11 Ocak 2022 15:00

Sağlıklı koşullarda yüz yüze eğitim

Okula dair kararlarda söz sahibi olabilmemiz için kendi temsilcilerimiz ile yönetimle kurduğumuz kanallarda bu taleplerimizi iletebilmemiz değiştirici bir etki gösterebilir.

Kaynak: Unsplash

Paylaş

İrem Hazal KELLECİ

Ulaş DÖNMEZ

ODTÜ

 

Geçtiğimiz dönemin başlangıcında birçok bölümün, derslerin online işleneceğini açıklaması oldukça tepki çekmişti. Öğrenciler okulların açılmasından önceki dönem başlayarak, “#ODTÜBizleKararVer”, “#ODTÜYüzyüzeEğitimİstiyor”, “#ODTÜYüzyüzeHazırlıkİstiyor” gibi hashtagler ve rektörlük önündeki eylem ile karar mekanizmalarına dahil olmak ve yüz yüze eğitime devam etmek istediklerini söylemişti. Bu süreçte bölüm öğrencileri, bölüm başkanlarına e-postalar göndererek görüşme taleplerini aktarmışlardı. Sonucunda ise Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, seçilmiş öğrenci temsilcileri ile bir görüşme gerçekleştirmişti.* Psikoloji, sosyoloji gibi bölümlerde öğrencilerin taleplerine kulak verilmiş ve bazı dersler hibrite çevrilmişti ama dönem, yüz yüze eğitim için yeterli önlemler alınmadan başladı.

YETERSİZ ÖNLEMLER YÜZÜNDEN VAKALAR ARTTI

O günden bugüne ortak alanlarda gerekli önlemler alınmadı. Öğrencilere maske ve dezenfektan sağlanmadı. Pandemi önlemi denilerek kütüphanenin açık olduğu saatlerin azaltılması gibi göstermelik ve etkisiz önlemler alındı. Öğrencilerden gelen tepkiler ve eylemler sonucunda kütüphane saatleri eski düzenine döndü ama yeterli önlemler alınmadan eğitime devam edildi. Bu nedenle geldiğimiz noktada virüs çok hızlı yayılıyor. Karantina yurtlarında yer kalmaması sebebiyle her odada 2 öğrenci kalıyor ve bu öğrencilerin sadece hafta içi 2 öğünü okul tarafından karşılanıyor. Kaldı ki yeni açılan karantina yurdunda (13. yurt) internet bağlantısı dahi bulunmuyor. Öğrencilerin iyileşebileceği sağlıklı koşulların sağlanmaması öğrencilerin test yaptırma oranını da etkiliyor çünkü karantina yurtları güvenli gelmiyor. Öte yandan ODTÜ’nün sağlık ve rehberlik merkezi olan Mediko’da test yapılmıyor olması da öğrenciler arasında test oranlarını etkiliyor.

TALEPLERDEKİ ISRARCILIĞIN BİR KAZANIMI

Tüm bu süreç Rektörlük tarafından alınmayan önlemlerle yürütülmüşken yüz yüze eğitim hakkımız da tehlikeye atılmış oluyor, birçok bölümde dersler tekrardan çevrim içine dönüyor. Tablo, yeni dönemde derslerin online mı yüz yüze mi devam edeceği, yurtların kapanıp kapanmayacağı gibi soruları yeniden gündeme getiriyor. Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığının, öğrenci temsilcileriyle yeniden görüşmek istemesi ise yeni döneme girerken öğrencilerin taleplerini ileteceği bir kanal bulması açısından oldukça önemli bir noktada duruyor. Bu kanalın kurulabilmesi de öğrencilerin farklı biçimler altında taleplerindeki ısrarını sürdürmelerinin bir karşılığıdır. Kararların alınıp öğrencilere duyurulduğu bir noktadan, kararlar alınmadan önce öğrenci temsilcileriyle toplantı alındığı bir noktaya gelinmesi de yine öğrencilerin kazanımdır.

TALEPLERİMİZİNİN KARŞILIK BULABİLMESİ İÇİN

Bundan sonrasında da derslerin işlenişi ve okula dair kararlarda söz sahibi olabilmemiz için her bölümde ve sınıfta kendi taleplerimizi tartıştırabilmemiz, kendi temsilcilerimiz ile kurduğumuz kanallarda bu taleplerimizi iletebilmemiz ve bunu da en geniş öğrenci kesimleri ile gerçekleştirebilmemiz değiştirici bir etki gösterebilir. Ancak bu şekilde bize dair alınan kararları oturup izlemek dışında haklarımızı koruyabilir, bu kararlarda söz sahibi olabilir ve sağlıklı koşullarda ODTÜ’de yaşayabilme ve yüz yüze eğitim alabilme gibi taleplerimize karşılık bulabiliriz.

 

*https://www.evrensel.net/haber/444446/sirada-temsilcilikleri-kurmak-var?a=a0b

 

ÖNCEKİ HABER

Korucuların karıştığı tecavüz olaylarını haberleştirdiği için tehdit edilen gazeteci Oktay Candemir'e destek

SONRAKİ HABER

Marmara Üniversitesi öğrencileri "Finaller online olarak yapılsın" talebiyle imza kampanyası başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa