10 Ocak 2022 16:11

Yusuf Yerkel’in ticari ataşe olarak atanmasına madenciler tepki gösterdi: Ceza yok ödül var!

Soma'da madenci yakınını tekmeleyen Yusuf Yerkel’in Frankfurt’a ticari ataşe olarak atanmasına madenciler ve aileleri tepki gösterdi.

Fotoğraf: Mehmet Emin Al

Paylaş

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamın ardından protesto eylemi yapan bir madenciyi tekmeleyen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eski Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel’in Frankfurt’a ticari ataşe olarak atanmasına madenciler ve aileleri tepki gösterdi. Madenciler işçiye tekme atanların ödüllendirildiği bir sistemin yaşandığını ifade etti.

Bir maden işçisi, “İşçiye içeride ölümü reva görenler, dışarıda tekmeleyenlerdir. Neden? İşçi konuşmamalıdır, sesi çıkmamalıdır çünkü! O kazma sallamakla yükümlüdür. İşçiye biçilen değer bundan ibarettir. Demek ki 7 yıl sonra tekmeyi atan ödüllendiriliyorsa böyle düşünüyorlar” dedi.

"CANLARIMIZ HİÇBİR ANLAM İFADE ETMİYOR MU?"

Katliam gününden hemen sonra yaşanan işten atmaları hatırlatan başka bir işçi de “Daha o gün bizi işten attılar, 2 bin 831 işçiyi. 7 yıldır tazminatlarımızı bile vermemek için direndiler. Daha 2 ay önce alabildik. Bir sürü eylem, kavga dövüşten sonra ancak alabildik. 301 işçi hayatını kaybetti. İçeride hiç tutuklu kaldı mı? Bu işin hiç mi suçlusu yok? Canlarımız hiçbir anlam ifade etmiyor mu? Tekmeyi atanları ödüllendirirsen, işveren cephesinden tutuklanmış bir tek kişi yoksa, diğer şirketler neden çekinsin ki? Nasıl olsa ceza yok ödül var! İşçinin tepesine binerler tabii” diye konuştu.

"HÜKÜMET HEP BİRİLERİNİ KORUDU"

Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak da hükümetin katliamdan sonra sürekli birilerini koruyup kolladığını, bu yüzden Yusuf Yerkel’in ticari ataşe olarak atanmasına şaşırmadıklarını söyledi.

Katliamdan sonra hiçbir kamu görevlisinin yargılanmamasının da bu koruma düzeninden kaynaklı olduğunu ifade eden Çolak, “Bakanlıkları ‘Müfettişlerimizi yargılayamazsınız’ dedi, engellediler. Kamu bürokrasisinden, TKİ’den, Enerji Bakanlığından kimse yargılanmadı, hep birilerini korudular, kolladılar. Yusuf Yerkel ve diğerleri devlet koruması altında olan bürokratlar. Madenci yakınına tekme atan Yusuf Yerkel’in özür dilemesi ise hiçbir şeyi değiştirmeyecek” diye konuştu. (Manisa/EVRENSEL)


FRANKFURT DİDF: EMEKÇİ DÜŞMANI YUSUF YERKEL’E ‘HOŞ GELMEDİN’ DİYECEĞİZ

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 maden işçisinin öldüğü maden faciasından sonra protesto eylemi yapan maden işçisini tekmeleyen, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel, Almanya’nın Frankfurt kentine “Ticaret Ateşi” olarak atandı. 

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) üyesi olan Frankfurt İşçi ve Gençlik Derneği, konuyla ilgili açıklamada “Yekel’in kentimize atanmasını kınıyor ve atamanın derhal geri alınmasını talep ediyoruz” dedi. 

Açıklamada, “Basında yer alan haberlerde de görülebileceği gibi, emekçi düşmanı Yerkel, Frankfurt’a atanarak Erdoğan tarafından ödüllendirilmiştir. Frankfurt ve çevresinde Türkiye kökenli işçi ve emekçilerin çıkarlarını savunan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu’na (DİDF) bağlı İşçi ve Gençlik Derneği olarak bu atamaya sessiz ve seyirci kalmayacağız. Atama kararı geri alınmadığı takdirde kentimizin bütün emek güçleriyle, sendikalarıyla, antifaşist güçleriyle birlikte Yerkel’in işçi ve emekçi düşmanı yüzünü herkese göstereceğiz, teşhir edeceğiz” denildi. (Frankfurt/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

7'nci kattan şüpheli şekilde düşen Sedefnur Çağlar'ın polis olan arkadaşıyla tartıştığı ortaya çıktı

SONRAKİ HABER

CHP'li Başarır: Ziraat Bankası'nın kredi riskinin yüzde 20'sini Demirören oluşturuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa