12 Ocak 2022 08:20

Türkiye, BAE için fırsatlar diyarı! TL’deki erime fırsat oldu, Varlık Fonu’na el attılar

Birleşik Arap Emirlikleri, Varlık Fonu ve portföyündeki şirketlerle de görüşüldüğünü itiraf etti. BAE Yatırım Fonu Başkanı, TL'deki erimenin kendileri için "harika bir fırsat" olduğunu söyledi.

Türkiye, BAE için fırsatlar diyarı! TL’deki erime fırsat oldu, Varlık Fonu’na el attılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri Al Sani | Fotoğraf: DHA

Türkiye ile enerji, çevre, finans ve ticaret alanlarında 10 anlaşma imzalayan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Varlık Fonu ve portfolyolsunda bulunan şirketlerle de görüşüldüğünü itiraf etti.

BAE kamu yatırımlarını yöneten varlık fonu ADQ’nun CEO'su Muhammed Hasan el Süveydi, Türkiye Varlık Fonu ve portfolyolsunda bulunan şirketlerle görüşmeler yaptıklarını ifade ederek TL’deki değer kaybının kendileri için “Harika bir zaman” olduğunu ve kendilerine yeni fırsatlar yarattığını söyledi.

Varlık Fonu portföyündeki şirketler arasında Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, Türk Hava Yolları ve PTT de yer alıyor. Ancak BAE CEO’su hangi şirketlerle görüşüldüğünü açıklamadı.

"Birkaç fırsatı değerlendirmek için" Türkiye Varlık Fonu’yla (TVF) görüştüklerini dile getiren Süveydi, TVF elinde bulunan, paraya sıkışmış zor durumdaki bazı şirketleri incelediklerini sözlerine ekledi.

Financial Times gazetesine konuşan Süveydi, röportajının devamında, Türkiye'nin tüm gelişmelere rağmen cazip bir yatırım olasılığı olduğunu söyleyerek, "Türkiye'nin en sevdiğim yanı, Almanya'ya lokasyon olarak 12 saat içinde ulaşacak bir noktada bulunması ve 84 milyon nüfusunun olması. Sektörler için büyük bir güç merkezi; harika lojistik öneme sahip, bu yüzden kesinlikle ilgileniyoruz" dedi.

10 MİLYAR DOLARLIK FON AYRILDI

Süveydi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın 24 Kasım 2021 tarihinde Ankara'da imzaladığı iş birliği anlaşmalarının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunmuştu.

Süveydi, “Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’de yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık bir fon ayırmıştır” demişti.

KATAR DA "FIRSATLARI BEKLİYORUZ" DEMİŞTİ

Katar Dışişleri Bakanı da 6 Aralık’ta Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptıkları ortak basın toplantısındaki açıklamasında “Türkiye'deki ekonomik durumu yakından izliyoruz. Türkiye'deki ekonomik sorunlardan ortaya çıkacak fırsatları dört gözle bekliyoruz” demişti.

VARLIK FONUNDA HANGİ ŞİRKETLER VAR?

TVF; Ağustos 2016'da çıkarılan bir yasayla kurulmuş, Türkiye'de kamuya ait çok sayıda büyük şirket Şubat 2017'de fona devredilmiş, fon 12 Eylül 2018'de Cumhurbaşkanlığı'na bağlanmıştı.

TVF; 8 farklı sektörden 23 şirket, 2 lisans ve taşınmazlardan oluşan varlık portföyüne sahip. Portföyündeki şirketler; Ziraat Bankası, HalkBank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, kamu sigorta şirketlerinin birleşmesi sonucu oluşan Türkiye Sigorta ile Türkiye Hayat Emeklilik, Türk Hava Yolları, PTT, İzmir Alsancak Limanı, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, BOTAŞ, Türkiye Petrolleri, TVF Enerji, TVF Rafineri ve Petrokimya, Turkcell, Türksat, Türk Telekom, ÇAYKUR, Kayseri Şeker, Nakit Karşılığı Şans Oyunları Lisansı, At Yarışı Düzenleme ve Bahis Kabul Etme Lisansı, Eti Maden ve TVF Maden.

BOTAŞ VE TÜRK TELEKOM

TVF portföyünde yer alan BOTAŞ’ın ithalattan doğan vergilerinden, Hazinenin vazgeçmesine dair düzenleme yapılacağı bildirilmiş, bunun için "özelleştirmeye hazırlık" yorumları yapılmıştı.

İktidarın BOTAŞ’ın doğal gaz ticareti ve iletim bölümlerinin ayrılması, daha kârlı iletim bölümünün ileride hisse satışına uygun hale getirilmesini amaçladığı sektör kaynaklarınca bildirilmişti.

Öte yandan TVF, Türk Telekom’un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak amacıyla LYY Telekomünikasyon A.Ş.’yle görüşmelere başladığı duyurmuştu. BAE’nin bu şirketler görüştüğü öne sürülüyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et