın kaynağı bilinmezken, Prof. Dr. Hakan Kara, “Yapılan para basıp hazineye aktarmak anlamına geliyor. Enflasyonist baskıları daha da azdırır” dedi.

Yüklü SWAP (borç) pozisyonu nedeniyle 2021 yılını yüklü zarar ile kapatması beklenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) yılın son gününde 130 milyar TL’lik bir aktarım yapılarak, bankanın hazineye kâr aktarımı yapabilecek hale geldiği ifade edildi.

Ekonomist Haluk Bürümçekçi 30 ve 31 Aralık’a ilişkin TCMB bilançosunu inceledi. Yapılan analizde göre, TCMB bilançosunda yılın son gününde büyük değişiklikler görüldü. 30 Aralık’ta 70 milyar TL dönem zararı kaydeden bilanço, yılın son gününde 60 milyar TL kârı işaret etti.

YÜKLÜ ZARARDAN YÜKLÜ KÂRA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının SWAP rezerviyle döviz kurlarına yaptığı art arda müdahaleler nedeniyle 2021 yılını yüklü zarar ile kapatacağı öngörülüyordu. Bankanın kâr-zarar durumuna ilişkin analitik bilanço ve haftalık yayımlanan alt kalemleri inceleyen Ekonomist Haluk Bürümçekçi, “Analitik bilançoda iç varlıklar altında yer alan diğer kalemler hesabı örneğin; 30 Aralık’ta uzun yıllardır ilk kez 70 milyar TL ile pozitif (dönem zararı pozitif işaretle, dönem kârı negatif işaretle bu hesaba giriyor) görünüyordu” dedi.

31 ARALIK’TA NE OLDU?

Buna göre, TCMB’nin 30 Aralık’ta 70 milyar TL zarar ettiği yazılmasına rağmen, bu hesap 2021 yılının son gününde değişti. Analize göre, 2021’in son gününde bu hesap -60 milyar TL düzeyine çekilirken, bunun karşılığında ise değerleme hesabının -177 milyar TL’den -53 milyar TL’ye indiği görüldü. Buna göre TCMB’ye yaklaşık 130 milyar TL’lik bir aktarım yapıldı. Bürümçekçi, bunun yapılabilmesi için TCMB kanunu gereği döviz satışının yapılıp kârın realize edilmesi gerektiğini kaydetti. Ancak, yılın son gününde bu boyutta kamuoyuna duyurulmuş bir döviz satışı bilinmiyor. Önceki yıllarda da yılın son günü böylesine büyük değişimler gözlenmedi.

Yapılan operasyonla beraber TCMB’nin 2021 yılını da kâr ederek kapamışa ve nisan ayında hazineye kâr aktarımı yapacak hale getirildiğine dikkat çeken Bürümçekçi, “Umarım bu büyük değişimin nasıl gerçekleştiği konusunda kamuoyuna önümüzdeki günlerde açıklama yapılır” dedi.

"PARA BASIP HAZİNEYE AKTARMAK ANLAMINA GELİYOR"

Yapılan analizi yorumlayan İktisatçı Prof. Dr. Hakan Kara, “Bu yapılan para basıp hazineye aktarmak anlamına geliyor. Enflasyonist baskıları daha da azdırır. Tez zamanda enflasyon nasıl yaratılır konulu dersin aşamalarını izliyoruz. Ne yazık ki bu ders, içinde yaşadığımız hayatta gerçekleşiyor” değerlendirmesinde bulundu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da belediye işçisi zam talebini yeniletti: Talep yüzde 35’ten 47’ye çıktı

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakan Yardımcısı’ndan AKP’li müfettiş yanıtı: CHP’den aday olan da var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa