Eğitim Sen: Sadece Boğaziçi’nde değil, ülkede demokrasiyi kaldırmak istediler
Eğitim Sen yaptığı açıklamada Boğaziçi direnişinin 1’inci yıl dönümünü kutladı: "Boğaziçi bileşenlerinin yanındayız."
Fotoğraf: Evrensel
Eğitim Sen şubeleri yaptıkları açıklamalarda Boğaziçi direnişinin 1’inci yılını kutladı. Boğaziçi bileşenlerinin yanında olduklarını ifade eden eğitim ve bilim emekçileri bu gidişatı birlikte değiştireceklerini belirtirken, başta hukuksuzca tutuklanan öğrenciler Enis Berke Gök ile Caner Perit Özen’in serbest bırakılmasının yanı sıra taleplerini de açıkladı.
“BOĞAZİÇİ BİLEŞENLERİNİN YANINDAYIZ”
2 Ocak 2021 tarihinde iradesi yok sayılarak Cumhurbaşkanlığı tarafından kayyum rektör olarak atanan Melih Bulu’ya karşı, Boğaziçi Üniversitesinde 4 Ocak 2021 tarihinde başlatılan direniş bir yılı geride bıraktı.
Eğitim Senliler, “Kararlı direnişiyle tarihe geçen Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin yanındayız” dedi.
Yapılan açıklamalarda “Boğaziçi Üniversitesindeki demokratik direnişi hedef alan ve tehdit edenler, sadece üniversitelerde değil, yaşamın her alanında demokrasiyi, kamu yararını, hukuk devletini, adaleti, liyakati, laikliği ortadan kaldırmak istemektedir” denildi.
"Umudumuz arttıkça, birbirimize daha sıkı kenetlendikçe, korkuya hükmettiğini sananların nasıl da iktidarlarını yitirme korkusuna kapıldıklarına tanık oluyoruz" denilen açıklamalarda eğitim ve bilim emekçilerinin talepleri şöyle sıralandı:
- Cumhurbaşkanı tarafından hedef gösterilip kayyum rektör tarafından şikâyet edilen, bu nedenle de siyasi hesaplarla cezaevine gönderilip arkadaşlarından, ailesinden ve eğitim hayatından hukuksuzca koparılan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen’in serbest bırakılması
- Hukuksuzca işten atılan Eğitim Sen iş yeri temsilcisi Can Candan’ın görevine iade edilmesini, sözleşmesi yenilenmeyen Mohan Ravichandran’ın sözleşmesinin yenilenmesini, dersleri kapatılan Feyzi Erçin, Özcan Vardar ve Seda Binbaşgil’e derslerinin iade edilmesi
- Üniversitelerde rektör atama uygulamasına son verilmesi
- Üniversitelerin yönetim modelinin, akademisyenlerle sınırlı olmayan, üniversitenin tüm bileşenleriyle birlikte planlanan ve yönetilen, kamusal finansmana dayalı ve kamusal denetime açık, demokratik-katılımcı ve özerk bir yapıya kavuşturulmasını talep ediyor; üniversitenin değil, iktidar partisinin genel başkanının iradesiyle rektörlük makamında bulunan kayyum Naci İnci’nin derhal istifa etmesi. (Ankara/EVRENSEL)
GİRESUN DEMOKRASİ PLATFORMU: BOĞAZİÇİ BİLEŞENLERİNİN YANINDAYIZ
Giresun Demokrasi Platformu, Boğaziçi Direnişi'nin1 yılında açıklama yaptı. Eylemde, "Bir yıldır tarihi bir direniş sergileyen Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin yanındayız!"
Demokrasi Platformu, sürece dair şu talepleri dile getirdi:
- Cumhurbaşkanı tarafından hedef gösterilip kayyum rektör tarafından şikâyet edilen, bu nedenle de siyasi hesaplarla cezaevine gönderilip arkadaşlarından, ailesinden ve eğitim hayatından hukuksuzca koparılan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen’in serbest bırakılmasını,
- Hukuksuzca işten atılan Eğitim Sen işyeri temsilcisi Can Candan’ın görevine iade edilmesini, sözleşmesi yenilenmeyen Mohan Ravichandran’ın sözleşmesinin yenilenmesini, dersleri kapatılan Feyzi Erçin, Özcan Vardar ve Seda Binbaşgil'e derslerinin iade edilmesini,
- Üniversitelerde rektör atama uygulamasına son verilmesini,
- Üniversitelerin yönetim modelinin, akademisyenlerle sınırlı olmayan, üniversitenin tüm bileşenleriyle birlikte planlanan ve yönetilen, kamusal finansmana dayalı ve kamusal denetime açık, demokratik-katılımcı ve özerk bir yapıya kavuşturulmasını talep ediyor; üniversitenin değil, iktidar partisinin genel başkanının iradesiyle rektörlük makamında bulunan kayyum Naci İnci’nin derhal istifa etmesini bekliyoruz.
(Giresun/EVRENSEL)
ADANA EĞİTİM SEN: SADECE BOĞAZİÇİ DEĞİL TÜM TOPLUM HEDEF ALINDI
Boğaziçi Üniversitesine atanan kayyum rektörlere karşı akademisyen ve öğrencilerin başlattığı direnişin birinci yılında Eğitim Sen basın toplantısı gerçekleştirdi.
Eğitim Sen Adana Şubesi’nde gerçekleştirilen açıklamayı okuyan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, Boğaziçi Üniversitesi üzerindeki baskıların sadece üniversite üzerinde değil tüm toplumda demokrasiyi hedef aldığını belirterek birinci yılında Boğaziçi direnişini selamladıklarını söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin bir yıl boyunca baskılara, hukuksuzluklara ve tehditlere karşı demokratik tepkiyi sürdürmekte kararlı olduğunu getiren Kaya, “Çünkü Türkiye üniversiteleri AKP elinde cübbeleri polis postallarıyla ezilen, kapılarına kelepçe vurulan, siyasi iktidar karşısında el pençe durmaya zorlanan, akademisyenleri ihraç edilen, emekçileri güvencesiz çalışmaya mahkûm edilen, öğrencileri gözaltına alınan yerlere dönüştürülmüştür. İşte, tek adam rejiminin ve rektörlerinin üniversite tahayyülü budur” dedi.
“BOĞAZİÇİ BİLEŞENLERİNİN YANINDAYIZ”
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki demokratik direnişi hedef alan iktidarın sadece üniversiteleri değil, yaşamın her alanında demokrasiyi, hukuk devletini, adaleti ortadan kaldırmayı hedeflediğini dile getiren Kaya, “Ancak umudumuz arttıkça, birbirimize daha sıkı kenetlendikçe, korkuya hükmettiğini sananların nasıl da iktidarlarını yitirme korkusuna kapıldıklarına tanık oluyoruz. Bu nedenle eğitim ve bilim emekçileri olarak Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin yanında olduğumuzun, birlikte bu gidişatı değiştireceğimizin bilinmesini istiyor, Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm bileşenlerini selamlıyoruz” dedi.
“GÖZALTILAR SERBEST BIRAKILSIN”
Ailesinden ve eğitim hayatından Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen’in serbest bırakılmasını istediklerini ifade eden Kaya, hukuksuzca işten atılan iş yeri temsilcileri Can Candan’ın görevine iade edilmesini, sözleşmesi yenilenmeyen Mohan Ravichandran’ın sözleşmesinin yenilenmesini, dersleri kapatılan Feyzi Erçin, Özcan Vardar ve Seda Binbaşgil'e derslerinin iade edilmesini ve üniversitelerde rektör atamalarına son verilmesini istedi. (Adana/EVRENSEL)