12 Ocak 2022 15:59

Yurtlarda karantina koşulları öğrencileri tedirgin ediyor

İstanbul’da özel ve devlet olmak üzere yurtlarda kalan ve Kovid olan öğrenciler koşullarını Evrensel'e anlattı. "Beslenme, temizlik yetersiz" diyen öğrenciler yetersiz önlemlere tepkili.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Toplamda 5 bine yakın öğrencinin kaldığı Cevizlibağ Atatürk Öğrenci Yurdu’nda 50 den fazla öğrencinin Kovid-19 testi pozitif çıktı. Aynı yurtta kalan ve Kovid testlerinin pozitif çıkmasıyla karantina odalarına yerleştirilen öğrenciler karantina süreçlerini anlattı. Odalarda 2-3 kişi kaldıklarını söyleyen Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi "Odalar küçük. Yanımda karantinaya alınan diğer arkadaşla bile aramıza mesafe koymamız zor. Temizlik koşulları zaten yeterli değil" diyerek, karantina koşullarının iyi olmadığını dile getirdi. 

BESLENMEMİZE ÖNEM VERİLMİYOR

Karantina sürecinde odalarından çıkamayan öğrencilerden bir diğeri olan Medipol Üniversitesi 1.sınıf öğrencisi "Günde iki öğün yemek getiriyorlardı. Akşam yemeği 16.00’da getirilirken daha sonra da ek bir öğün verilmiyordu. Bu süreçte sağlıklı beslenmeye daha çok ihtiyacımız var ama biz aksine beslenemiyorduk. Bunun üzerine de getirilen yemekler genelde soğuk oluyordu’ diyerek, yurdun beslenme koşullarına önem vermediğini anlattı.

Cevizlibağ’da kalan karantinaya girmiş öğrencilerden Yaren ‘Karantina süreci psikolojik olarak biraz zor geçti. Arkadaşlarımdan uzaktım herhangi bir aktivite yapamıyordum bu da etkiliyor. Oda geniş denilemezdi, ders çalışmak için yemek yemek için biraz küçüktü. Üç kişilikti bu da zorluk çıkarttı. Yemekler iki öğün verildi ve haliyle de gün içinde acıkıyorduk. Zaten yemekler menü şeklinde çıktığı için bazen sevmediğimiz yemekler oluyordu yani yine yenilebilir diyemem. Ek sipariş veriyorduk ve yurdun güvenlikleri sağ olsun getiriyordu. Odalar temizlenmiyor kendimiz temizliyorduk. Odadan biri ayrıldıktan sonra da dezenfekte edilmiyordu’ diyerek karantinanın zorluklarından bahsetti.

VAKALAR ÇOK, ÖNLEMYOK

Cevizlibağ’da kalan ve daha önce kovid-19'a yakalanmamış Marmara Üniversitesi öğrencisi "Yurdumuz kalabalık. Buna rağmen Kovide yönelik önlemler yok denecek kadar az. Sadece maske ile alınmaya çalışan önlem yeterli değil. Öğrenciler dip dibe yemek sırasına giriyor, dip dibe yemek yiyor, ortak alanları beraber kullanıyor. Mesafe yok, dezenfekte edilme gibi bir şey de yok. Odaları zaten geçtim ama ortak alanlar da dezenfekte edilmiyor. Oda arkadaşımın Kovid-19 testi pozitif çıktı. Biz de test verdik ama negatiftik. Buna rağmen pozitif olan oda arkadaşım bizimle beraber kaldı. Biz dışarıya, yemekhaneye, ortak alanlara gidebiliyorduk" diyor.

BU KOŞULLARDA İYİLEŞEMEYİZ, DAHA ÇOK HASTA OLURUZ

Bir başka yurt ise İlim Yayma Cemiyeti'nin Kopuzlar’daki yurdu. İYC'nin Kopuzlar Yurdunda kalan Marmara Üniversitesi 1. sınıf öğrencisi ise yurdun karantina koşullarını şu şekilde anlattı. "Benim Kovid testim pozitif çıkınca yurda haber verdim. Beni karantina odasına aldılar. Odaya girdiğimde odanın hijyen ve havalandırma bakımından ne kadar yetersiz olduğunu fark ettim. Yemek de günde iki öğün veriliyor zaten. Biz bu koşullarda iyileşemeyiz. Aksine daha da hasta oluruz."

TEMİZLİK DİYE BİR ŞEY YOK

“Odaya süpürgeyi falan alıp bizzat kendim temizledim. Normalde odalarımızı temizlemek sıkıntı değil. Hasta ve ateşler içinde yatarken bu temizliği yapmak, dinlenmemiz gerekirken bizi daha da çok yoruyor. Üstelik benden önce karantinaya girmiş arkadaşımın karantinası bittikten sonra odadan ayrılınca yatağı ve kullandığı eşyalar dezenfekte bile edilmedi. Kendi kendimize temizlemeye çalışıyoruz ama ne kadar iyi temizleyebiliriz ki” diyerek İYC Kopuzlar Yurdunun hijyen konusundaki sıkıntılarını dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tahir Elçi’nin avukatları: Yargılama Dört Ayaklı Minare'nin önünde yaşananlarla sınırlandırılmak isteniyor

SONRAKİ HABER

İngiliz mahkemesi koruyucu ekipman ihalesinde usulsüzlük yapıldığına hükmetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa