Garibe Gezer’i ölüme götüren hukuksuzluk silsilesi: Süngerli oda incelenmedi, kamera kayıtlarına bakılmadı
Garibe Gezer ailesinin avukatları, Gezer’i ölüme götüren hukuksuzluk silsilesini anlattı. Avukatlar, “Dışkı dolu oda incelenmedi, kamera kayıtları dikkate alınmadı” dedi.
Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel
Kandıra 1’Nolu F Tipi Cezaevinde işkence gördüğü ve infaz koruma memurlarının cinsel saldırısına maruz kaldığını belirttikten bir süre sonra cezaevinde intihar ettiği açıklanan Garibe Gezer'in avukatları dosyaya ilişkin açıklama yaptı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde yapılan toplantıda ilk olarak İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin konuştu.
EREN KESKİN: TAKİPSİZLİK KARARI UTANÇ VERİCİ
Süreci anlatmakla başlayan Keskin, Garibe Gezer’in şikayetleri kendilerine ilk ulaştığında Gezer’in Kayseri Bünyan Cezaevinde olduğunu söyledi. Gezer ile görüşmek üzere Kayseri’ye gittiklerinde Kandıra’ya sevk edildiğini öğrendiklerini söyleyen Keskin şunları anlattı: “Garibe’nin 21 Mayıs, 24 Mayıs ve 6 Temmuz tarihlerinde işkence gördüğünü, cinsel saldırıya maruz kaldığını öğrendik ve suç duyurusunda bulunduk. Bu başvurularımıza takipsizlik kararı çıktı. Kararı veren savcı hem hukuk tekniğinden hem de hukuk vicdanından yoksun bir insan. Hiçbir delili dikkate almadığını görüyoruz. Garibe’nin kardeşi ile yaptığı konuşma eklenmiş dosyaya, Garibe isyan ederek anlatıyor yaşadıklarını. Bunun dökümünü görüyor savcı ancak buna rağmen bunları hiç değerlendirmiyor. Kamera görüntüleri var, yerlerde sürüklenmiş Garibe. Bunları da değerlendirmiyor.
Bunları değerlendirmeyen savcı bu dosyada neyi değerlendirmiş biliyor musunuz, Durmuş Ay isimli bir seri katilin yazdığı mektubu değerlendirmiş. Ay o mektupta ‘yan koğuştan erkek menisi istendi, ‘iftira’ atılacak’ diye yazmış ve buna bakarak takipsizlik kararı veriyor. Bu savcının verdiği utanç verici bir karardır.”
TOSUN: DIŞKI DOLU SÜNGERLİ ODA BİLE İNCELENMEDİ
Ardından söz Avukat Jiyan Tosun taleplerinin tek tek nasıl reddedildiğini anlattı: “Biz gidip ‘süngerli odayı inceleyin’ dedik, Garibe’nin kaç saat orada tutulduğuna dair en ufak bir şey yok. Dışkı dolu süngerli oda incelenmedi. Diğer bütün taleplerimiz görmezden gelindi, savcı idarenin verdiği ifadeye dayanarak ‘kovuşturmaya yer yok’ kararı verdi.”
KALBİŞEN: GÖRÜNTÜLER VERİLMEDİ!
Avukat Beritan Kalbişen ise dosyada gizlilik kararı olması nedeniyle bilgilere ulaşamadığını aktarmakla başladı. Kavuşturmaya yer yok kararı sonrası nihayet dosyaya erişim haklarını olduğunu söyleyen Avukat Kalbişen, dosyayı almak üzere gittiği cezaevinde yaşananları anlattı: “Dosyayı almak üzere Kandıra’ya gittik. Hakikatin ortaya çıkması noktasındaki en önemli kanıtlar kamera kayıtları. Dosyadaki belgelerin istedik. Ancak kamera kayıtları verdiğimiz harici belleğe aktarılmamıştı. Uzun süren gel gitlerin ardından ‘kamera görüntülerinin olduğu CD kırılmış bizim arkadaşlar tutanak tutmamış’ denildi. CD’nin nasıl ve nerede kırıldığına dair bilgi vermediler. Görüntüler bilirkişiye gidiyor oradan alalım dedik, o da yok. Sonrasında cezaevini arayıp oradaki süratleri istediler. Orada bir buçuk saat bekletildikten sonra müfettişe gönderdikleri örnek olduğunu söyleyip onu verdiler. Nihayetinde görüntüler kırık CD’de olan görüntüler mi bunu asla bilmiyoruz, ancak bir görüntü verdiler. Ancak bu görüntüler sadece 2 dakikadan oluşuyor. İşkence edildiği günlere dair görüntüler gönderildi mi bilmiyoruz hala. Baştan sona hukuksuzluk silsilesi yani. Soruşturma sürecinde bununla ilgili gerekli suç duyurularını da yapacağız.”
ESKİ: TECRİT ALTINDAKİ DİĞER MAHPUSLAR İÇİN ENDİŞELİYİZ!
Son olarak ise Avukat Veysi Eski söz aldı. Garibe Gezer hayatını kaybettikten sonra bir anda cinsel saldırı dosyasının savcısının hızlandığını söyleyen Eski, “O arada Deniz Temeli’nin ifadesine başvuruluyor. Deniz Tepeli Garibe’ye en yakın kişi. SEGBİS odasında savcı Temeli’ye çok kötü davranıyor ve Tepeli bu koşullarda ifade veremeyeceğini söylüyor. Peki bir daha ifadesi alınıyor mu, hayır. Savcı Deniz Tepeli’nin ifadesine tekrar başvurmadan kavuşturmaya yer yok kararı veriyor.
Garibe Gezer’e en yakın tanığın ifadesi bile alınmadan bu karar veriliyor. Deniz Tepeli 5 gün açlık grevi yaptı, ifadesinin alınması için. Ancak Savcı buna rağmen ifade almadı” diye konuştu.
Gezer’in ölümü sonrası benzer durumdaki kadın mahpusların hayatına ilişkin endişeleri olduğunu söyleyen Eski sözlerini söyle noktaladı; “Seher Orçu, Hüsna Kılıç, Deniz Tepeli, Bahar Demir ve Resmiye Üstünsever isimli mahpuslar için endişe içindeyiz. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra mahpusların bir arada tutuklanmasında herhangi bir engel yok. Buna rağmen İdare bu konuda geri adım atmıyor ve bu insanları tek başına tutmaya devam ediyor. Tecrit, Garibe Gezer’in ölümünde gördüğümüz gibi, öldürüyor. Diğer mahpuslar aynı sonla karşı karşıya kalabilirler. Deniz Tepeli’nin psikolojisi çok kötü. Kadın mahpusların bu şekilde tecritte tutulmasının sorumlusu Adalet Bakanlığı’dır, cezaevi idaresidir. (İstanbul/EVRENSEL)