07 Ocak 2022 13:05
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ocak 2022 23:58

Memur ve emekliye ek zammı da içeren kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonundan geçti

Memur ve emekli zammı, BES'te devlet katkısı oranının yüzde 30'a yükseltilmesi ve kademeli doğal gaz satış fiyatı belirlenmesi düzenlemelerini de içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Memur ve emekli zammı, TL'ye talebin artırılması, kademeli doğal gaz satış fiyatı belirlenmesi ve bireysel emeklilik sisteminde (BES) devlet katkısı oranının yüzde 30'a yükseltilmesi düzenlemelerini de içeren kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Teklif TBMM Genel Kurulunda görüşülecek.

BİRİNCİ MADDENİN GERİ ÇEKİLMESİ İSTENDİ

"Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'da Değişiklik Yapan Kanun Teklifi" görüşmeleri için komisyon, AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ve HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, usul üzerine söz talep ederek, teklifin, banka nezdindeki yabancı ülke merkez bankalarına ait para, alacak, mal, hak ve varlıkların haczedilemeyeceği, üzerlerine ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz konulamayacağına dair birinci maddesini eleştirdi.

Kuşoğlu, bir ülkenin merkez bankasına emanet edilmiş yabancı değerlere zaten haciz gelemeyeceğini ifade ederek, maddenin geri çekilmesini istedi.

Paylan, esnafa bile haciz gitme olasılığından bahsedildiğinde hiç kimsenin o esnafa borç vermeye yanaşmayacağını, esnafın batacağını söyleyerek bu maddeden dolayı utanç duyduğunu ve hayretler içinde olduğunu belirtti.

AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ise teklifin her maddesinin, Türkiye için çok faydalı olduğunu öne sürdü. Aydemir, bahsedilen maddenin, diğer ülkelerin merkez bankalarının açtığı hesaplarla ilgili olduğunu, hesap açtıran ülkenin garanti altına alındığını, utanç verici bir şey olmadığını savundu.

BES'TE DEĞİŞİKLİK

AKP'li Cemal Öztürk, 18 maddeden oluştuğunu aktararak, bireysel emeklilik sistemine katılımı teşvik etmek ve fon birikimini artırmak amacıyla ilgili kanunda önemli değişiklikler öngördüklerini söyledi.

Öztürk, yüzde 25 olarak hesaplanan devlet katkısı oranının yüzde 30'a yükseltilmesi; konut alımı, evlilik, eğitim ve benzeri durumlarda kısmen ödeme yapılması; 45 yaş üstü çalışanların isteğe bağlı otomatik katılım sistemine dahil edilmesi yönünde düzenlemeler yapıldığını belirtti.

Kur korumalı mevduat hesaplarına dair düzenlemenin de teklifte yer aldığını belirten Öztürk, "Gerçek kişilerin mevduat ve katılma hesaplarının getirilerini kur artışlarına karşı desteklemek üzere yasal düzenleme yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Öztürk, teklifle, 1 Aralık 2021 tarihinden önce 4734 sayılı kanuna göre ihale edilen işlerde ek fiyat farkı verilebilmesi amacıyla da düzenlemeye gidildiğini aktardı.

Akşamın ilerleyen saatlerinde teklifin maddeleri oylandı ve teklif komisyonda kabul edildi.

Kanun teklifi TBMM Genel Kurulundan da geçince;

  • Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da değişiklikle Cumhurbaşkanına kritik yetkiler tanınacak,
  • Kamuya iş yapan müteahhitlere maliyet artışları nedeniyle fiyat farkı kararnamesi çıkarması için yetki verilecek,
  • TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen teklife göre, kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde 1 Ocak-30 Haziran 2022 dönemi için uygulanacak artış oranı yüzde 5'ten yüzde 7,5'e yükseltilecek,
  • Gelir ve aylık ödemesi yapılanlara 1500 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 2500 liraya çıkacak,
  • BOTAŞ tarafından, bakanlık görüşleri alınmak kaydıyla bölgesel ve iklimsel koşullar dikkate alınarak, il veya bölge bazında kademeli doğal gaz satış fiyatı uygulanabilecek,
  • BES'te devlet katkısı oranı yüzde 25'den yüzde 30'a çıkarılacak.

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Malatya'da yurttaşlar: Üretimde dışa bağlandık, aylardır et alamıyoruz

SONRAKİ HABER

Esnaf karamsar, "Tepkimizi hep birlikte göstermeliyiz" diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa