9 Ocak 2022 23:47

Kampüs ve yurtlarda vakalar artıyor, öğrenciler tedirgin | "Önlem alınmalı, yüz yüze eğitim sürmeli"

Kampüs ve yurtlarda vaka sayılarında artış yaşanıyor. Online eğitim tartışmalarına tepki gösteren öğrenciler, gerekli önlemlerin alınmasını ve yüz yüze eğitime devam edilmesini istiyor.

Kampüs ve yurtlarda vakalar artıyor, öğrenciler tedirgin | "Önlem alınmalı, yüz yüze eğitim sürmeli"

Fotoğraf: Evrensel

Emirhan DURMAZ
Melisa GÖNEN
İzmir

Omikron varyantı ile Türkiye’de vaka sayıları 70 bine dayanarak rekor kırdı. Hükümetin omikron tehdidine karşı gerekli önlemleri almadığını ifade eden uzmanlar ise böyle sürmesi durumunda vakaların 100 bine ulaşabileceği uyarısında bulunuyor.

Artan vakalar karşısındaki önlemsizlik binlerce üniversitelinin bir arada bulunduğu yurt ve kampüslerde öğrencileri de etkiliyor. Ankara ve İzmir’de üniversitelilerle yurt ve kampüslerdeki durumu; online eğitime dönme tartışmalarını konuştuk.

YURT YÖNETİCİLERİ VAKA SAYILARINI GİZLİYOR

Özel bir yurtta kalan Ege Üniversitesi Öğrencisi Simge, omikron sonrası karantina odalarının arttığını aktardı: “Her geçen gün daha çok oda kapatılıyor. Yeterince bilgi sahibi olamıyoruz. İdare ve yönetim haricindeki kişilere bilgi verilmiyor.”

İnciraltı KYK Yurdunda kalan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinden bir 1. sınıf öğrencisi ise yurttaki vakalara dair herhangi bir duyuru veya bilgilendirme yapılmadığını belirtti. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Yurdunda kalan Naz da vaka konusunda yurt yöneticilerinin şeffaf davranmadığını ifade etti.

"TEK ÖNLEM MASKE TAKMAK"

Özel bir yurtta kalan Ege Üniversitesi Sosyoloji Öğrencisi Bengü ortak alanlarda maske takma zorunluluğuna dikkat çekerek “Yemekhanemiz dar ve sıkışık. Yemek yerken havalandırma da yapılmıyor. Yemek yiyen grup kalktığı zaman hijyen için herhangi bir şey yapılmıyor” diyerek önlemin sadece maskeye indirgendiğini ancak maske gibi bireysel önlemlerin çözüm olmadığını ifade etti.

Bireysel önlemlerin yeteri kadar alındığını söyleyen Ege Üniversitesi Öğrencisi Eslem ise “Sınıflar çok kalabalık. Yüz yüze almamız gereken dersleri online alıyoruz. Üniversite hayatı için yaptığımız masraflar hiç oluyor” dedi.

İnciraltı KYK yurdunda kalan DEÜ öğrencisi de maske dışında bir önlem alınmadığını söylüyor: “Alınan tek önlem yemekhanede sıra beklerken maske takmak. Yemek yerken çıkardığımız maskeleri sırada beklerken takarak virüsten korunmamızı bekliyorlar. Elbette bu pek de gerçekçi bir önlem değil.”

Öğrenci yemekhanesi önünde kuyruk

Fotoğraf: Evrensel

"YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN UYGUN KOŞULLAR SAĞLANMALI"

Yurt ve kampüslerde artan vakalar online eğitimi de yeniden gündeme getirdi. Online eğitim modelinin başarısızlığının geçen 1.5 yıllık dönemde ortaya çıktığına dikkat çeken öğrenciler, gerekli koşulların sağlanmasını, önlemlerin yeterli düzeyde alınmasını ve bu şekilde yüz yüze eğitime devam edilmesini istiyor.

Ege Üniversitesi Sosyoloji Öğrencisi Bengü “Online eğitim sistemi gerçekten başarılı olsaydı cevabım online olabilirdi. Fakat bir buçuk yıl boyunca başarısız bir online eğitim deneyimi yaşadık. Bu ülke genelinde böyle. Bu yüzden yurtlarda ve okullarda yüz yüze eğitime uygun koşullar sağlanmalı” dedi.

DEÜ Bilgisayar Programcılığı Öğrencisi Batu ise eve çıkma sürecinde yaşadığı zorlukları anlatarak, “İkinci ellerin bile uçuk fiyatlar ile satışa sunulduğu mağazalardan mecburen alınmış eşyalar, evlere harcamış olduğumuz yüklü paralar, bizi evlere bağlı tutan sözleşmeler olduğunu unutmamalıyız. Yeterli verimliliği sağlayamayan online modeli emeklerimizi de hiç edeceğini göz önüne alarak tasvip etmiyorum” diye konuştu.

"KİMSE MAĞDUR EDİLMEMELİ"

Online eğitim döneminde bir çok gençte öğrenme bozukluğu yaşandığını hatırlatan Simge, ciddi önlemler alınarak yüz yüze eğitime devam edilmesini istedi. Eslem ise online eğitim ile kimsenin mağdur edilmemesi gerektiğini belirtti.

Mevcut vaka artışları karşısında online eğitimin mantıklı olduğunu savunan bir tıp öğrencisi ise “Öte yandan online olan derslerimize yurttaki internet sıkıntıları yüzünden giremiyoruz” dedi.

İYTE Yurdunda kalan Naz da “Haftada iki gün yüz yüze, diğer üç gün online ders görüyorum. Test yaptırmaktan kaçınan birçok kişi varken toplu ortamlara girmek, derse gitmek fazlasıyla endişe verici” diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et