Bağımsız Maden İş üyesi işçiler: Ölüm aylığı olan emeklilik ücretine tahammülümüz yok
Manisa Soma'da basın açıklaması yapan madenciler, emekli ücretlerinin sefalet seviyesinde olduğunu belirterek aylıkları insanca yaşanacak seviyeye yükseltilene kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Fotoğraf: Bağımsız Maden İş
Soma’da kazandıkları tazminat haklarını alan madenciler, açlık sınırı ve asgari ücretin altında kalan emeklilik ücretleri için basın açıklaması yaptı.
Soma’da hükümet meydanında bir araya gelen madenciler, "Çalışmak zulüm, emeklilik ölüm" yazılı pankart açarken, “Gün geçtikçe daha da kötüleşen bu sefalete, bu ölüm aylığı anlamına gelen düşük emeklilik ücretlerine daha fazla tahammülümüz yok. Madenciyi bu sefaletten çıkaracak ve insanca yaşayabileceği bir ücret almasını sağlayacak bir yasal düzenleme talebimizdir bizim” dedi.
“EMEKLİLİK ÜCRETLERİNİN DÜZELTİLMESİ İÇİN MÜCADELE BAŞLATTIK”
Açıklamada konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, “Madenci emekli olduktan sonra ya yeniden çalışmak zorunda kalıyor ya da açlığa ve yoksulluğa sürükleniyor. Şu an bir madenci emekli olduğunda 2 bin 800 ile 3 bin 200 lira arasında değişen bir emeklilik ücretine mahkum oluyor. Eski milletvekilleri geçtiğimiz günlerde ‘Bizim 18 bin TL emekli aylığımız az’ demişler. Oysa vekillerin yıpranması, akciğer hastalığına yakalanması mümkün değildir. Bir vekil veya holding sahibinin iş cinayetinde hayatını kaybettiği, iş kazasında kolunu, bacağını kaybettiği duyuldu mu?” dedi.
Aksu, emeklilik ücretlerinin düzenlenmesi konusunda mücadele başlattıklarını belirterek “Maden işçileri haftada 45 ile 60 saat arasında değişen süreyle kölece çalıştırılıyor. 25-30 sene yer altında çalışan bir madenci 2 bin 500 ile 3 bin lira arasında değişen emeklilik ücretiyle nasıl yaşar? Şimdi emeklilik ücretlerimizin düzeltilmesi için ilk mücadelemizi başlattık. Gerekirse her ay meydanlara çıkacağız, ücretlerin düzeltilmesi konusunda imza kampanyası başlatacağız. Bir emeklinin maaşı 18 bin lira az bulunuyorsa, bir madencinin 3 bin liralık emeklilik ücretini de biz az buluyoruz” diye konuştu.
“DAHA CEBİMİZE GİRMEDEN EMEKLİ MAAŞI ERİDİ”
Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır ise “25 sene dizimin üstünde ekmek yiyerek madende çalıştım. 2014’te bir yasa çıkardılar, çift asgari ücret verileceğini söylediler, verdiler. Ancak aldığımız maaş emekliliğimize yansımadı. Zamdan önce 2 bin 812 lira emekli maaşı alıyordum. Şu anda emekli maaşımın 3 bin 600 lira olacağını söylediler. Ancak bu parayı şimdiden yaptıkları zamlarla yemeye başladılar. Daha cebimize girmeden emekli maaşı eridi. Ben yağ mı alayım, un mu, arabama mazot mu alayım? Bu emeklilik ölüm değil mi? Açlık sınırının ve asgari ücretin altında emekli maaşı alıyoruz. Emekli maaşlarımız düzeltilene kadar meydanlarda mücadelemiz devam edecek” dedi.
“EMEKLİ MAAŞIMIZ YAŞANABİLİR BİR DÜZEYE GETİRİLMELİ”
Madende geçirdiği iş kazası sebebiyle malulen emekli olmak zorunda kalan İdris Sarıkaya da şunları söyledi:
“Emeklilikte bir damla suya mahkum ediliyoruz. Şu zamanlarda her şeye yüzde 60-70 zam gelirken emekli maaşlarına gelince zam yüzde 25.5 ile sınırlı tutuluyor. Emekli maaşlarımızın yaşanabilir düzeye getirilmesi lazım. Türkiye’nin hangi yerinde olursa olsun madencinin hakkını yiyen zıkkım yesin.”
Emekli madenci Hasan Oğcu da 2019 yılında emekli olduğunu belirterek “Benim maaşım şu an asgari ücretten 600 lira eksik olacak. Ben bu hükümetin adaletli olduğuna mı inanayım, adaletsizliğine mi inanayım? Emekli aylığı konusunda standartların üzerine çıkmak istiyoruz” dedi.
“MADENCİYİ SEFALETTEN ÇIKARACAK BİR ÜCRET İSTİYORUZ”
Bağımsız Maden İş Sendikası Ege Şube Başkanı Onur Köse ise “Oy verdiğimiz vekiller neden 18 bin lirayı az buluyorlar? Bizim sırtımızdan geçinen vekillerdir. Asgari ücretin altında emekli maaşını kabul etmiyoruz. Çoluk, çocuk meydanlarda hakkımızı arayacağız” dedi.
Konuşmaların ardından ise basın açıklamasını okuyan Bağımsız Maden İş Sendikası üyesi Çetin Erkalkan, “Özel işletmelerin yeraltı madenlerinde çalışmış ve emekli olmuş madencilerin yaşadığı durumun adı tam anlamıyla sefalettir. Bizim gün geçtikçe daha da kötüleşen bu sefalete, bu ölüm aylığı anlamına gelen düşük emeklilik ücretlerine daha fazla tahammülümüz yok. Madenciyi bu sefaletten çıkaracak ve insanca yaşayabileceği bir ücret almasını sağlayacak bir yasal düzenleme talebimizdir" diyerek kamuoyuna destek ve birleşme çağırısı yaptı. (İzmir/EVRENSEL)