11 Ocak 2022 23:21

Merinos işçileri zam tartışması yürütüyor: Doğru düzgün zam yapmalılar

Merinos dokuma işçileri ile alım gücündeki gerilemeyi ve zam tartışmalarını konuştuk. İşçiler, ücretlerin son bir yılda iyice eridiğini ve bu erimeyi karşılayacak bir zam istediklerini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Deniz KAR
Antep

Asgari ücrete yapılan yüzde 50’lik zam henüz maaşlara yansımadı. Asgari ücretle çalışan işçiler ücretlerindeki artışı beklerken asgari ücret üstü maaş alan işçiler de asgari ücret zammının maaşlarına hangi oranda yansıyacağını tartışıyor. Gaziantep Başpınar OSB’de bulunan halı fabrikalarında çalışan dokuma işçilerinin tamamı asgari ücret üzerinde aylık alıyor. Merinos Halı, dokuma fabrikalarının en büyükleri arasında. Merinos’ta çalışan dokuma işçileri ile alım gücündeki gerilemeyi ve aralarında yürüttükleri zam tartışmasını konuştuk. İşçiler, ücretlerin son bir yılda iyice eridiğini ve bu erimeyi karşılayacak bir zam istediklerini söyledi.

MAAŞLAR ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE İNDİ

Merinos’ta uzun yıllardır çalıştığını belirten bir işçi, yalnız Merinos’ta değil Başpınar’ın genelinde dokuma işçilerinin ücretlerinin günden güne eridiğini aktardı. İşçiliğe başladığı yıllarla kıyaslama yapan işçi, “2000’li yılların başında dokumacıların aylığı asgari ücretin dört katıydı. Şimdi neredeyse asgari ücret seviyesinde. Zam dönemlerinde ücretler zaten yüksek diye asgari ücretteki artışı maaşlarımıza yansıtmadılar. Biz de sesimizi çıkarmayınca bu hale geldi” dedi. Merinos yönetiminin, ücretlere ne kadar zam yapılacağı konusunda işçilere önceden bilgi vermediğini dile getiren bir işçi, “Yapılan zammı maaşımız yatınca anlıyoruz. Önceden bize ne kadar istiyorsunuz diye soran yok. Maaş yatıyor, telefondan hesaplıyoruz öyle anlıyoruz” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 35 KAYBI KARŞILAMAZ

Fabrikada bu sene aylıklarda yüzde 35 gibi bir artışın olacağı söylentisinin olduğunu ifade eden bir işçi, bunun ücretlerindeki kaybı karşılamayacağını söyledi. TÜİK’in de enflasyonu yüzde 36 olarak açıkladığını hatırlatan işçi, “TÜİK enflasyonu neye göre belirliyor, bizim durumumuz ortada. İşçinin enflasyonu nasıl belirlenir, yumurtaya, süte, ekmeğe, kömüre, kiraya, elektriğe, yağa bakarsın. Bizim zorunlu ihtiyaçlarımız var, bunların her birinin fiyatı bir yılda en az iki kat artmış. Bize de buna göre zam versinler” dedi. Serviste, yemekhanede işçiler arasında dönen tartışmaları aktaran bir işçi, işçilerin büyük çoğunluğunun yüzde 35, 40 civarında bir zammı kabul etmeyeceğini vurguladı.

45 YAŞINDA ÇALIŞAMAZ HALE GELİYORUZ

Merinos’un oldukça yorucu bir fabrika olduğunu ve 45 yaşına gelen bir işçinin çalışamaz duruma geldiğini aktaran bir başka işçi, “Fabrika çok tempolu.  Çalışırken iki kat hızlı yaşlanıyoruz. 45 yaşında iş yapamayacak hale geliyoruz. Son bir kaç ayda tanıdığımız üç dört kişi bu yüzden işten ayrıldı. Bir de eskiden, 15-20 yıl öncesine kadar Merinos’ta çalışmak ayrıcalık sayılırdı ama şimdi insanlar nasıl kurtulurum diye düşünüyor. Bu çalışma koşullarında bir işçi 40-45’ine kadar çalışamıyor. 15 yıl önce 2 kişinin, 3 kişinin çalıştığı makinelerde şimdi bir kişi çalışıyor. Ama maaşa gelince emeğimizin karşılığını alamıyoruz” dedi.

DÜŞÜK ZAMMI KABUL ETMEYİZ

Verdikleri emeğin yanında aldıkları maaşın hiçbir şey olduğunu aktaran işçi, bir de üstüne düşük zam yapılırsa sabırlarının taşacağını vurguladı. İşçi, birkaç dokuma fabrikasında yaşanacak hareketlenmenin bile bütün organizeyi etkileyeceğine dikkat çekerek, “Bu sene doğru düzgün bir zam yapmalılar. Zammı düşük verseler kabul edecek işçi yok mu, var. İnsanlar kredi borcunda, çaresiz hissediyor. Hiç zam vermese ne yapacağız anlayışında olan insanlar da var ama azınlıkta. Çoğu kişi yüzde 50 zammın da yetmeyeceğini söylüyor. Zaten AGİ kalktı, gerçek enflasyon da yüzde 80 olmuş. Kaybımızı karşılayacak kadar zam yapmazlarsa kabul etmeyiz. Eğer bir iki fabrika hareketlenirse bütün dokumacıların maaşı yükselir” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Muğla ve Bursa'da sağlık örgütlerinden çağrı: Aile hekimliği ceza yönetmeliği iptal edilsin!

SONRAKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 74 bin 266 Kovid-19 vakası, 137 can kaybı (11 Ocak 2022)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa