Yargı, Atatürk Orman Çiftliği’nin yapılaşmaya açılmasına ilişkin plan değişikliğini iptal etti
Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi, Etimesgut’ta tarımsal üretim alanı olan Atatürk Orman Çiftliği'nin askeri alan olarak yapılaşmaya açılmasına dair plan değişikliğini iptal etti.

Atatürk Orman Çiftliği | Fotoğraf: AA arşivi
İLGİLİ HABERLER

Atatürk Orman Çiftliği arazisinde 1 milyon metrekare daha imara açıldı

Atatürk Orman Çiftliği’ne düğün salonu ve otopark yapılamayacak
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği'nin askeri alan olarak yapılaşmaya açılmasına ilişkin süreci yargıya taşıdı.
Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi, Etimesgut’ta tarımsal üretim alanı olan Atatürk Orman Çiftliği 1’inci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı sınırlarındaki alanın, askeri alan olarak yapılaşmaya açılmasına dair plan değişikliğini iptal etti.
“BAKANLIKLAR AOÇ ALANALRINDA YAPILAŞMA ISRANINDAN VAZGEÇSİN”
Daha önce iki kez yürütmeyi durdurma kararı verilen alana ilişkin plan değişikliğinin iptali kararını değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, halka emanet edilen Atatürk Orman Çiftliği alanlarının kamusal alan olduğunu ve halka kapalı olamayacağına dikkat çekti.
Candan, “Yargı, birinci derece doğal SİT alanı AOÇ’de yapılaşmada ısrar eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığına gereken cevabı bir kez daha vermiştir. İptal kararı haklılığımızın son tescilidir ve yargı telafisi imkansız zararlar yaşanmadan söz konusu dava konusuna ilişkin işlemleri iptal etmiştir. Bakanlıklar AOÇ alanlarında yapılaşma ısrarından vazgeçmelidir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak bilim ve teknikten aldığımız güçle, AOÇ alanlarını korumak için mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.
Ankara 4. İdare Mahkemesi’nin iptal gerekçesinde, alanın Atatürk Orman Çiftliği alanı olduğuna dikkat çektiğini hatırlatan Candan, “İptal gerekçesinde yer alan ‘Tarihi sit alanlarında zorunlu altyapı uygulamaları ve bu uygulamalar kapsamında yapılacak olan resmi kurum yapıları dışında hiçbir inşai ve fiziki uygulamada bulunulamayacağı son alınan ilke kararı ile ortaya konulduğundan, çok büyük bir kısmı tarihi SİT statüsüne sahip planlama alanının zorunlu altyapı uygulamaları kapsamında değerlendirilmeyecek E:0.50 yapılaşma koşulu ile ‘Askeri Alan’ olarak planlanmasına yönelik dava konusu planlama kararında hukuka uygunluk bulunmamıştır’ ifadeleri ile alanın tarihi SİT özelliğine ve biricikliğine de dikkat çekilmiştir” ifadelerini kullandı. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et