Meslek Odaları: Hukuka aykırı “Zorlu Konak Projesi”ne verilen ruhsat iptal edilmeli
TMMOB’a bağlı meslek odaları, hukuka aykırı “Zorlu Konak Projesi”ne verilen ruhsatın iptal edilmesi çağrısında bulundu.
Fotoğraf: Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir "Zorlu Konak Projesi" yeni tartışmalarla, kent gündemindeki yerini koruyor. Bir buçuk yıl önce İzmir Büyükşehir ve Konak Belediyeleri tarafından “gökdelen” olmayacağı duyurulan Zorlu Konak Projesi tadilat ruhsatında Ekim ayında yükseklik 134 metre olarak açıklanmıştı.
Gökdelen projesinin dayanağı olan uygulama imar planını ve son gelişmeleri TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Dönem Sözcüsü Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Aykut Akdemir ve Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman ile konuştuk.
“RUHSAT HUKUKA AYKIRI”
Akdemir, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Denetim Daire Başkanlığı ve Konak Belediyesi’ne Konak’taki gökdelen projesinin mevzuata aykırı ruhsatın durdurulması talebinde bulunduğunu belirtti. Akdemir, “Söz konusu alana ilişkin daha önce ilgili meslek odalarımız ile kurulumuzun ayrıntılı bir şekilde yaptığı açıklamalar dikkate alındığında yapılan işlem bütünüyle hukuka aykırıdır” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi, gökdelen projesine verilen ruhsatın hukuki zeminini oluşturan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nın 1/5000’lik üst ölçekli plana uyumsuz olması nedeniyle 1/1000’lik planın iptalinin Konak Belediyesi Ocak 2020 Meclis gündemine dâhil edilmesi hususunda mutabakata varmıştı. Proje idarenin hukuka aykırılığıyla da kabul edilmişti.
“HUKUKİ SORUMLULUK İDAREDE”
Bu aykırılığın giderilmesinin ise idarelerin sorumluluğunda olduğunun altını çizen Akdemir, “İdarelerin hukuka aykırılığını tespit etmiş oldukları işlemler için geri alma veya kaldırma yolunu işletmeleri hukuken mümkündür. Hukuken sakat bir ruhsatla kazanılmış hak tesis edildiği iddiası, idarelerin hukuka uygun işlem tesis etme yükümlülüğünü ve mevcut hukuka aykırılığı giderme sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Bu hukuka aykırılığın giderilmesi sürecinde hak kaybına uğradığını iddia eden kişilerce idarelere yöneltilebilecek tazminat taleplerinin kamu zararı olarak tanımlanması ve bu gerekçeyle işlemin kaldırılmasından imtina edilmesi ise hukuka aykırılığın giderilmesi yönündeki sorumlulukları yerine getirilmemesi anlamına gelir. Zira söz konusu tazminat taleplerine ilişkin idarelerce ilgili hukuksuz işlemi tesis eden yetkilisine rücu edilebileceği herkesin malumudur. Kamu idarecileri tüm bu hukuki süreçler ve yollar hakkında en bilgili merciilerdir” diye konuştu.
“RUHSAT VERİLMEMELİYDİ”
“Planlar arasında uyumsuzluk olması sebebi ile mevzuat gereği 2018 yılında Zorlu Gökdelen Projesine ruhsat verilememeliydi” diyen Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman şöyle devam etti; “Oysa ne yazık ki kamuya ait yolların proje alanına dâhil edilmesi ile ruhsat düzenlenmiştir. Yüksek yapıların yapılaşma yükseklikleri Büyükşehir Belediyesi tarafından 84 metre ile sınırlandırılmasına karşın yeni ruhsat Konak Belediyesi tarafından 134 metre olarak verilmiştir. Kamuoyunu rahatsız eden konu asıl olarak budur.”
PLAN AYRICALIKLI HALE GELMİŞTİR
2008 yılında onaylanan 1/1000 Uygulama İmar Planı değişikliği ile “Ticaret Seçenekli Konut Alanı (TM)'' kararı getirilerek imarı ayrıcalıklı hale getirildiğinin altını çizen Kahraman,
Alana ait 1/5000 Nazım İmar Planının 2009 yılında açılan dava sonucu iptal olduğunu söyledi. Kahraman, “Her ne kadar 2010 yılında 1. Etap 1/5000 Nazım Plan onaylanmışsa da bu plan ile alt ölçekli planı olan 1/1000 plan arasında uyumsuzluklar devam etmiştir. Bu uyuşmazlıklar durumunda alt ölçekli planın (1/1000) mevzuat gereği üst ölçekli plana (1/5000) uyumlu hale 6 ay içinde getirilmesi gerekirken ne yazık ki geçen sürede bu uyumsuzluklar giderilmemiştir” dedi.
2020 yılında Resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğin imar planlarında yüksekliği serbest olarak belirlenen alanlarda yükseklik belirlenene kadar ruhsat verilemeyeceğinin açıkça ifade edildiğini hatırlatan Kahraman, “2021 yılında verilen tadilat ruhsatında bu yönetmelik dikkate alınmamış. Ruhsat verilen alanda 2 yıl içinde inşaat başlamadığı için ruhsat iptal edilmelidir. Ancak bu şekilde bir işlem yapılmamıştır. Aktarılan hususlar sebebi ile yapının inşa edilmesinde anlaşılmaz bir ısrar olduğu düşünülmektedir” diye ekledi.