Çayın işçisi de üreticisi de bıktı!
ÇAYKUR'da çalışan mevsimlik işçiler ve çay üreticileri talepleri için 9 Ocak'ta Rize'de açıklama yapacak. Açıklama öncesi konuştuğumuz işçi ve üreticiler taleplerini anlattı.
Fotoğraf: Gençağa Karafazlı
Eren ERGİNE
İstanbul
Mevsimlik çay işçileri ve çay üreticileri yaşadıkları sorunları dile getirmek için 9 Ocak Pazar günü 15 Temmuz Rize Demokrasi Meydanı’nda açıklama yapacak. Açıklamada, mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin kadroya alınması, çay taban fiyatlarının üreticinin talepleri doğrultusunda belirlenmesi ve üreticinin özel sektöre mahkum edilmemesi başta olmak üzere çok sayıda talep dile getirilecek.
Hem ÇAYKUR işçisi hem de çay üreticisi İrfan Kısır tek gelir kaynaklarının çay olduğunu belirterek, “Mevsimlik işçiler kadroya alınmalı. Üreticiler olarak özel sektöre çay vermek istemiyoruz. 2001 yılından 2005 yılına kadar taban fiyat vardı, devletin belirlediği fiyatın altında kimse çay alamıyordu. Şimdi isteyen istediği fiyata çay alıyor. Biz de taban fiyatın altında çay satmak istemiyoruz ama mecbur bırakılıyoruz” dedi.
Son gelen zamlarla yoksullaşmanın arttığını belirten Kısır, “İnsanlar öğrenci okutuyor, ev geçindiriyor, paraya ihtiyacı var; bizi özel sektöre mecbur bırakıyorlar” dedi. Kısır, pazar günü yapılacak olan açıklamaya çağrı yaptı.
"ÇAYKUR ÖZEL SEKTÖRE VERSİN"
ÇAYKUR işçilerinin hemen hepsinin aynı zamanda çay üreticisi olduğunu söyleyen DİSK/Gıda-İş Sendikası Rize Bölge Başkanı Ramazan Küçüksarı, “Çay üreticileri devletin belirlediği taban fiyatının altında çay vermek istemiyor. Devletin belirlediği ücretin kilosu 4 lira, özel sektör ÇAYKUR’daki kota kontenjan uygulaması nedeniyle- çayın kilosuna 2 lira 40 kuruş veriyor. Burada üreticinin 1 lira 60 kuruş zararı var” diye konuştu. ÇAYKUR’un zamanında çay alımına başlamadığını bundan dolayı da üreticilerin sorun yaşadığını belirten Küçüksarı, “Üretici bekletiliyor. Kontenjan konulunca üreticinin çayı elinde kalıyor. İnsanlar bile bile göz göre göre özel sektörün kucağına itiliyor. Çaykur çayı üreticiden alsın, özel sektöre kendisi versin, üretici mağdur olmasın” dedi. Küçüksarı çay üreticilerin sesini duyurmak için herkesi hafta sonu yapılacak açıklamaya davet ederek sözlerini bitirdi.
DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan ise, “Taleplerin başında kadro talebi geliyor. Altı aylık ücretle bir yıl geçinmeye çalışıyorlar. Vergi dilimine girince hepten açlık sınırının altında kalıyorlar. İşçiler kadro talebinin karşılanmasını istiyor” dedi.
"YETKİLİ SENDİKA OYALIYOR"
Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş sendikası ile Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş sendikası arasında süren yetki davası sonrasında işçilerin 8 yıllık kaybı olduğunu söyleyen Aslan, “İşyerinde yetkili olan Öz Gıda-İş sendikası sorunları çözeceğiz diyerek işçileri oyalayıp duruyor. İmzalanan sözleşme tam bir fiyasko. Aslında sözleşmenin yenilenmesi ve ek protokol yapılması gerekiyor, ama mevcut sendika yanaşmıyor. Sendika olarak işçilere destek vereceğiz” dedi.