GSÜ öğrencisi: Rektör Yardımcısı online sınav talebini görmezden geliyor
GSÜ hazırlık öğrencisinin mektubu: "Rektör Yardımcısı'nın öğrencilerin taleplerini dinlemesi gereken yerde öğrencileri engellemesi, okulumuzun düşünce ve taleplerimize verdiği değeri somutluyor."
Fotoğraf: Mister No/Wikimedia Commons (CC BY 3.0)
GSÜ Hazırlık Öğrencisi
Galatasaray Üniversitesi öğrencileri olarak uzun zamandır kendi aramızda tartıştığımız, çözüme ulaşabilmesi için tüm yolları denediğimiz online final talebimiz okul yönetimi tarafından dikkate alınmadığı için sosyal medya üzerinden sesimizi duyurmaya çalıştık. Galatasaray Üniversitesi öğrencileri olarak bu süreçte yaşadığımız zorlukları paylaşmak istiyoruz.
NEDEN FİNALLERİN ONLINE OLMASINI TALEP EDİYORUZ?
Okulumuz 4 Ekim'den beri hibrit modelde, yani isteyen öğrencilerin online, isteyenlerin yüz yüze derse katılabildiği bir şekilde eğitim veriyordu. Son zamanlarda vaka sayılarında artış yaşanması, hasta /temaslı sayısındaki artış göz önünde bulundurulup okulumuz online eğitime geçti. Okul yönetiminin de varlığını kabul edip önlem almasını gerektirecek bu vaka sayısındaki artış, derslerin işleyişine müdahaleyi gerektirmişken, okulun en kalabalık olduğu final döneminde bir müdahalede bulunulmaması biz öğrencilerin sağlığını önemsemediğini net bir şekilde göstermektedir.
Bir diğer önemli husus ise okulun, finallere giremeyecek karantinadaki arkadaşlarımıza bütünleme sınavına kalma mecburiyeti oluşturmasıdır. İkinci dönem Erasmus'a gideceği için bütlere de katılamayacak öğrencilerin hakları da ellerinden alınmış olacaktır. Bu zorluklarla karşılaşmak istemeyen arkadaşlarımız, belirti gösterdiği ya da temaslı olduğu halde finallere girebilmek adına test yaptırmama mecburiyetinde kalacaklarını ilettiler. Tüm bunlara rağmen okul yönetimi taleplerimizi umursamamakta ısrarcı. Ancak online sınav talebimiz gerçekleşirse yönetimin yarattığı bu mağduriyetler ortadan kalkabilir.
Öğrencileri alakadar eden, onların ve ailelerinin sağlığını etkileyen bu duruma dair alınacak karar, tamamen öğrencilere ait olmalıdır. Sosyal medya hareketinin etkisi, Öğrenci Konseyinin talebi ve çeşitli okul hesaplarında yapılan anketlere göre, öğrencilerin talebi sınavların online olması yönündedir.
YÖNETİMDEN NE GİBİ CEVAPLAR ALDIK?
Öncelikle çoğunluklu olarak cevap alamadık. Rektör Yardımcısı'nın GSÜ uzantılı e-posta hesabına gönderdiğimiz yazıda bu sorun için bir çözüm istediğimizi dile getirmiştik ancak Rektör Yardımcısı, e-posta adresinin kişisel hesabı olduğunu savunarak hiçbir sorumuza cevap vermeden bizleri gerçek anlamda engelledi. Rektör Yardımcısı'nın öğrencilerin taleplerini dinlemesi ve öğrenciler için çalışması gereken yerde öğrencileri engellemesi, okulumuzun öğrencilerin düşünce ve taleplerine verdiği değeri somutlar nitelikte.
Uzun süredir "YÖK’e bağlıyız ve elimizden bir şey gelmiyor" argümanını kullansalar da YÖK'ün bilgilendirmesinde, "Bölüm 3: Ölçme ve Değerlendirme Uygulamaları" başlığı altında yazana göre 2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılında sınavlar esas olarak yüz yüze yapılacaktır. Bununla birlikte salgının bölgesel ve yerel seyrine göre mücbir durumların varlığında yahut program özelinde yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından uygun görülmesi koşuluyla çevrim içi sınav uygulamalarından da yararlanılabilecektir.
Yani buradan da anlaşılacağı üzere okulun online sınav kararı almasının önünde yasal bir engel yoktur.
Bir diğer argümanlarıysa "kopya çekeceğimiz" gerekçesi ve "bunun önüne geçebilmek". Geçen yılki sınavlarımız ve bu yılki bazı vizelerimizde online sınavlar yapılmıştı ve sorular zaten kopya çekmenin mümkün olmayacağı şekilde oluşturulmuştu. Tekrar bu yapılabilir. Ayrıca ülkemizin sayılı kurumlarından Galatasaray Üniversitesinin başarılı öğrencilerine "Kopya çekmek için mi online olmasını istiyorsunuz" şeklinde yaklaşan küçümseyici tavrı kınıyoruz.