Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği: Kadınlar borçlu, yoksul ve geçinemiyor

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, 6 mahallede 135 kadınla yaptığı "geçim anketi"nin sonuçlarını açıkladı. Kadınların yüzde yüzde 90’ı gelirinin giderini karşılamadığını söyledi.

10 Ocak 2022 12:47
Paylaş

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği 6 mahallede 135 kadınla "geçim anketi" yaptı. Anket sonucuna göre kadınların yüzde yüzde 90’ı gelirinin giderini karşılamadığını söyledi. Kadınların  hemen hepsi geçinebilmek için temel ihtiyaçlarından vazgeçmek zorunda kalırken, kadınların yüzde 74’ü borçlu olduğunu kaydetti.

"YOKSULLUK TABLOSU DEĞİŞMİYOR"

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği 135 kadına "ekonomiyi" sordu. Dernek, anketin çarpıcı sonuçlarını Sanat Sokağı’nda yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu. Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği Yöneticisi Fatoş Argın, “Kent merkezinde 6 mahallede yaşları 20 ila 87 arasında değişen 135 kadınla yüz yüze yaptığımız anketlerin sonuçları çok yakıcı bir tabloyu göz önüne seriyor. Kuşaklar değişiyor, mahalleler değişiyor ama yoksulluk tablosu değişmiyor” dedi.

Ankete katılan kadınların yüzde 90’ı gelirlerinin giderlerini karşılamadığını kaydetti. Anket sonuçları şu şekilde paylaşıldı:

  • Her 4 haneden birinde çalışan hiç kimse yok. Ankete katılanların yüzde 74.1’i borçlu.
  • Borç alanların yüzde 66.2’si geri ödemede sorun yaşıyor.
  • Katılımcıların yüzde 90.4’ü ekonomik durumlarının bir önceki yıla göre daha kötü olduğunu kaydediyor.
  • Ekonominin gelecekte bugünlerden daha kötü olacağını düşünenlerin oranı yüzde 78.5 oldu.
  • Sosyal destekten faydalananların oranı ise sadece yüzde 6.1’i.
  • Hanelerin yüzde 58.2’si günde 2 öğün yemek yiyor, ekmek tüketim oranları hem ekmeğin pahalanması hem de ekmek ağırlıklı beslenmenin zorunluluk haline gelmesiyle tam bir muammaya dönüştü.
  • Katılımcıların temsil ettikleri hanelerin yüzde 35.1’inde haftada 1 gün makarna pişiriliyor, yüzde 34.3’ü haftada 2 gün makarna pişiriyor.
  • Katılımcıların yüzde 47.4’ü hiç kırmızı et tüketemiyor, yüzde 57.8’i hiç beyaz et tüketemiyor, yüzde 24.2’si ise hiç balık tüketemiyor.
  • Meyve tüketme sıklığına ilişkin sorduğumuz soruya verilen cevaplar ise şöyle; yüzde 10.7 hiç meyve tüketemiyor, yüzde 26 düzenli olarak her gün, yüzde 35.1 iki ila üç günde bir, yüzde 28.2 ise haftada bir defa meyve tüketebiliyor.

EN TEMEL HARCAMALARDAN KISILDI

Ankete katılanların tatili ihtiyaç olarak dahi görmediği, katılımcıların çoğunun mutfak vb. ihtiyaçlarından kısarak ekonomilerini rahatlatmaya çalıştığı, Kadınların yüzde 77’si tatil, yüzde 66.7’si ev, otomobil, yüzde 80’i mutfak ihtiyaçları, yüzde 88.1 giyim ihtiyaçları, yüzde 75.6’sı sosyal faaliyetler, yüzde 35.6’sı okul masrafları, yüzde 48.9’u kuaför harcamalarını kıstı.

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği Yöneticisi Fatoş Argın, anket sonuçlarını değerlendirdi. Argın, “Fakat anket katılımcıları arasında hayatı boyunca hiç tatile gitmeyen o kadar çok kadın vardı ki, yüzde 23’lük dilimin tatile gitmekten vazgeçtiğinin değil tatili bir ihtiyaç olarak dahi görmediğini, yine ev ve otomobil almayı düşünemeyecek durumda olan hane sayısının çokluğu sebebiyle büyük alışveriş sorusuna verilen cevapta oranın olduğundan daha düşük olduğunu değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

"GEÇİNEMİYORUZ SÖZÜ DEĞİŞMEDİ"

Argın, “Yaş ve sosyoekonomik durum değişti, ama ‘Geçinemiyoruz’ sözü hiç değişmedi. Yetmiyor, yettiremiyoruz. İçinden geçtiğimiz ekonomik kriz sürecinden en çok kadınların etkilendiğini, yoksul kadınların daha da yoksullaştığını anket sonuçlarımız da gösteriyor. Kadınlar kendilerine dair pek çok ihtiyaçtan vazgeçmek zorunda kalıyor. Hepimiz için, insanca bir yaşam için, yapılan zamların yarattığı ekonomik tabloyu kabul etmiyoruz. Çaldığımız her kapıda söylediğimizi meydanlarda da söyleyelim. Bu kıt kanaat hayata mahkum değiliz, mecbur değiliz. Biliyoruz, değiştirebiliriz. İlk adımı derneğimizin kapısından içeri girerek atabilirsiniz çünkü gücümüz birliğimiz” dedi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li vekil Semra Güzel hakkında fezleke hazırlandı

SONRAKİ HABER

AKP’nin nafaka gaspında son aşama: Devlet destekli nafaka modelindeki tehlikeler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa