11 Ocak 2022 10:32

Ankara’da 5 hastane, 17 semt polikliniği daha kapatılacak

Hastanemi Açın Platformu, Ankara'da Etlik Şehir Hastanesi sebebiyle 5 hastanenin daha kapatılmak istenmesine karşı Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Hastanesi önünde eylem düzenledi.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

Hastanemi Açın Platformu, Ankara’da 5 hastane ve 17 semt polikliniğinin daha kapatılmak istenmesine karşı Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Hastanesi önünde eylem yaptı.

Etlik Şehir Hastanesi sebebiyle 5 hastanenin daha kapatılmak istenmesine tepki gösteren platform üyeleri, vatandaşın ve ekonomik krizin yaşandığı şu günlerde hastanenin çevresindeki esnafın perişan edilmemesi çağrısı yaptı.

“SERMAYEYE DEĞİL, SAĞLIĞA BÜTÇE”

Kapatılacak hastaneler listesinde yer alan Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan Hastanemi Açın Platformu üyeleri, “Hastanemi taşıma, sabrımı taşırma”, “Eşit, ücretsiz sağlık hizmeti”, “Hastaneler halkındır” yazılı olduğu dövziler taşıyıp “Sermayeye değil sağlığa bütçe” sloganları attı.

17 SEMT POLİKLİNİĞİNİN DE KAPATILMASI GÜNDEMDE

Açılamaya CHP Ankara milletvekilleri Murat Emir ve Gamza Taşçıer ile HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, TTB Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Erdoğdu, SES Ankara Şube Başkanı Nazan Karacabey de katıldı.

Platform adına açıklamayı Ankara Tabipler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Uğurlu okudu.

Uğurlu, “Tıpkı Ankara Numune Hastanesi, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi, Ankara Atatürk Hastanesi, Ankara Fizik Tedavi Hastanesi, Dışkapı Çocuk Hastanesi gibi, şimdi yeni açılacak Etlik Şehir Hastanesi nedeniyle 5 hastane daha kapatılmak isteniyor" dedi.

Dr. Sami Ulus Hastanesi’nin yanı sıra Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi, Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Hastanesi, Etlik Zübeyde Hanım Doğumevi ve Ulucanlar Göz Hastanesinin de kapatılacağını kaydeden Uğurlu, “Bunların hepsi eğitim ve araştırma hastanesi, en üst düzey sağlık hizmeti veren hastaneler. Sadece Ankara’nın değil Türkiye’nin hastaneleri. Ülkemizin dört bir yanından gelen milyonlarca hastaya her yıl şifa dağıttılar. Sayısız uzman doktor, hocalar yetiştirdiler, hemşireler, teknisyenler eğitim aldılar, ülkenin dört bir yanına gidip buradan öğrendikleriyle şifa dağıttılar. Sadece bunlar da değil, salgın döneminde Ankaralıların sağlığında önemli rol üstlenen 17 semt polikliniğinin de kapanması gündemde” bilgilerini verdi.

HASTANELERİN KAPATILMASININ SONUÇLARI

Ankara Şehir Hastanesi gerekçe gösterilerek hastanelerin kapatılması sonucu yaşananlara dikkati çeken Uğurlu şunları kaydetti:

  • “Hastalarımız kolay ulaştıkları hastanelerine, hekimlerine, sağlıkçılarına ulaşamaz oldular.
  • Devasa boyuttaki AVM benzeri hastaneye zor koşullarda gitmek, buradan sağlık hizmeti almak zorunda kaldılar.
  • Kovid-19 salgını geldi, Ankara Şehir Hastanesi pandemi hastanesi oldu, altı hastane tek yere toplandığından ve salgın hastanesine dönüştüğünden, salgın dışı hastalara ayrılan hastane kalmadı.
  • Yurttaşlarımız hastalanmamak korkusuyla kontrollerine gidemediler, sağlık hizmeti ihtiyaçlarını, kontrollerini, ameliyatlarını ertelediler, Kovid-19 dışı sebeplerden ölümler de arttı.
  • Kapanan hastanelerdeki sağlık çalışanlarından işsiz kalanlar oldu.
  • Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ağırlaştı, yaşamları zorlaştı, pek çok hekim, sağlık çalışanı emekliliğini istedi, istifa etti, meslekten koptu.
  • Bu hastanelerimizin en önemli işlevlerinden olan asistan eğitimi bozuldu, çalışma koşulları ağırlaştı.
  • Bir asistan nöbet çıkışı evine giderken direksiyon başında uyudu, kamyonun altında can verdi.
  • Kapanan 6 hastanenin çevresindeki lokantasından, taksicisine esnaf perişan oldu, iflas etti, eczaneler, tıbbi cihaz satan işyerleri zarara sürüklendi.
  • Tarihi hastane binalarımız çürümeye terk edildi ya amacı dışında ya da salgının yarattığı baskıyla kısmen sağlık hizmetlerinde kullanıldılar.
  • Kent dokusu zarar gördü, ulaşım ağları yetersiz kaldı, trafik tıkandı, yeni, acayip alt ve üst geçitler yapıldı, sadece bu köprü ve bağlantı yollarına yepyeni bin yataklı hastane yapılacak paralar harcandı.”

SAYIŞTAY RAPORLARINA YANSIYAN GERÇEKLER

Sayıştay raporlarıyla şehir hastanelerinin yarattığı tahribatın da tescil edildiğini vurgulayan Uğurlu, “Atılması gereken ilk adımlardan biri kapatılan hastanelerin açılması, hele hele yeni hastane kapatılmasının asla düşünülmemesidir. Kapanacağı söylenerek bu devlet hastanelerimize yıllardır hiç yatırım yapılmamakta, halkın sağlığı hiçe sayılmaktadır. Buna son verilmeli, gerekiyorsa güçlendirilmeli, ihtiyaç duyulan yatırımlarla tarihi kimlikleri ve işlevleri korunarak sağlık hizmeti vermeye devam etmeleri sağlanmalıdır” dedi.

HASTANE ÇEVRESİNDEKİ ESNAF MAĞDUR EDİLMEMELİ

“Yaşanan ve sonu gelmeyen ekonomik kriz ve salgın döneminde sağlığa erişim daha da zorlaştırılmamalı, hastaneler çevresindeki esnaf daha da perişan edilmemelidir” diyen Uğurlu, devamında, “Bırakın bunları kapatmayı, kapattığınız Ankara Numune Hastanesi, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi, Ankara Atatürk Hastanesi, Ankara Fizik Tedavi Hastanesi, Dışkapı Çocuk Hastanesi tekrar açılmalıdır. Her işin başı rant değil sağlık olmalıdır” ifadelerini kullandı.

MURAT EMİR: BU ÇILGINLIĞA SON VERİN

CHP Milletvekili ve Pati Meclisi Üyesi Dr. Murat Emir de “Ankara’da ve Türkiye’de hastaneleri kapatmaya doymadılar. Her bir hastanemiz kapatıldığında yüreğimiz yanıyor, bu çılgınlığa son verin" dedi.

Emir, şunları kaydetti:

"Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi, 1950’lerden beri çok önemli hizmetler veren bir referans hastanedir, hiçbir eksiği de yoktur. Bu hastanenin kapatılmak istenmesinin tek sebebi, şehir hastanesine hasta bulmaktır. Siyasi iktidarın düşündüğü, halkın sağlığı değil, şehir hastanelerini işleten müteahhitlerin kasaları ve cepleridir. Bugün ağır bir yoksulluk ve işsizlik sarmalında yaşıyorsak, halkımız açlığa mahkûm ediliyorsa, bu talan anlayışının ve halkın kaynaklarının birilerinin cebine aktarılmasının çok önemli etkisi vardır. Şehir hastanesi, normal bir hastanenin 7-8 katına mal edilmektedir. Böyle önemli hastaneleri kapatarak, halkın sağlığına kast edilmektedir. Sağlık Bakanı’na sesleniyoruz: Hastanelerimizi katletmekten vazgeçin, şehir hastanelerinden vazgeçin. Bu hastaneleri kapatmayın, kıymayın. Haklı mücadelemizi sürdüreceğiz, büyüteceğiz ve hastanelerimizin kapatılmaması için çalışmaya devam edeceğiz.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MEB’in yurt sayısı ve kapasitesi geriledi, cemaat ve özel yurt sayısı 3’e katlandı

SONRAKİ HABER

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Ali Güldemir, imamlıktan ve memuriyetten ihraç edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa