10 Ocak 2022 12:25
Son Güncellenme Tarihi: 10 Ocak 2022 18:30

Öz-Sağlık-İş TİS talebini 4 bin 386 TL’den 5 bin TL’ye çıkardı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı işyerlerinde çalışan sosyal hizmet işçilerini ilgilendiren TİS görüşmelerinde Öz Sağlık-İş, zam talebini 4 bin 386 TL'den 5 bin TL'ye çıkardı.

Öz Sağlık-İş Sendikası logosu

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda  Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş Sendikası ile TÜHİS arasında süren toplu iş sözleşmesinde, zam talebi yenilendi. Asgari ücretin 4 bin 253 TL olmasının ardından Öz Sağlık-İş, sosyal hizmet işçilerinde en düşük ücret talebini 4 bin 386 TL’den 5 bin TL’ye çıkardı. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı işyerlerinde çalışan 26 bin sosyal hizmet işçisinin ücretleri son zamdan sonra yeni asgari ücretin altında kaldı. Artan enflasyon ve yeni asgari ücret nedeniyle Öz Sağlık-İş Sendikası toplu sözleşme taleplerini revize etti.

Konuya ilişkin olarak bir açıklama yapan Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı adına toplu sözleşme masasına oturan işveren sendikası  TÜHİS’e yeni taleplerin iletildiğini, sendikanın taleplerinin TÜHİS ile  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yapılacak bir çalışma ile yeniden değerlendirileceğini söyledi. Sert, “Sendika olarak yeni gelişen bu durum karşısında sosyal hizmet işçisi adına masaya sunduğumuz taleplerimizi revize ettik. Hem idari, hem sosyal, hem de mali haklar açısından sosyal hizmet çalışanlarının insan onuruna yaraşır bir ücret ve haklara ulaşabilmesi adına yürüttüğümüz mücadeleyi müzakere masasına da var gücümüzle yansıtıyoruz” dedi.

KAMU ÇERÇEVE PROTOKOLÜ EK ZAMLA YENİLENMELİ

Ayrıca Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’ndaki toplu sözleşmenin yanı sıra Kamu Çerçeve Protokolü’ndeki yüzde 12+5 oranındaki zammın ek protokol ile yenilenmesini talep ettiklerini söyleyen Sert, “Yeni taleplerimize ilişkin olarak TÜHİS ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde belirli bir mesafe kat ettik. Konunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Prof. Dr. Vedat Bilgin ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Derya Yanık ve ilgili bürokratlar nezdinde takibini sürdürüyoruz” dedi. Sert Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da seslenerek “Yaşlılarımıza, engellilerimize, korunmaya muhtaç kadın ve çocuklarımıza kısacası toplumun dezavantajlı kesimlerine hizmet veren, şefkat gösteren, merhamet ve vicdanı ile hizmet eden sosyal hizmet işçilerinin mağdur olmasına izin vermeyeceğinize olan inancımız tamdır” dedi.

SENDİKA EN DÜŞÜK 5 BİN TL İSTEDİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda çalışan sosyal hizmet işçileri ortalama asgari ücretin biraz üzerinde ücret alıyordu. Ancak yeni asgari ücretin 4 bin 253 TL olarak belirlenmesinin ardından, birçok işçi gibi onlar da asgari ücretin altında kaldı. Toplu sözleşmede daha önceki ve yeni taleplerinin detaylarını Öz Sağlık-İş gazetemize anlattı. Buna göre, sendikanın ilk talebi günlük yevmiyesi 150 TL nin altında olanların günlük 150 TL’ye yükseltilerek, üzerine yüzde 15 oranında zam yapılmak suretiyle en düşük günlük yevmiyenin 173 liraya, aylık brüt 5 bin 190 TL’ye  çekilmesiydi. Ancak 2022 yılında asgari ücretin günlük yevmiyesi 166.80 TL, aylık brüt 5 bin 4 TL olarak belirlendi. Bu nedenle sendika günlük 173 TL yevmiye talebini, 201.66 TL’ye yani aylık brüt  5 bin 190 TL’den, aylık brüt 6 bin 50 TL’ye çıkardı. Öz Sağlık-İş’in net ücret talebi en düşük 4 bin 386 TL’den 5 bin TL’ye çıktı.

ÖNCEKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Akdeniz: Adli vaka gibi başlayan saldırılar ırkçı saldırılara dönüşebiliyor

SONRAKİ HABER

Aile Bakanı: İçişleri Bakanlığının verilerine göre, kadın cinayetleri 2021'de yüzde 15 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa