MESS sözleşmesi | Sarkuysan ve Kroman işçileri: İhracat rekorları kırdık, biz de kazanalım

MESS grup sözleşmesi görüşmelerinde yüzde 27,44 zamma imza atılmasına tepki gösteren Sarkuysan ve Kroman Çelik işçileri "İhracat rekorları kırdık, biz de üzüm yemek istiyoruz" dedi.

13 Ocak 2022 06:04
Son Güncellenme Tarihi: 13 Ocak 2022 15:22
Paylaş

Şirin GÜNGÖR
Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

MESS grup sözleşmesi görüşmelerinde ilk 6 ayda yüzde 27,44 zamma imza atılmasına tepki gösteren Birleşik Metal-İş üyesi Sarkuysan ve Kroman Çelik işçileri, “Biz de üzüm yemek istiyoruz, ihracat rekorları kırdık. Hep o tarafa olmasın, keser gibi yontmasınlar bizi” dedi.

Fabrika önünde görüştüğümüz 1 yıllık yeni bir Sarkuysan işçisi, sözleşmenin beklenenin altında kaldığını belirterek, “Bu zam yetmez bize, benim için yeterli değil. 5 bin 500 lira alıyorum, asgari ücretle benim maaşım arasında bir fark yok neredeyse” dedi.

400 liralık erzak yardımına tepki gösteren bir başka Sarkuysan işçisi ise “Yetmez tabii, memnun değiliz. 5 lira 60 kuruş zam aldım. 400 lira da erzak yardımı verilmiş. Vermeselerdi daha iyiydi. 6 aylık için yüzde 40 üzeri alınmalıydı” dedi.

Grev kararına dair de konuşan Sarkuysan işçisi, “Türk Metal zaten işçiye sormaz ama bizde de kimsenin kimseden haberi yok. Greve çıkacaktık. Cuma gününe kadar karar vereceğiz… Bize ‘Greve kimse çıkmak istemiyor’ dediler. İşçi içeride direniyor ama dışarıda sesimizi çıkaramıyoruz. Sesimizi çıkarsak ne olacağını biliyoruz” diye konuştu.

“TSS’Yİ CEBİMİZDEN ÖDEYECEĞİZ”

Tamamlayıcı sağlık sigortasının (TSS) olduğu gibi kalmasını eleştiren bir diğer Sarkuysan işçisi, “Taslak hazırlandı, ardından ülkenin ekonomisi alt üst oldu. Her şeye zam geldi, her şey aldı başını gitti. İstenen zam oranı enflasyon karşısında çok düşük kaldı, revize olsun demiştik ama olmadı. Yüzde 40-50 istenseydi grevin arkasında da durulurdu. TSS için eş ve çocukları da kapsasın istedik, vermediler, olduğu gibi kalmış, sadece bizi kapsıyor. Mecbur cebimizden ödemeye devam edeceğiz. Erzak yardımı komik bir rakam, sıvı yağın tenekesi olmuş 150 lira, onu alsam geriye ne alacağım” dedi.

"GREVE DAİR HİÇBİR HAZIRLIK YOKTU"

Greve dair hiçbir hazırlığın olmadığını söyleyen bir Kroman Çelik işçisi, “Eski işçiler memnun, alacağını aldılar. Aslında bakarsanız ilk 6 ay için sadece yüzde 10 aldık. Seyyanen alınan zammın zaten alınması gerekiyordu, asgari ücret altında kalanı asgari ücret seviyesine çekip yüzde 10 zam aldılar. Greve dair de hiçbir hazırlık yoktu” dedi.

“MEMNUN KALMADIK BU İŞTEN”

Alınan zammı iç açıcı bulmayan bir başka Kroman Çelik işçisi, “Normalde bu sözleşmenin enflasyon ile alakası olmaması lazımdı. Enflasyonu getirip içine kattılar, insanlara bu şekilde yansıttılar. Bence iyi olmadı, biz işçiler olarak memnun kalmadık bu işten. Hiçbir şey olacağı yok, bu şekilde devam edecek gibi gözüküyor. Biliyorsunuz yukarıdakiler zaten yasakladı her şeyi, eylem yapamıyorsun” ifadelerini kullandı.

“GELEN ZAMLARA RAĞMEN TASLAK YENİLENMEDİ”

Enflasyonun altında kaldıklarını söyleyen bir diğer Kroman işçisi, “Hiç iyi olduğunu düşünmüyorum, iyi bir şey yok. Enflasyonun altında kaldık. Normalde zaten alacağımız 6 aylık enflasyonu sözleşmeye kattılar, katmayacaksın onu. Sen aldığın orana bakacaksın. Bu haliyle hiçbir anlamı yok. Bu sefer katakulliye geldi. Her şeye gelen zamlara rağmen taslak yenilenmedi. Yenilenemez mi diye sorduk, ‘yenilenemez’ dediler. Böyle her şeye zam geleceği bilinemezdi zaten, dolar yükseldi her şeye zam geldi, dolar düştü diyorlar ama hiçbir şey düşmüyor. Bu devletin yaptığı bir şey. Her şeye zam bindiriyorlar, burada vatandaş da çalışan da mağdur” dedi.

“ERZAK YARDIMI DA ONLARIN OLSUN!”

Enflasyonun zam oranına katılmasını eleştiren 8 senelik bir Kroman işçisi, “Memnun değiliz, sendikalar enflasyon oranını bu işe niye katıyorlar zaten anlamış değilim. Ben aldığım zamma bakarım, enflasyon zaten benim hakkım. TSS aileyi kapsamamış, hiçbir şey değişmemiş. 400 lira var sadece ekstra, o da iki teneke yağ parası. O da onların olsun! Ekstra fabrikadan bir şey almaları lazım. Yeni giren işçiyle 10-15 senelik işçi aynı maaşa geldi. Her sözleşmede aynısı oluyor, greve iki gün kala gece yarısı imzalar atılıyor, grev kararı kalkıyor. Millet de alıştı artık ama birlik ve beraberlik olmadığı sürece bir şey yapamazsın. Başındakiler de sağlam duracak, yoksa işçi kopuyor zaten” dedi.

“KESER GİBİ YONTMASINLAR BİZİ”

Mevcut durumda yetersiz bir sözleşme olduğunu söyleyen bir diğer Kroman işçisi de “Bir kere masaya oturuşumuz yanlıştı. Normalde yüzde 50-60 istiyor, yüzde 20’ye imzalıyorduk. Bu sene ne olduysa ‘Yüzde 30 isteyeceğiz, yüzde 30 alacağız’ denildi. Kağıt üzerinde başarı gibi gözüküyor ama mevcut durumda yetersiz bir sözleşme işçi sınıfı için. Zaten greve de çıkamayacaktık, o belliydi. Bunların hepsi gösteriş” dedi.

Patronun kazandığı kadar kendilerinin de kazanması gerektiğini söyleyen Kroman işçisi, “Tamam, ona yüz bin kazandıralım ama bizim artı bin liramıza göz dikilmesin. Biz de üzüm yemek istiyoruz. İhracat rekorları kırdık. Çin’deki demir ihracatı kotaya bağlandı, bütün demiri biz verdik, hepimiz biliyoruz burada ne kadar sevkiyat yaptığımızı. Çok güzel sattık, mükemmel ama bunun yanında ben de kazanayım. Yani hep o tarafa olmasın, keser gibi yontmasınlar bizi. Tabii bu da örgütlü mücadeleyle olur. Bizim örgütümüz de yok, mücadelemiz de yok. Sadece aidat verdiğimiz bir kurum var o kadar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Johnson özür diledi, ama istifa çağrıları büyüyor

SONRAKİ HABER

Sanayi üretim endeksi, Kasım 2021'de aylık bazda yüzde 3,3 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa