Varlıklarını TL'ye dönüştüren kurumlara vergi muafiyeti getiren kanun teklifi Meclis'e sunuldu
Şirket hesaplarına kur farkı desteği ve varlıklarını TL'ye dönüştüren kurumlara vergi muafiyeti getiren kanun teklifi TBMM'ye sunuldu.
![Varlıklarını TL'ye dönüştüren kurumlara vergi muafiyeti getiren kanun teklifi Meclis'e sunuldu](https://www.evrensel.net/upload/dosya/195348.jpg)
TBMM | Fotoğraf: Besti Karalar / DHA
AKP'nin, Vergi Usulü Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu'nda değişiklik öngören 4 maddelik yasa teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. AKP'li Elitaş, kanun teklifini 17 Ocak Pazartesi günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeyi planladıklarını söyledi.
Dünya.com'da yer alan habere göre şirket hesaplarına kur farkı desteği ve kurumlar vergisi muafiyeti getiren kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Aynı teklifte ayrıca enflasyon muhasebesi uygulamasının 2023 yılı sonuna kadar ertelenmesini öngören bir madde de yer alıyor.
Teklifte enflasyon muhasebesi uygulamasının 2023 yılı sonuna kadar ertelenmesini öngören bir madde de yer alıyor.
Kanun teklifi yürütme ve yürürlük maddesi dahil toplam 4 maddeden oluşuyor.
TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm kuru üzerinden TL’ye çevrilen hesaplarla ilgili olarak, kurumların 31 Aralık 2021 itibarıyla bilançolarında yer alan yabancı paraları TL’ye çevirerek en az üç ay vadeli olarak TL mevduat ve katılma hesabına tutanların kazançları belirli şartlarda kurumlar vergisinden muaf olacak.
Buna göre kurum hesaplarındaki dövizin 1 Ekim-2021 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasındaki dönemdeki değer artışı kurumlar vergisinden muaf olacak.
Ayrıca 2021 yılı 4’üncü geçici vergi dönemine ilişkin beyannamenin verilme tarihine kadar TL’ye çevrilen hesaplarla ilgili oluşan kur farkı kazançlarıyla dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dahil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kar paylarıyla diğer kazançlar da vergiden muaf olacak.
Aynı maddenin bir başka fıkrasına göre, işletmelerin 2022 yılı sonuna kadar TL’ye çevirecekleri dövizleri en az üç ay vadeli TL mevduat ve katılım hesabında değerlendirmeleri sonucu elde edecekleri kazançlar da kurumlar vergisinden istisna edilecek.
Maddenin üçüncü fıkrasıyla da kurumların altın cinsi hesaplarındaki varlıkları ile işlenmiş/hurda altın hesaplarını 2022 yılı sonuna kadar TL’ye çevirmeleri durumunda, en az üç ay vadeli TL mevduat ve katılım hesaplarında değerlendirmeleri sonucu elde edecekleri kazançlara da vergi muafiyeti uygulanacak.
TL mevduat ve katılma hesabından vadesinden önce çekim yapılması halinde, madde kapsamında sağlanan vergi muafiyeti, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle, gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecek.
ENFLASYON MUHASEBESİ ERTELENİYOR
Öte yandan son üç yıllık Yİ-ÜFE yüzde 100’ü geçtiği için (yüzde 141) işletmelere bünyelerinde bulunan kıymetleri, enflasyona göre yeniden değerleme imkanı getiren enflasyon muhasebesi uygulaması da kanun teklifi ile erteleniyor.
Erteleme gerekçesinde, erteleme taleplerinin mükelleflerden geldiği belirtilerek, ilgili şartlar oluşsa bile 2023 yılı sonuna kadar enflasyon düzeltmesi yapılmayacağı kaydedildi.
Enflasyon düzeltmesini erteleyen maddeye göre, 2023 yılı hesap dönemi sonu itibarıyla yapılacak enflasyon düzeltmesi neticesinde belirlenen geçmiş yıl karının vergi tabi tutulmayacağı ve geçmiş yıl zararının da zarar olarak kabul edilmeyeceği hükme bağlandı.
Memur maaş artışlarıyla ilgili torba kanun teklifine eklenmesi beklenen, şirketlerin kur korumalı hebasına vergi muafiyeti öngören düzenleme, ayrı bir kanun teklifi olarak TBMM’ye sunuldu.
AKP'Lİ ELİTAŞ'TAN AÇIKLAMA
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AA'ya yaptığı açıklamada "31 Aralık 2021'den önce 1 Ekim 2021 arasında şirket aktiflerinde ya da kasasında veya bankada herhangi bir döviz bulunan şirketler, bu dövizlerini 17 Şubat 2022'ye kadar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında bozdurup ilgili bankada, Merkez Bankasının tebliğleri doğrultusunda 3 ya da 6 ay vadeli mevduat açtıkları takdirde; 1 Ekim 2021 ile 31 Aralık 2021 arasında ortaya çıkacak kambiyo karları vergiye tabi olmayacak. 31 Aralık 2021'den önce şirket aktiflerinde bulunan, 1 Ekim 2021'e kadarki olan kambiyolar veya dövizler, Merkez Bankasında bozdurulduğu takdirde 17 Şubat 2022'ye kadar Merkez Bankasına bozdurulup yatırılırsa bunlar kambiyo karlarından kurumlar vergisi ödemeyecekler. Aynı şekilde kur korumalı mevduat kapsamında açtıkları mevduattan dolayı ortaya çıkacak herhangi bir faiz varsa örneğin dönem sonundan kur daha düşük çıktı, faiz elde eden bir işletme ortaya çıkarsa buradan elde ettikleri faiz gelirleri de yine kurumlar vergisi kapsamından istisna tutulacak. Tüm şirketler bir an önce bu düzenlemenin çıkmasını arzu ediyorlar. Bu süreç içinde şirketlerimize kur korumalı vadeli mevduatlarını açabilme imkanını vermiş oluyoruz. Burada en önemli olan nokta, 2021'deki varlıklarının kambiyo karlarının kurumlar vergisinden istisna olması." dedi.
Elitaş, "Kamuoyunda takip ettiğimiz, şirketlerin bilançolarında yaklaşık 90 milyar dolarlık döviz olduğu ifade ediliyor. Kimi 10 milyar dolar diyor, kimi 50 milyar dolar diyor, bunları bozdurabilirlerse kendilerine kurumlar vergisinden büyük bir istisna sağlanacağına inanıyorum." diye konuştu.
Elitaş, 17 Ocak Pazartesi günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeyi planladıkları kanun teklifini, gelecek hafta yasalaştırarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunmayı hedeflediklerini söyledi. (EKONOMİ SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et