Malatya'da tütün üreticileri: Tütünüme, ekmeğime dokunma
Malatya'da tütün üreticileri çıkarılan kooperatif ve fabrika yasasına tepki gösterdi, "Tütünüme, emeğime dokunma" dedi.
![Malatya'da tütün üreticileri: Tütünüme, ekmeğime dokunma](https://www.evrensel.net/upload/dosya/202301.jpg)
Fotoğraf: Evrensel
İLGİLİ HABERLER
![Tütün üreticisinin öfkesi büyüyor: “Ekim yapmazsak aç kalırız”](https://www.evrensel.net/images/840/upload/dosya/188931.jpg)
Tütün üreticisinin öfkesi büyüyor: “Ekim yapmazsak aç kalırız”
Tütün Üreticileri Malatya'nın Doğanşehir ilçesi Vahap Küçük Parkında “Tütünüme, emeğime dokunma” şiarıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı üreticiler adına Yasin Çürük okudu.
Çıkarılan yasanın tütün üreticisinin lehine olmadığını söyleyen Çürük, ”Tütün ilçemizin ve ülkemizin birincil derece öneme sahip olan geçim kaynaklarından birisidir. Tütün sadece üreticisinin değil, yetiştirildiği bölgenin de ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. Çıkarılan kooperatif ve fabrika yasası çiftçinin lehine gibi gözüken ama fakat tamamen çiftçinin aleyhine olan bir yasadır. Oysa bir kanun çıkarılırken kamu yararı gözetilir. Bu yasanın tütün üreticisine getirisi olmayacağı gibi,daha çok zararına olacaktır. Çıkarılan bu yasa daha çok uluslar arası bütün şirketlerin ve sermaye baronlarının işine gelecektir. Tütün üreticisinin emeği uluslar arası şirket ya da sermaye baronlarının vicdanına terk edilmeyecek kadar kutsaldır. Bizler tütün emekçileri olarak emeklerimizi bu şirket ve sermaye baronlarına terk etmeyeceğiz. Bu yasakla sadece tütün üreticisi değil, milyonlarca insan geçim kaynağından mahrum olacaktır “dedi.
Fotoğraf: Evrensel
“ALIN TERİMİZ YASAĞA KURBAN EDİLMESİN”
Gereken yasal düzenlemelerin tekrardan yapılmasını söyleyen Çürük, "Doğanşehir’de yükselen tütün emekçisinin feryadına kulak verin. Tek bir yurttaşımız mağdur olmasın. Emeğimiz, geçim kaynağımız ve alın terimiz yasağa kurban edilmeden gereken yasal düzenleme çiftçinin lehine tekrardan düzenlensin" diye konuştu.
Tütün üretiminde kullanılan makine, aletlerin basit usulden vergiye tutulmasını talep ettiklerini ifade eden Çürük, ”Tütün üreticilerinin çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) alınarak basit usulden vergiye tabi tutulmasını, ekonominin temelini oluşturan aile işletmelerinin tütünün kıyılmasında kullandığı kullandığı makine, alet ve ekipmanlarının yine basit usulden vergiye tabi tutulmasını kıyılmış tütün satan küçük ve orta ölçekli esnafların basit usulden vergiye tutulmasını talep ediyoruz. Mevcut ekonomik şartlar göz önüne alındığında üreticilerin daha da mağdur edilmemesi için bu yasal düzenlemeler yerine getirilinceye kadar 1 ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren yasağın askıya alınmasını tütün emekçileri olarak talep etmekteyiz” ifadelerini kullandı.
(Malatya/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et