Rusya, müzakereler sona ermeden Ukrayna sınırı yakınında tatbikat başlattı
Ukrayna müzakerelerinde önemli bir gelişme kaydedilemedi. Rusya, Ukrayna yakınlarında askeri tatbikat başlattı.
Fotoğraf: Rusya Savunma Bakanlığı (CC BY 4.0)
ABD, NATO ve AB ile Ukrayna gerilimi üzerine görüşmeler yapan Rusya, görüşmeler sona ermeden Ukrayna sınırı yakınında tatbikat başlattı. Görüşmelerde ise, beklendiği üzere, gerilimi düşürecek bir ilerleme sağlanmadı.
Moscow Times’ın haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı 3 bin asker ve 300 tank ile piyade savaş araçlarını, Ukrayna sınırındaki üç batı sınır bölgesi ve Belarus sınırında tatbikat için konuşlandırıldığını duyurdu.
Ordunun Batı Askeri Bölgesi, motorlu tüfek ünitelerinin tatbikatlarının, T-72B3 ana muharebe tanklarını ve BMP-2 piyade savaş araçlarını içereceğini söyledi. Tatbikatlar Batı Rusya'nın Voronezh, Belgorod, Bryansk ve Smolensk bölgelerine boyunca gerçekleştiriliyor.
Geçtiğimiz aralık ayı sonlarında da Rusya, 2014 yılında Ukrayna’dan ele geçirdiği Kırım’ı da içeren güney bölgelerinde 10 bin askerlik tatbikatlar gerçekleştirmişti.
Rusya’nın salı günü duyurduğu ve Ukrayna sınırları yakınında bir ay içinde ikinci askeri tatbikatına işaret eden tatbikatın, Rus ve ABD'li diplomatların gerilimi azaltmak için görüşmeler yapmasından bir gün sonra başlatılması dikkat çekti.
Washington’un sunduğu gerilimi azaltma konularından biri, askeri tatbikatların ve Avrupa’da füze konuşlandırılmasının karşılıklı olarak sınırlandırılmasıydı. ABD Dışişleri Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın tatbikatlarının gerilimi azaltmanın “tam tersi” olduğunu söylemişti.
GÖRÜŞMELERDE SON DURUM
Rusya ile ABD, NATO ve AB arasındaki görüşmelerin konusu Ukrayna. Rusya, Ukrayna’nın NATO üyesi olmayacağı ve NATO’nun doğu sınırında daha fazla genişlemeyeceğine dair taahhüt istediğini söylüyor. ABD, NATO ve AB ise Rusya’yı Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınağı gerekçe göstererek Ukrayna’ya saldırı hazırlığı yapmakla suçluyor.
Bu hafta pazartesi günü Cenevre’de gerçekleşen ABD-Rusya heyetleri görüşmesinde somut bir ilerleme sağlanamamıştı. Yine çarşamba günü Brüksel’de de iki yıl sonra ilk NATO-Rusya görüşmesi gerçekleştirildi. Görüşme ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ‘NATO müttefikleri ile Rusya arasında ciddi farklılıklar bulunuyor. Ortayı bulmak kolay olmayacak’ dedi. NATO’nun yeni bir dizi toplantı teklif ettiğini, ancak Rusya’nın buna henüz cevap vermediğini söyledi.
Stoltenberg, Rusya’nın NATO konusundaki talep ettiği taahhütleri de kabul etmediklerini belirterek, “Müttefikler ise NATO’nun açık kapı politikasının süreceğini, her ülkenin kendi güvenlik düzenlemesini seçme hakkı olduğunu yineledi. Müttefikler ayrıca birbirlerini koruma ve savunma imkanlarından vazgeçmeyeceklerini açıkça ortaya koydu. Buna ittifakın doğusundaki askeri mevcudiyet de dahildir” ifadelerini kullandı.
Jens Stoltenberg, silahlı çatışma riski bulunup bulunmadığına ilişkin soruya ise “Avrupa’da yeni bir silahlı çatışma riski bulunuyor. Bugünkü toplantı ve bu hafta yapılan diğer toplantılar bu yüzden çok önemli, çünkü silahlı bir çatışmayı önlemek için elimizden geleni yapacağız” dedi.
RUSYA: NATO’NUN GENİŞLEMESİNE KARŞI KOYACAĞIZ
NATO ile görüşmeye katılan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcı Aleksandr Gruşko ise, toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Eğer bu toplantı gerçekleşmeseydi, mevcut sorunların tam anlamıyla gündeme getirilmesi mümkün olmazdı. Samimi bir görüşme oldu. Görüşme, kimin nerede olduğunu ve hangi zorlukla karşı karşıya kalacağını anlamamıza yardımcı oldu” dedi.
