04 Ocak 2022 15:51

KESK'ten Boğaziçi Direnişi'nin 1. yılında açıklama: Yaşasın özerk demokratik üniversite

KESK İstanbul Şubeleri Platformu, Kadıköy'de Boğaziçi Direnişi'nin 1. yılında açıklama yaptı. Açıklamada, "Kayyumlar gidecek ve yapılan hukuksuzlukların hesabı sorulacaktır" denildi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

KESK İstanbul Şubeleri Platformu, Boğaziçi Direnişi'nin 1. yılında Kadıköy Beşiktaş İskelesinde bir araya geldi  "Boğaziçi direnişi onurumuzdur, yaşasın özerk, demokratik üniversite" pankartı açan KESK üyeleri, "Kayyumlar gidecek ve yapılan hukuksuzlukların hesabı sorulacaktır" dedi.

Basın açıklamasını Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şube Başkanı Beyzade Sayın okudu. Sayın, "Üniversite rektörlerinin iktidar partisinin genel başkanı tarafından atandığı bir dönemde, üniversitelerin özerk, demokratik, katılımcı ve çoğulcu bir yönetim şekline sahip olması gerektiğini savunmanın, tek adam rejiminin arzu ettiği siyasal iklime denk düşmediği ortadadır.

Dolayısıyla Boğaziçi Üniversitesindeki demokratik direnişi hedef alan ve tehdit edenler, sadece üniversitelerde değil, yaşamın her alanında demokrasiyi, kamu yararını, hukuk devletini, adaleti, liyakati, laikliği ortadan kaldırmak istemektedir.

Ancak umudumuz arttıkça, birbirimize daha sıkı kenetlendikçe, korkuya hükmettiğini sananların nasıl da iktidarlarını yitirme korkusuna kapıldıklarına tanık oluyoruz" dedi.

TALEPLER

Sayın taleplerini şöyle sıraladı:

  • Cumhurbaşkanı tarafından hedef gösterilip kayyum rektör tarafından şikâyet edilen, bu nedenle de siyasi hesaplarla cezaevine gönderilip arkadaşlarından, ailesinden ve eğitim hayatından hukuksuzca koparılan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen’in serbest bırakılmasını,
  • Hukuksuzca işten atılan iş yeri temsilcimiz Can Candan’ın görevine iade edilmesini, sözleşmesi yenilenmeyen Mohan Ravichandran’ın sözleşmesinin yenilenmesini, dersleri kapatılan Feyzi Erçin, Özcan Vardar ve Seda Binbaşgil'e derslerinin iade edilmesini,
  • Üniversitelerde rektör atama uygulamasına son verilmesini,
  • Üniversitelerin yönetim modelinin, akademisyenlerle sınırlı olmayan, üniversitenin tüm bileşenleriyle birlikte planlanan ve yönetilen, kamusal finansmana dayalı ve kamusal denetime açık, demokratik-katılımcı ve özerk bir yapıya kavuşturulmasını talep ediyor; üniversitenin değil, iktidar partisinin genel başkanının iradesiyle rektörlük makamında bulunan kayyum Naci İnci’nin ve diğer kayyumların derhal istifa etmesini bekliyoruz.

Eylem "Boğaziçi direnişi onurumuzdur", "Boğaziçi yalnız değildir", "Kayyum Naci istifa" sloganlarıyla son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İl tanıtım günleri yetkisi İBB'den alınıp Valiliğe verildi

SONRAKİ HABER

Filistinliler, açlık grevindeki tutuklu Ebu Hevaş için ayakta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa