NATO-Rusya Konseyi, toplantısının ardından konuşan Stoltenberg: Bu kolay bir görüşme değildi
NATO-Rusya Konseyi, 2019'dan beri ilk kez toplandı. Toplantı sonrası konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Bu kolay bir görüşme değildi. Ama tam da bu yüzden bu toplantı çok önemliydi” dedi.
Fotoğraf: DHA
NATO-Rusya Konseyi, Ukrayna ve "Avrupa'daki güvenlik garantileri" gündemleriyle 2019'dan beri ilk kez toplandı.
Brüksel’de gerçekleşen toplantı öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rusya’ya karşı atılacak adımları telefonda görüştü.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’den, “Rusya ile savaşı bitirmek için dörtlü zirvede gerekli kararları almaya hazırız” açıklaması geldi.
Brüksel'deki NATO karargahında yapılan toplantıya, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlık etti. Toplantıya, Rusya adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ile Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin katıldı.
NATO müttefiklerinin Brüksel'deki daimi temsilcilerinin yanı sıra ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman da toplantıda yer aldı.
Toplantıda, Ukrayna sınırında 100 bin civarında Rus askerinin konuşlandırılmasıyla artan gerginlik ve Rusya'nın ABD ve NATO'ya sunduğu Avrupa'daki güvenlik garantileri gibi konular görüşüldü.
STOLTENBERG'DEN RUSYA AÇIKLAMASI: BU KOLAY BİR GÖRÜŞME DEĞİLDİ
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO-Rusya Konseyi Toplantısı’nın ardından düzenlediği basın toplantısında, “Bu kolay bir görüşme değildi. Ama tam da bu yüzden bu toplantı çok önemliydi” dedi.
Düzenlediği basın toplantısında NATO-Rusya Konseyi Toplantısı’nı değerlendiren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Bu kolay bir görüşme değildi. Ama tam da bu yüzden bu toplantı çok önemliydi. Ukrayna ve çevresindeki durum, Avrupa’nın güvenliği üzerindeki etkileri hakkında çok ciddi ve doğrudan bir fikir alışverişimiz oldu. Bu konularda NATO Müttefikleri ile Rusya arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır. Farklılıklarımızı aşmak kolay olmayacak ama bu, tüm NATO Müttefikleri ve Rusya'nın aynı masanın etrafında oturup diyalog kurduğunun olumlu bir işareti” dedi.
"AÇIK KAPI POLİTİKASINA" VURGU
Stoltenberg, Rusya’nın NATO’dan yeni üyeler almayı durdurması ve Avrupa’nın doğusundaki birliklerini geri çekme talebinde bulunduğunu ifade ederek, NATO’nun ‘Açık Kapı Politikası’ uyguladığını vurguladı. “Müttefikler, NATO'nun ‘Açık Kapı Politikasını’ ve her ulusun kendi güvenlik anlaşmalarını seçme hakkını yeniden ifade etti” diyen Stoltenberg şöyle devam etti:
“Müttefikler, ittifakın doğusundaki birliklerin varlığı da dahil olmak üzere, birbirlerini koruma ve savunmaktan vazgeçmeyeceğini açıkça belirttiler. Aynı zamanda, hem Rusya hem de Müttefikler diyaloğu sürdürme ve gelecek toplantıların ihtiyacını dile getirdiler. NATO müttefikleri, daha detaylı görüşmeler yapmak için Rusya ile tekrar görüşmeye hazır.”
TOPLANTI ÖNCESİ ABD-UKRAYNA GÖRÜŞMESİ
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Cenevre’de gerçekleştirilen ABD-Rusya stratejik istikrar diyaloğunun sonuçlarını ve NATO-Rusya Konseyi toplantısı öncesinde Rusya’ya karşı atılacak adımları görüştü.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, yaptığı yazılı açıklamada, Blinken ile Kuleba’ın telefonda görüştüğünü belirtti.
Price, “Rusya’nın, Ukrayna ve çevresinde sürmekte olan gereksiz askeri yığınağına ilişkin ortak endişeleri kaydeden bakanlar, Cenevre’deki ABD-Rusya stratejik istikrar diyaloğunun toplantılarını ve yarın Brüksel’de yapılacak NATO-Rusya Konseyi toplantısı öncesinde sonraki adımları ele aldı” ifadesini kullandı.
Blinken’in, bugün Viyana’da yapılacak AGİT Daimi Konseyi toplantısına ilişkin beklentilerini de dile getirdiğini aktaran Price, bakanın, ileriye dönük olarak diplomasiye verdiği desteği tekrar teyit ettiğini ve Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında hiçbir önemli görüşme yapılmayacağını söylediğini belirtti.
Price, “Bakan Blinken, Rusya çatışmayı tırmandırma yolunu seçerse, ABD ve müttefiklerinin, Rusya ekonomisine büyük maliyetler getirmeye, NATO’nun ön cephesindeki müttefik devletlerdeki varlığını güçlendirmeye ve Ukrayna’ya savunma yardımını artırmaya hazır olduklarını yineledi” bilgisini verdi.
RUSYA’YA TEHDİT SUÇLAMASI
Dışişleri Bakanlığında düzenlenen basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Müsteşarı Victoria Nuland da Rusya’yı, Ukrayna’yı tehdit etmek, Avrupa’da istikrara zarar vermekle suçladı.
Nuland, Moskova’yı, Ukrayna’ya yönelik askeri bir girişim konusunda uyarırken, Rusya’nın gerilimi düşürmemesi durumunda ABD’nin Avrupalı müttefikleri ile Rusya’ya ağır bir ekonomik bedel ödetmeye hazır olduğunu dile getirdi.
Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin Rusya’ya ekonomik yaptırımlar konusunda isteksiz olabileceği yönündeki soruya yanıt veren Nuland, şunları kaydetti:
“Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla yaptığımız istişarelere çok güveniyoruz. Yaklaşık 2,5 aydır bunun üzerinde Başkandan başlayarak her seviyede çalışıyoruz. Tabii belirttiğim gibi bunları ortak bir anlayış için geniş çerçevede tartışacağız. Almamız gereken yoğun finansal önlemler ve ayrıca yeni getirilen bazı ihracat kısıtlamalarının Rusya üzerinde acı verici bir etkisi olacak. Şimdi geçmişte yaptığımız gibi ABD bir dizi önlem alabilir ve Avrupa ve diğer müttefikler tamamen aynı olmayan ama yine de Rusya için acı verici olan paralel adımlar atabilir, çünkü farklı ekonomik konumlarımız var.”
ZELENSKİY’DEN "SAVAŞI BİTİRME" AÇIKLAMASI
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Donbass krizini sona erdirmek için kalıcı olarak anlaşmanın vaktinin geldiğini belirterek, kendisiyle birlikte Rus, Fransız ve Alman liderlerin katılacağı bir sonraki Normandiya Formatı zirvesinde bu kapsamda gerekli kararları almaya hazır olduğunu açıkladı.
Euronews’in haberine göre, konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Zelenskiy, “Çatışmaya bir son vermenin zamanı geldi ve biz dört ülkenin liderinin düzenleyeceği yeni zirve sırasında bu konuda gerekli kararları almaya hazırız” dedi.
DONBAS KRİZİ
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, yaptığı açıklamada, Paris’te alınan kararlar arasında yer alan ateşkes rejimine bağlı kalma, esir değişimi ve Donbass’taki giriş-çıkışların açılmasını istediklerini bildirdi.
Donbass krizinin çözümüne ilişkin Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna’dan oluşan Normandiya formatı zirvesi, ülke liderlerinin katılımıyla en son aralık 2019’da Paris’te düzenlenmişti.
Rusya’nın Ukrayna sınırına yaptığı yaklaşık 100 bin askerden oluşan askeri yığınak Batı ülkeleri ve Moskova arasındaki ilişkilerin son dönemde gerginleşmesine yol açtı. Rusya, ittifakın kendi sınırlarına kadar yaklaşacağı gerekçesiyle Ukrayna’nın NATO’ya girmesine şiddetle karşı çıkıyor.
Fransız ve Alman diplomatlar, dört ülkenin katılımıyla düzenlenen Normandiya formatını yeniden canlandırmak amacıyla geçen hafta Moskova’da bir dizi görüşmede bulundu. Fransa ve Almanya, bu toplantının ocak ayı sonuna kadar düzenlenmesini planlıyor. (DIŞ HABERLER)