09 Ocak 2022 12:39

ODTÜ'de karantinadaki öğrenciler havalandırması yetersiz yurtlarda kalıyor, 2 öğün yemekle idare etmeye çalışıyor

ODTÜ'de öğrenim gören ve Kovid-19'a yakalanan öğrenciler, karantina süreçlerinde kaldıkları yurtların fiziki yetersizliğinden şikayet ederken günde sadece 2 öğün yemek verildiğini belirtiyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

ODTÜ’de Kovid-19 nedeniyle karantina yurtlarına yerleştirilen Kovid pozitif öğrenciler, koşullarını ve karantina süreçlerini anlattı. Havalandırmanın yetersiz olduğu odalarda 2 kişi kaldıklarını aktaran öğrenciler, üniversitenin günde yalnızca 2 öğün yemeği karşıladığını söyledi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ) Kovid-19 vakaları her geçen gün artarken test sonuçları pozitif çıkan öğrenciler karantina yurtlarına yerleştiriliyor. Öğrencilerin aktardığı ve 1. Yurt Müdürlüğünden teyit edilen bilgilere göre, karantinaya alınan öğrencilerin hafta içi her gün öğle ve akşam olmak üzere 2 öğün halinde yemek ihtiyacı ücretsiz olarak yemekhaneden karşılanıyor. Ancak kahvaltı ve hafta sonu için herhangi bir öğün sağlanmıyor. Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi, karantina yurtlarında kalan öğrencilere hafta sonu dahil olmak üzere öğlen ve akşam olmak üzere günde 2 öğün sağlayabilecek.

"GÜNDE SADECE 2 ÖĞÜN YEMEK GELİYOR"

1, 2 ve 13. Yurt olmak üzere 3 yurtta karantinada kalan öğrenciler karantina koşullarının ayrıntılarını ve sürecin nasıl geçtiğini anlattı.

Karantina yurdunda 8 gün geçiren İşletme bölümü 1. Sınıf öğrencisi Ümit Mirel, “Yemek ihtiyaçlarımız yemekhanden karşılanıyor. Öğlen ve öğleden sonraları yemekhanedeki yemekler kolilenerek getiriliyor. Okuldaki iki öğün yemek, normal bir öğrencinin bile besin ihtiyaçlarını karşılayamazken hastalık sebebiyle normalden de fazla besine ihtiyacı olan öğrenciler için yeterli değil. Ekstra yemek isteyenler 2. Yurt’un kantininden veya dışarıdan yemek söyleyebiliyor’’ dedi.

Temizlik ve pandemi önlemlerinin yetersiz olduğunu söyleyen Mirel, iki kişinin aynı odayı paylaşması gibi ortak kullanım alanlarının da paylaşılmasının tehlikeli olduğunu düşünüyor.

Mirel, “Ben ilk geldiğim gün oda arkadaşımın 8. günüydü. Eğer farklı bir varyant kapmış olsaydım, kendisinin karantinada kaldığı 8 gün üzerine bir daha hasta olacaktı” diyerek karantina yurtlarının en büyük eksiğinin hijyenik koşullar ve kontenjan açısından yetersizlik olduğunu belirtti.

ÖĞRENCİLER HİJYEN ÜRÜNLERİNİ KENDİSİ ALIYOR

Karantina yurdunda kalan bir hazırlık sınıfı öğrencisi, beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasına dair “Her gün ücretsiz bir şekilde yemekhane öğünlerinden faydalanıyoruz ama bana kalırsa yetersiz. Porsiyonlar nispeten daha küçük ve kahvaltının olmaması büyük bir eksik” dedi.

Karantinada kalan öğrencilerin dışarıdan almak istedikleri çeşitli ürünleri online platformlardan temassız bir şekilde alabildiklerini belirten öğrenci, “Maske, tuvalet kağıdı, el sabunu gibi hijyen ürünleri bizim tarafımızdan karşılanıyor’’ dedi.

Oda dışında kullanılan alanların gün içinde temizlendiğini ancak odalara girilmediğini, odaların tozlu ve kirli olduğunu aktaran hazırlık öğrencisi, hijyen koşullarına dair “Duş ve tuvalet, yurtta kullandığımız gibi ortak kullanılıyor. Açıkçası yurtların nasıl olduğunu bilmiyorum ama tek kişilik bir izolasyon tüm öğrenciler için daha sağlıklı olur. Çünkü hastalığı geçiren insanların tekrar tekrar geçirdiğini biliyoruz ve bu durumda tekrar hasta olma veya iyileşme sürecini etkileme düşüncesi bizi korkutuyor" diyerek endişelerini dile getirdi.

Karantina süresince raporlu olduklarını ifade eden hazırlık öğrencisi, halihazırda online eğitim aldığı için karantina sürecinin eğitim hayatını etkilemeyeceğini, ancak bu süreçte izole olmanın psikolojik açıdan yorucu olduğunu belirterek “Herhangi bir şekilde dışarıyla bağ kuramıyorsun. Daha hassas, etkilenebilecek insanlar için zorlu bir süreç olabilir ve böyle insanlara dikkat edilmesi daha doğru olur. Fakat bizimle iletişim kuran kimse olmadığı için böyle insanları tespit etmek zor, hatta neredeyse imkansız oluyor’’ dedi.

"2 KİŞİLİK ODADA MASKE TAKARAK UYUYORUZ"

Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü 1. sınıf öğrencisi, yemeklerin zamanında gelmediğinden, soğuk ve yetersiz olduğundan bahsederken hijyen koşulları ve iki kişilik odalar hakkında ise “Hijyen koşulları normal yurtlar gibi, hatta daha kötü durumda. Temizlik personelini yalnızca birkaç kez gördüm. Odada iki kişi kalınmasından kimse mutlu değil zaten, riski en aza düşürmek için maskeyle uyuyoruz’’ dedi.

"PSİKOLOJİK DESTEK VERİLMİYOR"

Ayrıca yurtta online eğitim için yeterli imkana sahip olmadıklarını, internet olmadığı için kendi mobil internet tarifelerini kullanmak zorunda kaldıklarını belirten öğrenci, “Yurtlar hiçbir şekilde hazır olmadan açıldı. Genel anlamda her şeyden izole olmuş bir biçimdeyiz. Oda arkadaşlarımızla karantinada birbirimizi eğlendiriyoruz. Onun dışında psikolojik bir destek verilmiyor” dedi.

"HAVALANDIRMA YETERSİZ"

10 gün boyunca karantina yurdunda kalan Beşeri Bilimler öğrencisi ise karantina yurtlarına dair “Karantina yurtlarındaki en büyük sorunlardan biri havalandırmanın yetersiz oluşuydu. İçeride çok fazla kişi bir arada kalıyor ancak pencereler tam açılmadığı için havalandırma sağlanamıyordu. Diğer sorun ise bir odada iki kişinin kalması. Odalarda ilk başta tek kişi kalıyorduk sonra odaya ikinci olarak başka öğrenciler geldi. Benim karantinamın 6. gününde odama yeni birisi geldi ve bu gerçekten endişe vericiydi’’ dedi.

ÖNCEKİ HABER

Gebze mitinginde konuşan Pervin Buldan: HDP kolay yutulacak bir lokma değildir

SONRAKİ HABER

Öğrencisini darbeden öğretmene verilen 1 yıl 5 ay hapis cezası onandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa