04 Ocak 2022 23:57

Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar: ‘AKP’nin hukuktan üstünlüğü’ ilkesi kanıksandı

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, hukukun üstünlüğünün unutulduğunu “AKP’nin hukuktan üstünlüğü” ilkesinin kanıksandığına vurgu yaptı.

Fotoğraf: Onur Kavak/Evrensel

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

İstanbul’da HDP Bahçelievler İlçe Başkanlığı'na saldıran ve bir kişinin yaralanmasına sebep olan Muhammed Eren Sütçü tutuklanma talebiyle sevk edildiği İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesince “ev hapsi” şeklindeki adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Saldırganın serbest bırakılmasını herkesi tedirgin eden bir karar olduğunu belirten Siyaset Bilimci Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, hukukun üstünlüğünün unutulduğunu “AKP’nin hukuktan üstünlüğü” ilkesinin kanıksandığına vurgu yaptı: “Hukukun üstünlüğü ilkesinin artık olmadığının artık genel kabul haline gelmesi tehlikelidir.” 

28 Aralık 2021’de HDP Bahçelievler İlçe Başkanlığı'na saldıran ve bir kişinin yaralanmasına sebep olan Muhammed Eren Sütçü’nün İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nce, “ev hapsi” şeklindeki adli kontrol kararıyla serbest bırakılmasını Siyaset Bilimci Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar ile görüştük.

Saldırganın “ev hapsi” şeklinde adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını “hepimizi tedirgin eden bir karar oldu” diye Kaynar, “Ancak konuyla ilgili olarak biraz daha serin kanlı düşünmek gerektiğini düşünüyorum” dedi. Saldıran kişinin serbest bırakılmasına dair sorumuza “hukukî” ve “siyasî” açılardan cevaplamak istediğini anlatan Kaynar, şu ifadeleri kullandı: “Hukukçu değilim -ki bu nedenle haddimi aşmaktan da korkarak söz konusu “adli kontrol kararının” bir “Sulh Ceza Hakimliği” tarafından verildiğinin altını çizmek isterim.  Bu ayrıntı önemlidir.  Ayrıca yine belirtmek lazım ki medyada yer alan “3. Sulh Hukuk Mahkemesi” tabiri bile sorunludur. Bu mahkemeler 2014’te kapatılmıştı ve yerlerine Sulh Ceza Hakimlikleri kurulmuştu, hatırladığım kadarıyla. Şimdi dikkat çekmek istediğim şu ki olay bir “asliye” ya da bir “ağır ceza mahkemesi” kararı değil. Özetle bu kararın, HDP’ye yönelik bir saldırı olmasına ve bir HDP’linin yaralamış olmasına karşın failin siyasi olarak korunması şeklinde okunması zor bir karar olduğunu düşünüyorum.  Elbette verilen kararın hukukî boyutu nedir, bu dava 3. Sulh Hukuk Hakimliği’nde mi görülmeliydi, karar bu şekilde mi (adli kontrol) verilmeliydi... gibi konuları benim detaylarıyla mütalaa etmem zor, hatta imkânsız. Zaten sorunuza iki açıdan cevap vermek istemem de bu yöndendir.” 

"HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ" UNUTULMUŞ

Mahkemece verilen karara dair, toplumda yaygın bir “endişenin” olması da altı çizilmesi gereken bir başka hususa dair de Kaynar’ın değerlendirmesi şöyle oldu: “Nitekim bu da olayın bambaşka bir boyutuna da dikkat çekmemiz gerekiyor: Artık günümüz Türkiye’sinde demokrasinin en önemli kalkanı olan “hukukun üstünlüğü” ilkesi o kadar unutulmuş ve aksine “AKP’nin hukuktan üstünlüğü” ilkesi o derece kanıksanmış durumdadır ki, bu vakada verilen bir kararın “hukuksal” bir karar olabileceği ihtimali bile (doğal olarak) aklımıza gelmiyor, gelemiyor; çok rahatlıkla bu kararın arkasında hukuki değil siyasi bir otoritenin olduğunu düşünebiliyoruz. Demek istediğim şu ki, HDP’ye yönelik bir saldırı varsa ve bu kişi hukuk mekanizması tarafından “adli kontrol” gibi kamuoyunda failin fiilinin ödüllendirilmesi gibi düşünülebilecek bir kararla cezalandırılıyorsa artık herkes çok doğal olarak bunun arkasında siyasi iktidarın olduğunu düşünmek meylindedir. İşte asıl tehlike de bu. Hukukun üstünlüğü ilkesinin artık olmadığının artık genel kabul haline gelmesi tehlikelidir. Ben hukuki olarak –yine haddimi aşmamaya özen göstererek- kararın alındığı mahkemeye dikkatleri çekerek olayın basına yansıdığından biraz daha farklı bir hukuki içeriğinin olabileceğinin de düşünülebileceğini; böyle bir ihtimalin de göz ardı edilmemesi gerektiğini de belirtmek isterim.”

ÖNCEKİ HABER

Gülistan Doku iki yıldır kayıp | "Kabullenin diyorlar, kabullenmeyeceğiz"

SONRAKİ HABER

2021'de 280 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 217 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa