Hekimler eylemde: Geçinemiyoruz, hakkımız olanı istiyoruz

Ağırlaşan çalışma koşullarına ve gelirlerinin erimesine karşı çıkan hekimler, pek çok ilde eylem ve basın açıklamaları düzenledi.

07 Ocak 2022 08:57
Paylaş

Enflasyonun yüzde 50'nin üzerine çıktığı, açlık sınırının 4 bin 13 lira, yoksulluk sınırının 13 bin 73 lira olduğu şartlarda hekimler olarak geçinemediklerini ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten hekimler bir çok ilde açıklama düzenledi. Hekimler, özlük haklarının acilen gündeme alınmasını, gerçek enflasyon üzerinde zam verilmesini, döner sermaye veya performans değil; emekliliğe yansıyan, insanca yaşacaklarını ücret, 7200 ek gösterge ve yılda 120 gün yıpranma payı, Kovid-19’un meslek hastalığı sayılması, sağlıkta yeni bir şiddet yasası taleplerini dile getirdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası'nın çağrısıyla Samatya Eğitim Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen hekimler Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne yürüdü. Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (SES) üyelerinin de destek verdiği eylemde, "Emek bizim söz bizim", "Yaşamak yaşatmak istiyoruz" sloganları atıldı.

"ÖZLÜK HAKLARIMIZ ACİLEN GÜNDEME ALINMALI"

Samatya Eğitim Araştırma Hastanesi önünde başlayan yürüyüş Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan basın açıklamasıyla devam etti. Basın açıklamasını Türk Tabipleri Birliği Samatya Eğitim Araştırma Hastanesi Temsilcisi Merve Yıldırım okudu. Hekimlerin ekonomik haklarında kısmi düzeltme yapan yasa tasarısının iktidar tarafından geri çekildiğini söyleyen Yıldırım, "Enflasyonun gerçek anlamda yüzde 50'nin üzerine çıktığı, açlık sınırının 4 bin 13 lira, yoksulluk sınırının 13 bin 73 lira olduğu şartlarda hekimler olarak geçinemiyoruz, emeğimizin karşılığını alamıyoruz" dedi.

15 Aralık'ta yaptıkları grevin bir uyarı olduğunu hatırlatan Yıldırım, "'Emek Bizim Söz Bizim' diyerek başlattığımız mücadele programında hiçbir talebimizden vazgeçmiyoruz. Toplumun sağlığı, sağlık çalışanlarının sağlığından geçer. Meclisin açılması ile özlük haklarımıza yönelik düzenlemelerin acilen gündeme alınmasını talep ediyoruz. Sunulan tasarıdan daha geri bir düzenlemeyi asla kabul etmeyeceğimizi, üretimden gelen ve emeğimizden aldığımız gücümüzü kullanmaktan kaçınmayacağımızı bir kez daha hatırlatıyoruz" diye konuştu.

"GERÇEK ENFLASYON ÜZERİNDEN ZAM İSTİYORUZ"

Sağlığın bir ekip işi olduğunu ve hastanelerde ağır koşullarda çalışan tüm sağlık çalışanlarının koşullarının düzeltilmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, taleplerini ise şöyle sıraladı:

"Ekonomik ve özlük haklarımızla ilgili yeni yasa tasarısının en kısa zamanda Meclise sunulmasını istiyoruz. Ücretlerimize gerçek enflasyon oranında ve yapılan zamların üzerinde zam istiyoruz. Döner sermaye veya performans değil emekliliğimize yansıyan, insanca yaşayacağımız tek ücret istiyoruz. 7200 ek gösterge ve yılda 120 gün yıpranma payı istiyoruz. Kovid-19'un meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz. Sağlıkta yeni bir şiddet yasası istiyoruz." (İstanbul/EVRENSEL)


İZMİR TABİP ODASI: VAZGEÇMİYORUZ! OYALAMA DEĞİL, HAKLARIMIZI İSTİYORUZ

Hekimlerin ekonomik hakları ile ilgili düzenleme tasarısının meclis gündemine alınması için yürütülen eylemlilikler kapsamında İzmir Tabip Odası, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde basın açıklaması yaptı.

“Vazgeçmiyoruz! Oyalama değil, haklarımızı istiyoruz” diye İzmir Tabip Odası hekimlerin haklarının bir an önce verilmesini istedi. Basın açıklamasında konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Emek bizim, söz bizim diyerek başlattığımız mücadele programında hiçbir talebimizden vazgeçmiyoruz. Toplumun sağlığı sağlık çalışanlarının sağlığından geçer. Meclisin açılması ile özlük haklarımıza yönelik düzenlemelerin acilen gündeme alınmasını talep ediyoruz” dedi.

“İSTEKLERİMİZ YERİNE GETİRİLENE KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”

Sunulan tasarıdan daha geri bir düzenlemeyi asla kabul etmeyeceklerini dile getiren Çamlı, “Üretimden gelen ve emeğimizden aldığımız gücümüzü kullanmaktan kaçınmayacağımızı bir kez daha hatırlatıyoruz. Ekonomik ve özlük haklarımızla ilgili yeni yasa tasarısının en kısa zamanda meclise sunulmasını istiyoruz. Ücretlerimize gerçek enflasyon ve yapılan zamların üzerinde zam istiyoruz. Döner sermaye veya performans değil; emekliliğimize yansıyan, insanca yaşayacağımız tek ücret istiyoruz. 7200 ek gösterge ve yılda 120 gün yıpranma payı istiyoruz. Kovid-19’un meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz. Sağlıkta yeni bir şiddet yasası istiyoruz ve bu isteklerimiz yerine getirilene kadar mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)


BURSA TABİP ODASI: “OYALAMA DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ”

Hekimlerin ve diş hekimlerinin ekonomik haklarında kısmi düzeltme getiren yasa tasarısının geri çekilmesi üzerine Bursa Tabip Odası yazılı açıklama yaptı.

Bursa Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, “Üretimden gelen ve emeğimizden aldığımız gücümüzü kullanmaktan kaçınmayacağımızı bir kez daha hatırlatıyoruz.” denildi.

Bursa Tabip Odası tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Hekimlerin ve diş hekimlerinin ekonomik haklarında kısmi düzeltme getiren yasa tasarısı tüm partilerin oybirliği ile kabul edilmesine rağmen, iktidar tarafından geri çekilmiştir. Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanı tarafından ekranlarda hekimlere zam müjdesi verilmiş ancak hemen ardından tasarının geri çekilmesine dair iki çift söz dahi kurulmamıştır. Enflasyonun gerçek anlamda yüzde 50’nin üzerine çıktığı, açlık sınırının 4 bin 13 TL, yoksulluk sınırının 13 bin 73 TL olduğu şartlarda hekimler olarak geçinemiyoruz, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu zorlu çalışma koşullarında adeta emeğimiz yok sayılıyor. 15 Aralık günü yaptığımız bir günlük G(ö)REV, bir uyarıydı! Almakta olduğumuz maaşlarımız emeğimizin karşılığı değildir, iktidarın keyfine göre belirlenemez. Bu denli yoğun emek çalıştığımız koşullarda emeğimizin değersizleştirilmesini kabul etmiyoruz” denildi.

“GEÇİNEMİYORUZ SESLERİNİ ARTIK İKTİDAR DUYMAK ZORUNDADIR”

Uzun yıllardır sağlıkta adım adım yaratılan çöküşün bir sonucu olduğu vurgulanan açıklamada, “Konu salt bir zam meselesi değildir. Mesele sağlığa 5 dakikada üretilebilecek bir meta olarak bakılan sistemdedir. Mesele, hekimlik değerlerinin yok sayılması, bilimin değil ekonomik çıkarların ön plana koyulması, mesleğimizi önemini görmezden gelen anlayıştır. Ekonomik krizin ve bu değersizleştirmenin sonucu olarak yoksullaşma, sağlık emekçilerini artık çalışamaz hale getirmiştir. Konu, çalışma koşullarımızın her geçen gün kötüleşmesi, şiddetin her geçen gün artmasıdır. En fazla hastalanan ve ölen meslek grubu olmamıza rağmen COVID-19’un meslek hastalığı sayılmamasıdır. Sorun koruyucu değil tedavi edici, kamucu değil özelleştirmeci sağlık anlayışını dayatan kapitalizme teslim olmuş sağlık sistemindedir. Sorun bizlerin hak arama eylemlerinde değil, sorun bizlerin emeğini çalan, emeğimizin karşılığını vermemekte direnen bu sistemdedir. Toplumun her kesiminden yükselen geçinemiyoruz seslerini artık iktidar duymak zorundadır” ifadelerine yer verildi.

“Emek Bizim Söz Bizim” diyerek başlattığımız mücadele programında hiçbir talebimizden vazgeçmiyoruz denilen açıklamada, “Toplumun sağlığı sağlık çalışanlarının sağlığından geçer. Meclisin açılması ile özlük haklarımıza yönelik düzenlemelerin acilen gündeme alınmasını talep ediyoruz. Sunulan tasarıdan daha geri bir düzenlemeyi asla kabul etmeyeceğimizi, üretimden gelen ve emeğimizden aldığımız gücümüzü kullanmaktan kaçınmayacağımızı bir kez daha hatırlatıyoruz” denildi.

Bursa Tabip Odası taleplerini şöyle sıraladı:

  • Ekonomik ve özlük haklarımızla ilgili yeni yasa tasarısının en kısa zamanda meclise sunulmasını istiyoruz!
  • Ücretlerimize gerçek enflasyon ve yapılan zamların üzerinde zam istiyoruz!
  • Döner sermaye veya performans değil; emekliliğimize yansıyan, insanca yaşayacağımız tek ücret istiyoruz!
  • 7200 ek gösterge ve yılda 120 gün yıpranma payı istiyoruz!
  • COVID-19’un meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz!
  • Sağlıkta yeni bir şiddet yasası istiyoruz!

(Bursa/EVRENSEL)


AYDIN TABİP ODASI: SORUN EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI VERMEYEN SİSTEMDİR

Aydın Tabip Odası da yaptığı yazılı açıklamada, hekimlerin ve diş hekimlerinin ekonomik haklarında kısmi düzeltme getiren yasa tasarısının bir an önce yürürlüğe girmesini talep etti.

“Sorun bizlerin hak arama eylemlerinde değil, sorun bizlerin emeğini çalan, emeğimizin karşılığını vermemekte direnen bu sistemdedir. Toplumun her kesiminden yükselen geçinemiyoruz seslerini artık iktidar duymak zorundadır” denilen açıklamada, hekimlerin haklarının ödenmesi istendi.

Meclisin açılmasıyla birlikte özlük haklarına yönelik düzenlemelerin acilen gündeme alınmasını talep edilen açıklamada, “Sunulan tasarıdan daha geri bir düzenlemeyi asla kabul etmeyeceğimizi, üretimden gelen ve emeğimizden aldığımız gücümüzü kullanmaktan kaçınmayacağımızı bir kez daha hatırlatıyoruz” ifadelerine yer verildi. (Aydın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Barbaros Şansal’ı havalimanında darbeden 12 sanık hakkında beraat kararı verildi

SONRAKİ HABER

Bakan Özer "Para göndermiyor muyuz?" diye okul müdürünü azarlasa da okullara ayrılan bütçe yeterli değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa