06 Ocak 2022 06:19
Son Güncellenme Tarihi: 06 Ocak 2022 19:25

Metin Lokumcu davası | Sanıklar dönemin kaymakamını suçladı

Metin Lokumcu'nun ölümüne ilişkin dava Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Mahkeme kararı üzerine Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşmada sanıklar da duruşmaya getirildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Hopa’da 31 Mayıs 2011'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingi öncesinde polisin kullandığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren Öğretmen Metin Lokumcu’nun davası Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmada savunmaları alınan sanıklar sorumluluğu dönemin kaymakamına attı.

Duruşma, sanık polislerin Lokumcu'nun ölümünden tam 10 yıl 7 ay 6 gün sonra mahkemeye getirilmesi bakımından önem taşıdı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, Artvin Baro Başkanı Ayla Varan, Ankara Baro Başkanı Kemal Koraner, Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez ve çok sayıda baro temsilcisi duruşma salonunda yer aldı.

CHP Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Gülizar Biçer Karaca, Ahmet Kaya, Sezgin Tanrıkulu ve Zeynep Altıok ile HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy ve Murat Çepni ile EMEP Rize İl Başkanı Hasan Zorlucan davayı izlemek için Trabzon Adliyesinde.

Bir önceki duruşmada mahkeme heyeti tarafından duruşmaya getirilmesine karar verilen sanık polisler duruşma salonunda yer aldı. Duruşma salonunda yer kalmadığı için bazı avukatlar ve izleyiciler salonun kapısından duruşmayı takip edebilecek.

Dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan dün "siyatik" rahatsızlığı dolayısıyla rapor aldığı için salonda değil. 9 sanık polis duruşmada hazır bulunuyor.

"YAŞANAN OLAY HERKESİN SAĞLIKLI BİR ÇEVREDE YAŞAMA HAKKINI SAVUNAN BİRİSİNİN DAVASI"

TBB Başkanı Erinç Sağkan söz aldı. Sağkan şu ifadelere yer verdi:

"Davayı önemsiyoruz. Müştekilerin ve avukatların uzun yıllarıdır verdikleri mücadelenin sonunda 10 yıl sonra açılabilmiş bir mücadeleden bahsediyoruz. Bu ortamın adil yargılanma, savunamama ve müştekilerin hakları bakımından sağlıklı bir ortam sunmadığı, bundan sonraki duruşmalarda teknik alt yapı ve fiziki hususlarda konforlu salonunun kullanılmasına öncelik verilmeli. TBB üzerine düşen bir konu varsa yardımcı olmaya hazırız.

Geçen celse talepte bulunulmuştu. Ara karardan rücu talebi. Baroların ve TBB'nin insan haklarını korumak ve işlerlik kazanmak vazifesi var. Yargılamalara bakınca bir temel hak ve hür ihlali olup olmadığının değerlendirmesinde heyetlerle farklı düşünceler olabiliyor. Yaşanan olay sadece bir iki kişinin kasten veya taksirle öldürülmesinden ibaret değil. Yaşanan olay, herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunan birisinin davasıdır. Çevre ve yaşam hakkı kapsamında kaynaklanan yükümlülüklerimiz vardır. Dosyada katılma talebimizin kabul edilmesini istiyoruz."

İstanbul, İzmir, Ankara, Artvin, Trabzon, Giresun, Samsun, Denizli, Diyarbakır ve Antalya baroları davaya katılma talebinde bulundu.

Baroların katılım talepleri mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

DÖNEMİN İLKÇE EMNİYET MÜDÜRÜ SANIK ÜNLÜ: SORUMLULUK KAYMAKAMDA

Lokumcu’nun ölümüne ilişkin sanık olarak mahkemeye ifade veren dönemin Hopa İlçe Emniyet Müdürü Fatih Ünlü, asıl sorumluların salonda olmadığını belirterek, emri verenin dönemin Hopa Kaymakamı olduğunu söyledi.

Ünlü, alandaki sorumluluğunun eylem için toplanan grubu ikna ve ikaz olduğunu belirtti. Başka bir sorumluluğu olmadığını ileri süren Ünlü, “Böyle bir emir verme yetkim de yoktu. Benim görevli olduğum dönemde Hopa’da çevik kuvvet birimim yok. Olmadığı için de envanterim de yok. Bu müdahalede idare amiri değildim. Miting alanında görevli olduğum için hiçbir yetkimin olmadığı için toplumsal olaylara müdahale mülki idare amiri tarafından verilir. Yetkim yokken, yetki aşımı olduğu söylemek mümkün değil. Heyetiniz karşısında bulunan arkadaşların sorumlu olmadığını gerçek sorumluların da burada olmadığını belirtmek isterim” dedi.

Ünlü mahkeme başkanının “Kimdir gerçek sorumlulular. Müdahale emrini kim verdi” sorusuna ise “Dönemin Hopa Kaymakamı vermiştir” cevabını verdi.

"EMRİ KAYMAKAM VERDİ"

Duruşmaya verilen aranın ardından sanık polislerin sorgusuyla devam edildi. İlk olarak ifade veren Tayfun Vardarlı, kendilerine müdahale emrini kaymakamın verdiğini ifade etti. Müşteki avukatlarının sorularına cevap veren Vardarlı şunları söyledi:

Av. Mert Bal: Olay günü koordinasyondan sorumluydunuz. Görev yeriniz neresiydi?
Vardarlı: Görev yerim yoktu, telsizle olayları koordine ediyordum
Av.Meriç Eyüboğlu: O gün 7 ayrı ilden görevlendirme olmuş. İller arasında böyle bir görevlendirme olursa, oranın yetkilisi kimdir?
Sanık Vardarlı: Normalde görevlendirme yapılır. Gelen kuvvetler arasındaki eş güdümü ilçe kaymakamı sağlar.
Av. Meriç Eyüboğlu: Birimin başka yere aktarımına kim karar verir?
Sanık Vardarlı: İl emniyet müdürü verir.
Av. Meriç Eyüboğlu: İl emniyet müdürü alanda değilse kim verir?
Sanık Vardarlı: Kendisine ulaşılır talimat alınır.
Av. Eyüboğlu: Talimat aldınız mı?
Sanık Vardarlı: Hayır.

SANIK POLİS: GAZ KULLANDIM

Ardından ifade veren sanık polis Haktan Yakıcı da, o dönem Erzincan’da görev yaptığını ve Hopa’ya takviye olarak geldiğini belirtti. Başlarındaki çevik kuvvet amirinin Muammer Güven olduğunu aktaran Yakıcı, ‘İlerleyen saatlerde inşaat alnında bir arbede yaşandı. Amirimiz oraya geçmemizi söyledi. Benim gaz mühimmatım yoktu üzerimde. Geride ve bekleme durumundaydık biz. Ne konuşuldu, ne edildi bilemiyorum. Sonrasında da müdahaleler başladı. 1-2 saat geçti Başbakanın miting alanına geleceği söylendi, oradan araçlarımızdan mühimmatlarımızı alıp geçtik. Ben bu noktada gaz kullandım. Ben gaz kullanmadım demiyorum ancak Başbakanın miting alanına gelmeye çalışan kişilere karşı kullandım. Talimatlara uygun olarak kullandım” dedi.

SANIK BAKTİMUR: GAZ EĞİTİMİNDE BİZİ KOBAY OLARAK KULLANIYORLAR

Sanık polis Saim Baktimur da kendisinin de Erzincan’dan geldiğini belirtti. Baktimur avukatların sorularına ise şu cevapları verdi:

Av. Nagihan Bulduk: Gazla alakalı eğitimle alakalı sağlığa etkileri hakkında bilgi verildi mi?
Sanık Baktimur: Öyle bir şey hatırlamıyorum. Zaten aldığımız eğitimde bizi kobay olarak kullanıyorlar. Aramıza atıyorlar, ne olduğunu gösteriyorlar. Aldığımız eğitimde, gaza maruz kaldığımızda yanma hissi veriyor. Eğitimlerimizde maske taktırmazlar, özel olarak taktırmazlar. Benim aklımda kalan tek şey yanma hissi. Bulanık görürsünüz.
Av. Nagihan Bulduk: 31 Mayıs’ta kaç kişilik bir tim içindeydiniz?
Sanık Baktimur: 30 kişilik bir ekiple gittik. 2 gazcı biz bulunuyorduk timde. Bizim grup amirimiz Muammer Güven’di.
Av. Nagihan Bulduk: 31 Mayıs’ta size emir ve talimatı kim veriyordu?
Sanık Baktimur: Biz grup amirimizden talimat alırız. Grup amirimiz talimatı kimden alıyor bilemiyorum.

LOKUMCU'NUN GAZA MARUZ KALDIĞI ANLARA AİT GÖRÜNTÜLER İZLETİLDİ

Duruşmada ayrıca Metin Lokumcu’nun gaza maruz kaldığı anlara ait kamera görüntüleri, müşteki avukatları tarafından izletildi.

Duruşmaya yarın sabah 09.00’da başlamak üzere ara verildi.

NE OLMUŞTU?

Artvin'in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011'de, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim mitingi yapacağı sırada düzenlenen protestoda polisin müdahalesinde emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetmişti.

Lokumcu'nun polisin kullandığı biber gazı nedeniyle hayatını kaybettiği Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Adli Tıp Kurumu tarafından raporlanmıştı. Biber gazı kullanımının ölüme neden olduğunu belirten raporlara dayalı ilk dava olma özelliği taşıyan Lokumcu davasından çıkacak kararın emsal teşkil etmesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

SOL Parti: Elektrik bugün kamu hizmeti olsa 100 TL’lik fatura 25 TL’ye düşecek

SONRAKİ HABER

Gölköy’de HES için Yürütmeyi Durdurma kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa