HDP'li Beştaş Aile Bakanı’na "Bakanlık olarak görevinizi yapmanız için daha kadının ölmesi gerekiyor" diye sordu
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Aile Bakanı Yanık'a "Bakanlık olarak görevinizi yapmanız için daha kadının şiddete maruz kalması ya da cinayete kurban gitmesi gerekiyor?" diye sordu.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, artan kadın katliamlarını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a sorarak, Meclis gündemine taşıdı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, katledilen avukat Dilara Yıldız özelinde artan kadın katliamlarına ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
Avukat Dilara Yıldız’ın eski nişanlısı tarafından katledildiği ve Yıldız’ın uzun bir süredir tehdit altında olduğu belirtilen önergede, "Katilin, cinayet öncesinde evde olmayan Dilara Yıldız’ın evinde 10 gün kalıp onu beklediği ve Dilara Yıldız’ın evine gelmesiyle önce onu alıkoyup ardından öldürdüğü bilgisi de cinayetin planlı olduğunu göstermektedir. Bahse konu elim olay, yargının mevcut yasaları uygulama noktasında şiddeti engelleyecek kararlar almaktan uzak olduğunu bir kez daha gösterirken, erkek şiddetinin her yerde yaşandığına, kişilerin sosyo-ekonomik durumları, statüleri, mesleklerinden azade bir şekilde her kesim açısından bir vakaya dönüştüğüne bir örnektir” ifadelerine yer verildi. Bakan Yanık’ın "İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre kadın cinayetlerinde bu yıl, geçtiğimiz yıla göre yüzde 15 artış gerçekleşmiştir" açıklaması hatılatılan önergede, "Salt İçişleri Bakanlığı’nın verileri dahi, ortadaki vahameti göstermektedir. Yine bu verilerde dikkat çeken husus, cinayetlerin yüzde 15 arttığı yönünde olup İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının etkisi ortadadır” denildi.
Önergede, Bakan Yanık’ın yanıtlaması istemiyle şu sorular yöneltildi:
- "AKP iktidarı müddetince kaç kadın, erkek şiddeti neticesinde yaşamını yitirmiştir? Kadın ölümlerinin yıllara, illere ve yaşa göre dağılımı nasıldır?
- Bakanlığınızın kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine ilişkin yürüttüğü çalışmalar var mıdır? Kademe kademe ifade etmeniz mümkün müdür? Şayet bir çalışma yürütülüyorsa neden şiddet ve cinayet giderek artmaktadır?
- Son 20 yıllık süreçte kadın ölümlerinin azalan değil artan bir çizgide seyretmesinin sebepleri üzerine çalıştınız mı? Bu nedenlere ilişkin etkin bir çalışma neden yürütmediniz?
- Kadına yönelik şiddet eylemlerine dair kolluğa yapılan şikâyetlerin sonuç vermemesinin sebep ve gerekçesi nedir? Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet ile ilgili emniyette ayrıca bir birim kurulması yönünde bir çalışma yürütülecek midir? Ya da kolluk görevlilerine toplumsal cinsiyet temelinde eğitim çalışmaları yapılacak mıdır? Kolluk görevlilerinin kadının maruz kaldığı şiddet eylemleri karşısında etkisiz kalmasının nedenlerine dair bir çalışma yürütülmüş müdür? Yürütülmemiş ise bu konunun değerlendirmeye alınması gündeminizde olacak mıdır?
- Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri ile biten olaylarda yargı mekanizmasının tutumunu nasıl değerlendirmektesiniz? Başvuru yapılan mahkeme yahut savcılıkların önleyici tedbir almamalarının sebep ve gerekçeleri nedir? Yargıya başvuru yapıldığı halde koruma kararı alınmaması nedeniyle birçok kadının öldüğü hususu çokça tartışılmış olmasına rağmen bu konuda etkin bir çalışma yürütülmemesinin izahı nedir?
- Hâkim ve savcılara toplumsal cinsiyet eğitimi verilmesi yönünde bir çalışma neden hayata geçirilmemektedir? Bakanlığınız döneminde böyle bir çalışma yürütülmesi gündeminizde olacak mıdır?
- İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının ardından geçen süre boyunca içerisinde kaç kadın koruma talebi ile yargı mekanizmalarına başvurduğu halde şiddete maruz kalmıştır? Bu şekilde kaç kadın yaşamını yitirmiştir?
- Erkeklerin şiddet eylemlerini meşru görmesinin ve uygulamasının nedenleri tespit edilmiş midir? Bu konuda çalışma yapılması için daha kaç kadının ölmesi gerekiyor?
- Dilara Yıldız’ın ölümü, erkek şiddetinin, meslek ve sosyo-ekonomik koşullardan azade bir şekilde toplumun her kesiminde mevcut olduğu gerçeğini bir kez daha deşifre etmekte olup şiddetin gerekçeleri üzerine çalışma yürütecek misiniz?
- Yaptığınız açıklamada kadın cinayetlerinin yüzde 15 arttığı ifade edilmiş olup kadın ölümlerinden kendinizi sorumlu tutmamanızın sebebi nedir? Daha kadının şiddete maruz kalması yahut cinayete kurban gitmesi gerekmektedir Bakanlık olarak görevinizi yapmanız için?
- Yine açıklamanızda eskiden kadın cinayetlerine dair verilerin az olması “tanımlama” kıstası ile ifade edilmiş olup, bu cinayetleri engellemiyor oluşunuzun bahanesi olabilir mi?
- Bakanlığınızın erkek şiddeti ve cinayet davalarına müdahil olması hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Bakanlığınızın bu tür davalara müdahil olması yalnızca bir prosedürün yerine getirilmiş olması için mi yoksa gerçekten etkin bir yargılamanın gerçekleşmesi için çaba sarf ediyor musunuz?
- İstanbul Sözleşmesine dair çekilme kararının iptali gündeminizde olacak mıdır?
- Kamuoyuna kadın cinayetlerine ve Dilara Yıldız cinayetine dair bir açıklama yapacak mısınız?” (Ankara/MA)
{{452385}}