12 Ocak 2022 05:28

TURKOVAC aşısının Faz-3 sonuçları açıklandı

1008 kişide toplam 68 Kovid-19 vakası saptandığı, bu vakaların 45'inin Coronavac, 23'ünün Turkovac grubunda olduğu belirtildi. Vaka oranı Coronavac'ta yüzde 8,96, Turkovac'ta yüzde 4,55 oldu.

TURKOVAC aşısı | Fotoğraf: Kaan Ulu/DHA

Paylaş

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ile Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver, TURKOVAC aşısının Faz-3 çalışmaları sonucuna ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Açıklamada 1008 kişide toplam 68 Kovid-19 vakası saptandığı; bunlarınd 45'inin Coronavac, 23'ünün Turkovac grubunda görüldüğü kaydedildi. Vaka oranının Coronavac'ta yüzde 8,96, Turkovac'ta yüzde 4,55 olduğu bildirildi.

İlk sözü olan Prof. Dr. Serhat Ünal, Faz 3 sürecine ilişkin genel bilgileri paylaştı. Ünal, Turkovac aşısının 31 Ekim 2020 - 4 Ocak 2021 tarihleri arasında Faz-1 çalışmasının tamamlandığını, ardından yan etiklerin değerlendirildiği Faz 2 aşamasına geçildiğini kaydetti. 10 Şubat ile nisan 2021 3 bine yakın vakada çalışmalar değerlendirildiğini aktaran Ünal, aşının Faz-3'e geçmeye hak kazandığını kaydetti.

Faz-3 çalışmalarında bir gruba aşının kendisi, diğer gruba da plasebo verilmesi uygulaması olduğunu kaydeden Ünal, Türkiye'de bu çalışma öncesinde zaten etkin aşılama başlamış olduğundan bir gruba denenecek aşı, diğer gruba da etkinliği ispatlanmış aşı uygulandığını kaydetti.

Kıyas ürünü olarak ikisinin de inaktif olması nedeniyle Coronavac kullandıklarını kaydeden Ünal, Turkovac'ta 108 gün Faz-3 izlem süresi geçirildiğini belirtti.

22 Aralık 2021'de Turkovac'ın acil kullanım onayı aldığını hatırlatan Ünal, bugün 27 Aralık'ta yaptıkları son değerlendirmenin sonuçlarını paylaştıklarını ifade etti.

Ardından söz alan Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver 1286 kişiye en az bir doz Turkovac uyguladıklarını Coronavac ile birlikte toplamda 2444 doz aşı yaptıklarını kaydetti.

Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver şu bilgileri paylaştı:

"182 gönüllü üzerinde etkinlik analizimizi yaptık. Merkez sayımızı 8'e kadar çıkardık. Gönüllülerimizin büyük kısmı erkek. Genç de gönüllü popülasyonumuz var."

"Takip süresi toplamda 108 gün idi. Kovid-19 tanısını PCR'la doğruladığımızda vaka sayılarımız karşımıza çıktı. 1008 kişide toplam 68 Kovid-19 vakasını saptadık 27 Aralık'a kadar. Bu vakaların 45'i CoronaVac, 23 tanesi Turkovac'taydı. Vaka oranı Coronavac'ta yüzde 8,96, Turkovac'ta 4,55'ti."

"TURKOVAC'ın en az Coronavac kadar güvenli aşı olduğunu ispat etmek amacımız. Sadece hastalanma oranını değil hastalanan gönüllülerin hastalık ciddiyetine de bakıyoruz. Bunun için kullandığımız DSÖ'nün standart ölçeği var."

"Hastaların büyük kısmının semptom bildirmediği ya da bildirse de bağımsız şekilde hastalığı atlatan kişiler olduğunu biliyoruz. Hastaneye yatan sadece 3 hasta vardı Turkovac kolunda. Hiçbirinin oksijen ihtiyacı olmadı, hepsi de hasar kalmadan sağlıklı şekilde taburcu olmuşlardı."

"Biz yan etkileri evrelendiriyoruz. 'Ne kadar ciddi?', 'Hasara neden olmuş mu?', gibi... İleri evre yan etki olmadığını söyleyebilirim. Coronovac ile Turkovac'ın yan etkileri aynı..." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP Milletvekili Semra Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması fezlekesi TBMM'de

SONRAKİ HABER

İstanbul'da bazı ilçelerde kar yağışı etkili oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa