04 Ocak 2022 23:40

Ah şu mikrofon bende olsaydı

"Şu mitinglerde neden mikrofonu bize vermezler ya, çıksaydım kürsüye nasıl geçinemediğimi anlatsaydım, tek tek zamlar ile ilgili konuşsaydım. Asgari ücret ile ilgili konuşsaydım."

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir’den bir tekstil işçisi

Yılın ilk günlerinde Kocaeli’de metal işçilerinin MESS dayatmalarına karşı büyük bir mitingi oldu. Ülkenin birçok sanayi merkezinden binlerce metal işçisinin katıldığı eyleme, İzmir’den de binlerce işçi katıldı. Katılan işçilerden bir kısmı da DERİTEKS’te örgütlü olan tekstil işçileri oldu.

Hayatlarında ilk defa eyleme katılandan tutun da şehir dışına ilk kez çıkanlara kadar hepsinin de eylemden umutlu döndükleri bir gerçek. Molada ise kendi aramızda eylemin kritiği de bir hayli ilginç oldu.

İlk lafı alan, kesimhanede çalışan ve uzun zamandır eylemlere giden bir işçi, “Müthiş bir kalabalıktı. İzmir’den 72 araba gittik, mahşer yeri gibiydi. Buradaki birçok firmadan işçi gördüm. Adamlar metal işçisi ya izbandut gibi, bir de bize bak arkadaş hiç ekmek yemedik sanki. Bu tekstil işçisi niye birlik olmuyor, o kadar çok tekstil işçisi var ama örgütlülük sıfır. Bizim sektörde kadın çok ama kadınlar gelmiyor” dedi.

Söze bir temsilci karışıp “Öyle deme kadınlar mücadeleye zor girer ama bir inanırsa bir daha onları kimse durduramaz. Sadece kazanmasını bilmeli” diye konuşurken bir başka işçi ise haklarını almak için güzel eylem olduğunu söyleyerek devam etti: “Kocaeli’de servislerde boş yer kalmamıştı. Bir de yürüyüş düzenli olsaydı on numara olacaktı. Adamın biri bayağı uğraştı düzenlemek için, ama baktı olmuyor o da bıraktı. Sabah sabah kahve bulup Kocaeli’de de batak attık ya vay arkadaş millet ne derdinde biz ne derdindeyiz. Yalnız konuşan başkan bence iyi konuşmadı, sadece TÜİK rakamlarına çattı.”

Bu yoruma katılmayan başka bir işçi arkadaşımız “Olur mu ya adam net söyledi, ‘Sokaksa sokak, grevse grev’ dedi, daha ne desin” diye savunurken diğeri de “Ne güzel konuşması ya, sen o kadar insanı toplamışsın geçim sıkıntısından bahset, zamlardan bahset. Biraz hükümete kafa tut, ama nerede... Ah ulan şu mikrofon bende olacaktı, neler söylemezdim. Şu mitinglerde neden mikrofonu bize vermezler ya, çıksaydım kürsüye nasıl geçinemediğimi anlatsaydım tek tek zamlar ile ilgili konuşsaydım. Asgari ücret ile ilgili konuşsaydım. Ama olsun o kalabalık bana heyecan verdi. Bugün 1 servis gittik, yarın 1 Mayıs’a 5 servis gideriz. Mücadele şart” dedi.

Masaya gelen ve telefonu ile uğraşan işçi ise “Beyler enflasyon yüzde 36 açıklanmış gerçek enflasyon da yüzde 82’ymiş. Hadi mola bitti işbaşı oldu, çalışmak gerek” diye sohbeti bitirdi.

Gerçek enflasyon yüzde 82’ymiş deyince aklıma yılbaşında elektrik, doğal gaz, akaryakıta gelen zamlar ve devam edecek yeni zamlar geldi. Zamlara karşı da Kocaeli’deki gibi daha fazla kalabalıkla sokağa çıkmazsak, aldığımız ücretin bir anlamı kalmayacak.

ÖNCEKİ HABER

"Enerji politikalarını değiştirin, zamları geri alın"

SONRAKİ HABER

Ombudsman, polisin orantısız müdahalesine ilişkin tespit yapamamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa