12 Ocak 2022 07:21

“Amacımız gençleri bir araya getirmek”

Damak Dernekler Federasyonu’nun gençlik komisyonu; gençlerin ilgi alanları, sorunları, ihtiyaçları temelinde çalışmalarını yürütüyor. Biz de arkadaşlarımızla gençliğe dair bir sohbet gerçekleştirdik.

Paylaş

Cenk ALTINTAŞ

Esenyurt/İstanbul

 

İstanbul’un sanayi havzalarından olan Esenyurt ilçesi, Ardahan Damal ilçesinden de çokça göç almış. Dolayısıyla ilçedeki Damallı nüfusu oldukça yoğun. Damak Dernekler Federasyonu’nun gençlik komisyonu ise, buradaki Damallı gençlerin oluşturduğu, gençlerin ilgi alanları, sorunları, ihtiyaçları temelinde çalışmalarını yürütüyor. Biz de Damal Federasyonu Gençliğinden Oğuzcan Mehmet Ercan arkadaşımız ile, gençliğe dair bir sohbet gerçekleştirdik.

Öncelikle bize Damal Dernekler Federasyonu’ndan ve onun gençlik oluşumundan bahsedebilir misiniz? Ne zaman kuruldu, neyin ihtiyacı olarak kuruldu?

Ardahan Damal Dernekler Federasyonu Yönetimi 2019 yılında yapılan seçimle değişti. Yeni gelen yönetim ilk olarak kadın, gençlik, kültür-sanat ve emek komisyonları kurulması için adımlar attı. Bu süreçte ben, 2016 yılında da birlikte gençlik komisyonu kurmaya çalışıp başarılı olamadığımız birkaç arkadaşımızla iletişime geçtim. Daha sonra federasyon yönetimindeki her arkadaşın temsilci gençler önermeleri sonucu, birbirini çok da tanımayan, ufak bir Gençlik Komisyonu kuruldu. Kurulduktan hemen sonra büyümek ve daha fazla genç arkadaşa ulaşmak için projeler düşünür, toplantılar yaparken 4 ay sonra COVID-19 pandemisi ile karşı karşıya kaldık. Henüz birbirimizi tanımıyorken, yan yana gelemediğimiz yaklaşık 1.5 yıl boyunca online olarak etkinlikler yaparak ve birkaç ufak buluşma ile pandemi sürecinde sayımızı arttırdık. 2021 yazından itibaren de projelerimizi üretecek ve hataya geçirebilecek olgunluğa ulaşmıştık.

Gençlik Komisyonumuzun kurulma amacına gelince, öncelikle metropol kentlerde birbirinden uzak kalmış gençleri bir araya getirerek, bize ait olan kültürümüzü yaşatmak ve kültür-sanat, çevre, politika, eğitim alanlarında kimlik kazanmak ve bunu yaşatmak.

“ÇALIŞMA ALANIMIZ GENÇLERİN SORUNLARI, İLGİ ALANLARI VE GELİŞİMLERİ”

Damal Federasyon Gençliği ne yapıyor, ne yapmayı hedefliyor?

Gençlerin sorunları, ilgi alanları, gelişimleri bizim çalışma alanımız. Bu noktada Damal Federasyon Gençliği daha önce hiç yapılmamış köyler arası gençlik yapılanmasının kurulumunu gerçekleştirdi. Tüm köyleri kapsayan bu yapılanma henüz yeni olmasına rağmen birçok etkinlik gerçekleştirdi. Bunlara bir televizyon kanalında gerçekleştirilen 19 Mayıs gençlik canlı yayınını örnek verebiliriz. Daha sonra, yaz aylarını birbirimizi tanıma fırsatı olarak değerlendirmek zorundaydık. Yan yana geleceğimiz etkinlikler ve buluşmalar yaptık. Bu buluşmalar bizim önümüze çalışmalar koymamız için çok önemliydi. Çünkü önce birbirimizi tanımak zorundaydık. Online yürütülen kurulum sürecini artık yan yana gelerek yapmak ve bağımızı güçlendirmek zorundaydık. Yaz sürecinden sonra da çalışmalarımızın ivme kazanması ve ses getirmesinin sebeplerinden en büyüğü bu oluşturduğumuz bağın kuvvetli olmasıdır. Daha sonra bir gençlik kahvaltısı yaparak daha çok gencimize ulaşmaya çalıştık, futbol turnuvası düzenleyerek sportif etkinliklerimizi artırdık.14.10.2021 tarihinde İstanbul Avcılar’da akrabasının düğününden çıkıp evine giderken, suç çeteleri arasında çıkan silahlı çatışmanın ortasında kalarak hayata gözlerini yuman Can Terekeme kardeşimizin katilleri hak ettikleri cezayı alsınlar diye federasyon ve komisyonları olarak kitlesel basın açıklaması düzenledik. Yine 2021 yılının ekim ayında, bölgemizin ve ülkemizin sorunu olan madde bağımlılığına karşı katılımın oldukça fazla olduğu bir panel düzenledik. Aileleri ve gençlerimizi bilinçlendirmeyi hedeflediğimiz panelde uzman kişilerce sunumlar yapıldı ve ailelerimizin bilmesi gerekenler anlatıldı.

19.12.2021 tarihinde ise yaşı büyütülerek asılan Erdal Eren için Erenler Vakıf Gençliği ile beraber bir anma programı düzenledik. 2021 yılının aralık ayında tarihimizdeki kara lekelerden olan Maraş katliamının yıldönümünde yine Erenler Vakıf Gençliği ile beraber bir anla programı düzenledik.

Damal Federasyon Gençliği içerisinde ağırlıklı olarak hangi gençlik kesimi var?

Damal coğrafyasının neredeyse tamamının işçi, emekçi sınıflardan oluşmasından dolayı Damal Federasyon Gençliğini de öğrenci arkadaşlarımız ve çalışan emekçi arkadaşlarımız oluşturuyor.

“GENÇLİĞE ADALET LAZIM"

Ağırlık olarak Esenyurt’ta yaşayan Damallı gençlerin yaşadığı sıkıntılar var mı, varsa neler? Bu sıkıntıları çözme noktasında gençler federasyon ile buluşabiliyor mu?

Aslında Esenyurt ya da Damal gençliğinin sorunları Türkiye gençliğinin sorunlarından farklı değil. Eğitim sisteminin temelinde oluşan ve büyütülen çatlaklarla eşit, sağlıklık koşullarda ve aynı şartlarda verilemeyen eğitim ülkemizde düzeltilmesi gereken, gençlik adına en büyük sorunların temelini oluşturuyor. Öte yandan baskının arttığı, gençlere söz hakkı tanınmadığı, üniversitelerin bölündüğü ve akademiye müdahale edildiği, sınav sistemine ve sonuçlarına müdahale edildiği, mülakat uygulamasıyla torpilin ve kadrolaşmanın gerçekleştirildiği, mezun gençlerin asgari ücretle çalıştığı, madde bağımlılığının arttığı, haksızlğa karşı gelen gençlerin sosyal hapse atıldığı, çocuk işçiliğin yaygınlaştığı bir dönemde gençlik sorunu maalesef ülkemizde genel sorunumuzdur.

Her ne kadar gençlerimiz için politika, eğitim ve kültürel alanlarda çalışmalar yapsak ve projeler üretsek de bunların tamamının düzeltilmesi için önemli devlet politikaları geliştirilmelidir. Gençliğe adalet lazım, gençliğe eşit şartlarda eğitim lazım. Düşünceleri ve fikirlerinden dolayı gençlerin hapse atılmaması lazım. Bunlar düzelince eminim ki Esenyurt’ta yaşayan Damallı gençlerimizin sorunlarının birçoğu da düzelmiş olacaktır.

Geçtiğimiz aylarda Esenyurt’ta Yusuf Can Terekeme adında Damallı bir genç uyuşturucu çetelerinin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetti. Esenyurt’ta artan uyuşturucu kullanımı konusunda ne düşünüyorsunuz ve bunun karşısında sizce ne yapılması gerekiyor?

Yusuf Can Terekeme kardeşimizin acısını unutmamak, ders almak lazım. Madde bağımlılığına karşı bölgemizde daha önce yapılmayan çalışmalar yaptık. Ancak ne kadar yeterli? Madde satışından para kazananlar gerçekte kimler? Büyük mafyaların önüne geçmedikten sonra sokaktaki tedarikçilerin sonunu getiremezsiniz. Uyuşturucu bir sektör haline gelmişse bunun önüne kurumlar değil devlet geçmeli. Mafya liderlerinin açıklamalarını dinledikçe kanımızın donduğu bir dönemden geçerken uyuşturucuya karşı verilen mücadelenin samimiyeti ister istenmez sorgulanıyor.

ÖNCEKİ HABER

Akademik özgürlükler tehdit altında

SONRAKİ HABER

Kantinin elde edeceği kar değil bizler düşünülmeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa