10 Ocak 2022 10:32

BAMAD araştırması: Gazeteciler maaşlarıyla geçinemiyor ve işsizlikten korkuyor

Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneğinin yaptığı araştırmaya katılan gazetecilerin yüzde 85,5’i işsizlikten korktuklarını, yüzde 73,5’i maaşlarıyla geçinemediklerini belirtti.

Ankara'da gazetecilerin eylemi | Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş / Evrensel

Paylaş

Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği (BAMAD) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında, mesleğin bugünü ve geleceğiyle ilgili önemli veriler sunan bir anket düzenledi.

İzmir merkezli araştırma anketine, muhabir, genel yayın yönetmeni, yazı işleri müdürü, sayfa sekreteri, basın danışmanı, kameraman, editör, haber müdürü gibi farklı alanlarda görev yapan ve fiilen çalışan Ege Bölgesi’nden gazeteciler katıldı. Anket; medya çalışanlarının mesleki kariyer beklentilerini, mesleki okuma alışkanlıklarını, ekonomik koşullarını, siyaset kurumunun mesleğe etkilerini, mesleki örgütlülüklerini, mesleki gelişim imkanlarını ve bunun önemini tespit etmek amacıyla yapıldı.

YÜZDE 73,5 GAZETECİ MAAŞIYLA GEÇİNEMİYOR

Medya çalışanlarının yüzde 60,2’si bazen işsiz kalma korkusu yaşarken; yüzde 25,3’ü sık sık, yüzde 14,5’i hiçbir zaman korku yaşamadıklarını söyledi.

Anketin en çarpıcı verisi ise "Sadece mesleğinizden elde ettiğiniz gelirle geçinebiliyor musunuz?" ve "Meslek değiştirmeyi düşünüyor musunuz?" sorularına verilen yanıtla ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 73,5’i maaşlarıyla geçinemediklerini söyledi. Ancak buna rağmen anket gazetecilerin yüzde 70’i mesleği değiştirmeyi düşünmediğini aktardı. Öte yandan "Tekrar seçim yapma şansınız olsaydı yine aynı mesleği tercih eder misiniz?" sorusuna yüzde 73,5 oranında evet yanıtı verildi.

Ankete katılanların mesleğin geleceği hakkındaki düşüncelerinde dengeli bir dağılım çıktı. Katılımcıların yüzde 27,7’si umutlu, yüzde 9,6’sı iyimser, yüzde 15,7’si kararsız olduğunu kaydederken yüzde 24’ü karamsar, yüzde 22,9’u ise çok karamsar olduğunu vurguladı.

Meslekten emekli olacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 53 evet, yüzde 47 hayır olarak yansıdı. Bu iki soruya verilen yanıtın nedenlerinde ise katılımcıların yüzde 47’si sektörel, yüzde 22,9’u ekonomik, yüzde 20,5’i politik, yüzde 9,6’sı da kişisel nedenleri öne aldıklarını belirtti.

"İKTİDAR DEĞİŞİMİYLE DÜZELİR Mİ?"

Katılımcıların yüzde 59’u siyasi iktidar değişimi ile meslekteki koşulların düzeleceğine inandığını belirtirken yüzde 41’i ise inanmadığını kaydetti.

"Basın sigortanız yatıyor mu?" sorusuna verilen yüzde 64 evet, yüzde 36 hayır yanıtı ise meslekte yaşanılan kayıt dışılığa ya da internet medyası çalışanlarının gazeteci sayılmadığı yönündeki absürtlüğe dikkat çekmek açısından önemli bir veri sundu.

"Cemiyet, sendika, dernek, vakıf vb. kaç adet meslek örgütüne üyesiniz?" sorusuna, katılımcıların yüzde 38,6’sı 2-3, yüzde 32,5’i 1, yüzde 18,12’i sıfır, yüzde 10,8’i 3 ve üzeri yanıtını verdi.

"YÜZDE 25,3 SIK SIK OTOSANSÜR UYGULUYOR"

Otosansürle ilgili soruya gelen cevaplar önemli bir veriyi ortaya koydu. "Haber yazarken kendinizi oto sansür uygulama ihtiyacı hissettiğiniz oluyor mu?" sorusuna katılımcılar yüzde 59 ile bazen cevabını verdi. Gazetecilerin yüzde 25.3’ü ise sık sık oto sansür uyguladığını aktardı. Ayrıca katılımcıların yüzde 49,4’ü bazen haber yaparken başının kanunlarla belaya girebileceğine dair kaygı duyarken yüzde 44,4’ü ise bu kaygıyı sık sık hissettiğini söyledi.

Mesleki gelişimle ilgili eğitim, seminer veya kurslara katılma imkanı sorulan katılımcılardan yüzde 72,3 oranında bazen, yüzde 16,9 oranında hiçbir zaman yanıtı alındı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hrant Dink için hazırlanan "Hafıza Yetersiz" filmi 13 Ocak'ta yayımlanacak

SONRAKİ HABER

Barış akademisyenleri: Hâlâ aynı yerdeyiz, mutlaka geri döneceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa