Metin Lokumcu davasında 10 yıl 7 ay 6 gün sonra sanıklar duruşmaya geliyor: Şimdi yüzleşme zamanı!
Hopa'da polisin biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren Metin Lokumcu'ya ilişkin davada, sanıklar nihayet 10 yıl 7 ay 6 gün sonra duruşma salonuna getirilecek.
Fotoğraf: Evrensel
Meltem AKYOL
İstanbul
Artvin'in Hopa ilçesinde, polisin attığı biber gazı nedeniyle kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun davası 6-7 Ocak'ta görülecek. Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşmada sanıklar nihayet, 10 yıl 7 ay 6 gün sonra duruşma salonuna getirilecek. Duruşma öncesinde konuşan Avukat Meriç Eyüboğlu, “Gelmeleri doğrudan soru sorma hakkı için önemli. Ama Metin hocanın ailesi için, oğlu, eşi, kardeşleri için, dostları için, bu davanın anlattığı, toplumsal olaylarda kullandığı kimyasal gazların yasaklanması meselesi için, sanıkların gelmesinin bir anlamı var. Tabiri caizse bir hesaplaşma, yüzleşme anlamına geldiği için de önemli” diyor.
METİN LOKUMCU ADALET BEKLİYOR
Hopalı Öğretmen Metin Lokumcu, 31 Mayıs 2011’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim mitingi için Hopa’ya gideceği gün, bölgede yapılması planlanan hidroelektrik santrallerine (HES) ve bölgede yaşanan çevre katliamına karşı ilçe meydanındaki protestolarda kullanılan biber gazı nedeniyle hayatını kaybetti. Lokumcu’nun ölümüyle ilgili dava 9 yıl 5 ay sonra açıldı. Dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü ve Hopa İlçe Emniyet Müdürünün de aralarında olduğu 13 polis hakkında “taksirle ölüme neden olma” suçlamasıyla iddianame hazırlandı.
Davanın ilk duruşmasının Hopa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 24 Aralık 2020’de görüleceği duyuruldu ancak mahkeme, davanın güvenlik gerekçesiyle başka şehre naklini istedi. Dava Trabzon’a alındı. İlk duruşma, Lokumcu’nun ölümünden 10 yıl 5 ay sonra 21 Nisan 2021’de Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Sanıklar duruşmaya katılmadı, ifadeleri talimatla alındı. Mahkeme, avukatların davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi talebini reddetti. 28 Haziran 2021’deki duruşmada avukatlar talebi yineledi. Mahkeme savcısı, dosya hakkında görevsizlik kararı verilmesini istedi. Bunun üzerine mahkeme, görevsizlik kararı vererek dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi. Davanın Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında ise sanıkların savunması SEGBİS’le alınmak istendi. Ve avukatların talebi üzerine nihayet sanıkların mahkemeye getirilmesine karar verildi.
Yarın (6 Ocak) başlayacak davanın iki gün sürmesi planlanıyor.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Baro Başkanı Erinç Sağkan, TBB Başkan Yardımcısı ve Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez, Ankara Baro Başkanı Kemal Koranel, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, Artvin Baro Başkanı Ayla Varan ile İstanbul ve Antalya Barolarından temsilcilerin takip edeceği duruşma öncesi Avukat Meriç Eyüboğlu gazetemize konuştu.
“10 YIL 7 AY 6 GÜN SONRA SANIKLARI GÖRECEĞİZ”
Ağır Ceza Mahkemesinde 20 Aralık 2021’de görülen ilk duruşmada sanık polislerden 9’unun SEGBİS’le bağlandığını hatırlatan Avukat Eyüboğlu, “SEGBİS’ten bağlanan sanık vekilleri ile bu sayı 10’u geçti. Tüm itirazlarımıza rağmen sanıkları bizler de mahkeme de görmedi. Hatta gayet rahat şekilde kendi aralarında şakalaştıkları, gülüştükleri işitildi. Aslında duruşma neden sanıkların duruşmaya getirilmesi gerektiğine yönelik hukuki itiraz ve açıklamalarımız ve duruşmanın bu şekilde yapılamayacağını anlatma çabalarımızla geçti. Ve sonuçta Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların tamamının bizatihi duruşmada hazır olmalarına karar verdi.
Özetle 9 yıl 5 ay sonra iddianame hazırlandı, Asliye Ceza Mahkemesinin önüne çıkabildiğimizde 10 yıl 5 ay olmuştu. Tüm bunların hepsi gerçekleşti fakat sanıkları göremedik. Ve nihayet 10 yıl 7 ay 6 gün sonra sanıklarla karşılaşacağımızı umuyoruz” diye anlatıyor.
“METİN LOKUMCU’NUN OĞLUNUN, EŞİNİN, KARDEŞLERİNİN SANIKLARLA ‘HESAPLAŞMASI’ İÇİN ÖNEMLİ”
Sanıkların duruşma salonuna getirilmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Eyüboğlu şunları anlatıyor: “Gelmelerinin iki anlamı var, birincisi doğrudan soru sorma hakkı açısında önemli. Çelişkileri, eksikleri görmüş olacağız sorularla. 10 yıl 7 ay 6 gün önce yaşananlara dair perdenin aralanmasına bir katkısı olacağı için önemli. Ama diğer boyutu daha önemli. Metin hocanın ailesi için, oğlu, eşi, kardeşleri için, dostları için, bu davanın anlattığı, toplumsal olaylarda kullandığı kimyasal gazların yasaklanması meselesi için, sanıkların gelmesinin bir anlamı var. Bu suçu işleyenlerin -bu iddianamede yer alan 13 kişiden fazla olduğunu biliyoruz ama en azından bu 13 kişinin- bu suçun mağdurlarının onların yargılandığını görmesi, onların gözlerine bakması, ne anlattıklarını dinlemesi, mahkeme karşısında tutumlarının görülmesi, tabiri caizse bir hesaplaşma anlamına geldiği için de önemli. Öbür türlü zaten onların yargılandıklarını bile görmüyorsunuz. Bilmediğiniz bir yerlerde, talimatla ifadeleri alınıyor. Yani mahkemeye gelmelerinin manevi değeri, anlamı var. Yüzleşme açısından da önemli.”