Gruşko, Rusya ve NATO’nun pozisyonlarının birbirinden farklı olduğuna işaret ederek, “Bugün birleştirici olumlu gündemimiz hiç yok” ifadesini kullandı. NATO’nun Rusya’nın güvenlikle ilgili tekliflerini kabul edeceği umudunu paylaşan Gruşko, “NATO ülkelerinden, sunduğumuz önerileri uygulama yolunda ne şekilde ilerleyecekleri konusunda görüşlerini sunmalarını veya bunların neden kabul edilemez olduğunu açıklamalarını bekliyoruz” dedi.
“Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, güvenlik teklifleri konusunda ödün vermesi karşılığında ne kabul edebilir?” sorusunu yanıtlayan Gruşko, ‘Herhangi bir ödün söz konusu değil.’ ifadesini kullandı.
Gruşko, NATO’ya 1997’den itibaren birçok ülkenin üye olduğuna dikkati çekerek, “NATO’nun genişlemesi süreci, Avrupa’daki güvenliğinin kötüleşmesini ciddi şekilde etkiliyor. Bu, güvenliğimizi de ciddi şekilde kötüleştiriyor ve kabul edilemez riskler oluşturuyor. Buna karşı koyacağız” diye konuştu.
Gruşko, ayrıca, “NATO ülkelerinin Ukrayna’ya askeri destek sağlamaktan ve silah göndermekten vazgeçmesi, askeri eğitmenler ile askerlerini geri çekmesi gerekiyor. Bunu Minsk anlaşmalarının hükümleri de öngörüyor” ifadelerini kullandı.
ABD: RUSYA’NIN TEKLİFLERİ KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman da, NATO-Rusya Konseyi toplantısını yorumladı. Sherman, Moskova’nın sunduğu tekliflerin “Kabul edilebilir olmadığını” ve Rus heyetinin, Ukrayna sınırında gerilimi düşürme konusunda herhangi bir taahhüt vermediğini söyledi. NATO karargahında düzenlediği basın toplantısında konuşan Sherman, “Ruslara, temel olarak şunları söyledik: ‘Masaya koyduklarınızdan bazıları kabul edilebilir şeyler değil. NATO’nun daha fazla genişlemeyeceğini kabul edemeyiz. 1997’ye geri dönemeyiz. Avrupa’daki her şeyin Avrupa dışına çıkarılacağını kabul edemeyiz” dedi. Sherman, NATO’nun Rusya’ya sunduğu tekliflere ilişkin bir soruya, Rus heyetinin NATO’nun tekliflerini görüşmeye hazır olmadığı yanıtını verdi.
Öte yandan ABD Senatosundaki Demokrat Partililer de, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda” Devlet Başkanı Vladimir Putin dahil hükümet ile askeri yetkililere ve ülkenin önemli bankacılık kuruluşlarına yönelik yaptırım öngören yasa tasarısı hazırladı.
ALMANYA: SINIRDAKİ ASKERLER ENDİŞELENDİRİCİ
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, Ukrayna sınırı boyunca Rus askerlerin konuşlanmasından endişelenmek gerektiğini söyledi. Scholz, Federal Mecliste milletvekillerinin sorularına cevap verdi.
Alman hükümetinin Ukrayna krizinde gerilimin düşürülmesi için neler yaptığına ilişkin soruya cevap veren Scholz, bunun zor bir konu olduğunu belirterek, “Bu, Avrupa’daki tüm ülkelerin toprak bütünlüğünü savunmakla ilgilidir” dedi. Scholz, Alman hükümetinin bu konuda Avrupa Birliği (AB), NATO ve ABD gibi müttefiklerle görüşmeler yaptığını, Rusya ile görüşmek için mevcut görüşme formatlarını kullandığını, Ukrayna hükümetiyle de temasta olunduğunu anlattı. Scholz, Normandiya formatını da yeniden canlandırmak için aktif çalıştıklarını söyledi.
Ukrayna sınırına Rus askerlerinin konuşlandırıldığına işaret eden Scholz, “Ukrayna sınırı boyunca askerlerin konuşlanmasından endişelenmemiz lazım. Bu, kişisel olarak beni de çok endişelendiriyor” dedi. (DIŞ HABERLER)