Tepki toplayan Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, kabul edildi
Öğretmenleri "başöğretmen", "uzman öğretmen" ve "öğretmen" olarak bölen, öğretmenlerin ek göstergesini 3600'e çıkaran kanun teklifi, TBMM'de kabul edildi.
Fotoğraf: Emin Sansar/AA
AKP tarafından hazırlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi. Muhalefet partilerinin verdikleri, Anayasa'ya aykırılık önergeleri reddedildi.
Kanun teklifi, öğretmenleri "başöğretmen", "uzman öğretmen" ve "öğretmen" olarak üçe bölüyor. Aday öğretmenlerin öğretmenliğe atanmasında sınav uygulamasını kaldırıyor. "Uzman öğretmenlik" ve "başöğretmenlik" unvanlarının kazanılması için gerekli kıdem, eğitim ve sınav şartlarını belirliyor. Bunun yanı sıra teklifle birinci dereceli kadrolarda görev yapan öğretmenlerin ek göstergesi 3600'e çıkarılıyor. Diğer derecelerde bulunan öğretmenlerin ek göstergeleri de bu artışa göre düzenleniyor.
Komisyon, AKP Ankara Milletvekili Emrullah İşler başkanlığında toplandı. İşler, teklife dair "Ayrıca sözleşmeli öğretmenlerin can güvenliği ve sağlık mazeretleri nedeniyle başka yerlere atanmaları teklifle hüküm altına alınmaktadır" dedi.
MUHALEFETİN ANAYASA'YA AYKIRILIK ÖNERGELERİ REDDEDİLDİ
Toplantıda teklif ile ilgili yapılan sunumun ardından, teklifin geneli üzerinde konuşmalar yapıldı. Muhalefet partilerinin verdikleri, Anayasa'ya aykırılık önergeleri reddedildi. CHP'li komisyon üyeleri, söz konusu teklifin Anayasa'ya aykırılığına ve öğretmenlerin ihtiyaçlarına karşılık vermediğini belirtti. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, yaklaşık 45 milyonu ilgilendiren bir teklifin görüşüldüğüne dikkat çekerek, "Bu teklifin, Anayasa'ya aykırılığını anlatacağım. Burada Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in olması gerekiyordu. Teklif, başta Anayasa'nın eğitim hakkının kullanılmasıyla ilgili olarak başlangıç metnine, kanunlarda aranan belirlilik ilkesinin olmaması nedeniyle Anayasa'nın 2'nci maddesinde yer alan, hukuk devleti ilkesine aykırılık içeriyor" dedi. Kaya ayrıca, teklifin maddelerini tek tek sayarak, Anayasa'ya aykırılık içerdiğini anlattı.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal da öğretmenlik mesleğinin gerekliliklerinden, koşullarından, sahadan habersiz, masa başında bürokratlar tarafından yazıldığını belirterek "Bu kanun teklifinde ne yazık ki hukuka ve Anayasa'ya aykırılıklar bariz bir şekilde dikkat çekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat, teklifin paydaşlarına sorulmadan hazırlandığını vurgulayarak, "Bu teklif öğretmenler için tam bir hayal kırıklığıdır" dedi.
HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki de teklifin yetersiz olduğunu belirterek, "Öğretmenlik bir uzmanlık mesleğidir, tek kariyer de kıdemdir. Bildiğim kadarıyla gelişmiş ülkelerin çoğu kıdemi esas alır, bunun dışında kariyer basamakları bir sınavla düzenlenemez" diye konuştu.
AKP VE MHP MİLLETVEKİLLERİ TEKLİFİ SAVUNDU
AKP Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, muhalefetin eleştirilerine katılmadığını belirterek, "Yasa çok detaylı çalışılmış, çok temiz çalışılmış, düzenli çalışılmış bir yasa olarak gözüküyor" değerlendirmesinde bulundu. Komisyon Başkan Vekili ve MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın ise teklifin iyi hazırlandığını savunarak, eleştirilere katılmadığını söyledi.
HDP'Lİ MERAL DANIŞ BEŞTAŞ: TEKLİFTE AKP TİPİ ÖĞRETMEN YARATMA ARAYIŞI VAR
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, kanun teklifine dair "AKP tipi bir öğretmen yaratma arayışı var. O alanı da dizayn etmeye çalışıyorlar" dedi.
Beştaş, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'ne ilişkin şunları kaydetti:
"AKP tipi bir öğretmen yaratma arayışı var. O alanı da dizayn etmeye çalışıyorlar. Bu teklifin, sendikaların ya da öğretmenlerin demokratik katılımı ile oluşmadığını gayet iyi biliyoruz. 18 milyon öğrencinin, 1 milyona yakın öğretmenin çalışma koşullarının düzeltmesine, iyileştirilmesine dair de hiçbir plan yok. Teklifte öğretmenler ayrıştırılıyor. Nasıl? Aday öğretmen, öğretmen, uzman ve başöğretmenlik gibi bir meslek ayrıştırması yapılıyor. Bu da hem eşitsizlik doğuracak hem de çalışma barışını bozacak bir düzenlenme."
EĞİTİM SEN PEK ÇOK İLDE EYLEM DÜZENLEDİ: TEKLİF GERİ ÇEKİLSİN
Eğitim Sen üyeleri pek çok ilde öğretmenler arasında rekabeti arttıracak tasarıyı kabul etmediklerini belirterek, öğretmenlerin konumlarını güçlendirmeyi, haklarını geliştirmeyi ve korumayı amaçlayan bir kanun istediklerini dile getirdi.
Meslek kanununun kamu-özel ayrımı yapmadan özel okul ve kurslarda öğretmenlik yapanları da kapsayarak o mesleği icra eden herkesin ilgili meslek kanunu kapsamında olması gerektiğini ifade eden Eğitim Sen adaylık sınavı kaldırılarak yerine değerlendirme komisyonu getirilmesinin akıllara torpil uygulamalarını getirdiğini belirtti. Sadece birinci derecedeki öğretmenlere verilmesi öngörülen 3600 ek gösterge ve ekonomik düzenlemelerle ilgili diğer maddelerin 15 Ocak 2023 tarihinden sonra yürürlüğe girecek olmasının tasarının seçime yönelik olduğunun göstergesi olduğunun altını çizdi.
Öğretmenler arasında halen var olan sözleşmeli, kadrolu, ücretli öğretmen ayrımlarına yenilerinin eklenmek istendiğini dile getiren Eğitim Sen Kaya, öğretmenleri kariyer basamaklarına bölüp farklı ücretlerle eğitimin rekabetçi bir yapıya büründürüldüğünü ‘Nitelikli Öğretmen/Niteliksiz Öğretmen’ algısı yaratılmak istendiğini ifade etti. Bunun aynı işi yapan, sınıfında, branşında aynı eğitim içeriğini anlatan öğretmenler arasında dayanışmayı bozmayı hedeflediğini ve sınıflarında uzman ya da başöğretmen isteyen velilerle okul idaresi ve öğretmenler arasında gerilimlere ve okullarda oluşturulan özel sınıfların yaygın hale gelmesi sonucunu doğuracağını belirten Eğitim Sen "Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı"na uygun bir düzenleme yapılmasını istiyor. (HABER MERKEZİ)