07 Ocak 2022 10:48

Sandras Dağı'nda maden ocağı için "ÇED gerekli değildir" kararını mahkeme reddetti

Sandras Dağı mevkiindeki, EFES Endüstri Mineralleri AŞ tarafından yapılması planlanan IV. Grup Olivin Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi ruhsatı için açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
Muğla

Muğla Köyceğiz ilçesi Sandras Dağı mevkiindeki EFES Endüstri Mineralleri AŞ IV. Grup olivin madeni için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı bozuldu. Madenin bölgede bulunan içme sularını zehirleyeceğini belirterek açılan davada talebi olumlu karşılayan Muğla 3. İdare Mahkemesi, ÇED sürecinin gerekli olduğuna ve yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Yürütmeyi durma kararını değerlendiren Sandras Koruma Platformu Sözcülerinden Neşe Yüzak, “Hukuki süreç sonlanana kadar doğa güvende, bunun mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.  

ŞİRKET FARKLI BÖLGELERDE BAŞVURU YAPMAYA DEVAM EDİYOR

Aynı şirketin Köyceğiz Sazak köyünde yeni bir ruhsat ile çalışmak için bakanlığa başvurduğunu söyleyen Yüzak, bu konunun da takipçisi olacaklarını aktardı. Yüzak, “Bizleri asıl üzen konu, Valiliğimizin Muğla halkının hassasiyetlerine ve bilimsel verilerle alınan ÇED gerekli değildir kararı iptallerine rağmen 25 hektar altı alanlara istisnasız ÇED gerekli değildir kararı vermesidir” diye ekledi.

Yüzak, maden işkolunun, turizm için gereken suyu, doğayı, balıkçılık için gereken temiz denizi, gölü, sucul sistemi, zeytincilik için gerekli su ve atmosferik temiz koşulları, insan sağlığı için gerekli gıda güvenliği koşullarını sekteye uğratacağını söyledi.

"MUĞLA İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ"

Sandras Dağı ve çevresinin habitatının Marmaris, Dalaman, Ula, Beyağaç için de çok değerli besleme kaynaklarına sahip olduğunu aktaran Yüzak, maden ruhsatlarının ihtiyaçlar ötesi, ihracatçı iştahıyla işletilmesinin kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

Yüzak, “Muğla turizm kentidir. Maden sektörü ile bu güzellik yara alırken temiz kaynaklarımız tüketilmekte, insanlarımız köylerinden edilmektedir. Vizyonlu politikalarla bunun önüne geçilmesini ümit ediyoruz. O politikalar oluşuncaya kadar vatandaşlar ve çevre örgütleri olarak Muğla için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

BİLİRKİŞİ RAPORU: ÇED RAPORU GEREKLİ

Çevre mühendisi, biyolog, hidrolog, jeoloji mühendisi ve orman mühendisinden oluşan 5 kişilik heyet tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, "ÇED Gerekli Değildir" kararı verilen projenin eksikliklerine dikkat çekilerek,  ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gereklidir’ kanaatine varıldığı ifade edilmişti.

Reklam