CHP'den 2021’de Kadınlar Raporu: Hak ihlalleri tavan yaptı
CHP’li Gülizar Biçer Karaca’nın hazırladığı, “Kazanımları Kaybetmeme ve Hak Mücadelesi’nin Özneleri: 2021’de Kadınlar Raporu”nda 2021’de kadınların uğradığı hak ihlallerine dikkat çekildi.
Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Kazanımları Kaybetmeme ve Hak Mücadelesi’nin Özneleri: 2021’de Kadınlar Raporu” hazırladı.
Rapora göre, pandemide ve ekonomik krizde artan hak ihlallerinden en olumsuz etkilenenlerden biri kadınlar oldu.
Ayrıca raporda, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasının ardından kadına yönelik hak ihlallerinin arttığına vurgu yapıldı.
Raporda öne çıkan toparlamalar şöyle:
● OECD raporuna göre, Türkiye’de kadınların yüzde 38’i şiddet mağduru; NG Araştırma raporuna göre, Türkiye’de beş kadından biri fiziksel şiddet görüyor.
● Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun tuttuğu kadın cinayetleri istatistiğine göre, 2021 yılında en az 367 kadın erkekler tarafından katledildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2021 Yıllık Veri Raporu'nda yer alan verilere göre ise 2021 yılında erkekler tarafından en az 280 kadın öldürülürken, 217 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.
● Koronavirüs Salgını ve Kadına Yönelik Şiddet / Kasım – Aralık 2020 Raporu’nda Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kendilerinden destek alan kadınların deneyimlerine yer veriyor; şiddetten kurtulmak isteyen kadınların kurumlarla verdiği mücadeleleri göz önüne seriyor.
● BİSAM araştırmasına göre metal sektöründeki kadınlar erkeklere göre daha fazla hasta oluyor, dört kadından biri kas ve iskelet hastalıkları çekiyor.
● Kadının İnsan Hakları- Yeni Çözümler Derneği’nin 2021’de yayımladığı Salgında Kadın Olmak Araştırması’nın sonuçları, COVID-19 salgını sürecinde kadınların sağlık hizmetlerine erişimde zorlandıklarını, yoksullaştıklarını, ücretsiz bakım emeği yüklerinin dramatik bir şekilde arttığını ve hane içindeki hali hazırda salgın öncesinde de çok yaygın bir şekilde var olan şiddetin devam ettiğini gösteriyor. Rapora göre kadınların %73'ü şiddetin en az birine maruz kaldı.
● Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği’nin verilerine göre, hükmedilen nafakaların sadece yüzde 20,7’si ödenirken, en az yüzde 50,7’si hiç ödenmedi.
● KA-DER, tartışma programları konuklarının 10’da 1’inden azının kadın olduğunu, incelenen 2089 programın yüzde 77’sinde hiç kadın konuk olmadığını tespit etti.
● Devlette kadının yeri yok: Bakanlıklardaki istihdam oranı yüzde 16
● Türkiye Ziraat Odaları Birliği, tarımda çalışan kadınların yüzde 94’ünün sigortasının olmadığını açıkladı.
● TİHV'e göre 2020 yılında kadınlar ve LGBTİ+'lar tarafından yapılmak istenen en az 18 toplantı ve gösteriye kolluk güçlerinin müdahalesi sonucu en az 164 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı.
● Politeknik’in araştırmasına göre, koronavirüs sürecinde kadın mühendisler, mimarlar, plancılar çalışma hayatında erkek meslektaşlarına göre daha yüksek oranda sorun yaşıyor.
● DİSK’e bağlı Genel-İş’in hazırladığı rapora göre kadın işçilerin yüzde 38’inin koronavirüs sürecinde gelirleri düştü.
● Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl 570 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor ve Türkiye’de HPV aşısı Ulusal Aşı Programı’na dahil değil.
● Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV) tarafından Mayıs ayında açıklanan rapora göre İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kararıyla hak ihlalleri arttı.
2022: ÖRGÜTLENME, DAYANIŞMA, KAZANIMLAR YILI TEMENNİSİ
Karaca raporun sonuç bölümünde, “Ev içi emeğin sömürüsünden bakım yüküne, işsizlikten çalışma hayatındaki eşitsizliklere, işçi kadınların yaşadığı sorunlardan mobbing ve liyakatsizliğe Meclislerde kadın temsiliyetinden İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasıyla artan hak ihlallerine, kadına yönelik şiddetin yarattığı hasarlardan kadın yoksulluğuna, erişim engellerinden erken yaşta zorla evlendirmeye, çalışma hayatındaki eşitsizliklerden cinsiyetçi nefret söylemlerine, uluslararası indekslerden kurumsal bazı verilere, saha raporlarından istatistiklere yıl içinde yayınlanan farklı sorunlara dikkat çeken konularla ilgili derlememizle ‘tespit’lerin unutulmamasına katkı sağlamayı ve 2022’yi kadının insan hakları açısından ‘çözüm’ odaklı sonuçlara ulaşacak mücadele yılı olarak bir arada dayanışmayla geçirmek umudunu paylaşıyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)