14 Ocak 2022 05:58

Gebze'de "Ekonomik krize karşı emekçiler ne yapmalı?" sorusu tartışıldı

Gebze’de "Ekonomik Krize Karşı Emekçiler Ne Yapmalı?" etkinliğine Araştırmacı yazar Zafer Aydın, Evrensel Gazetesi Ekonomi Editörü Bülent Falakaoğlu ve Veli-Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz katıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim Sen Gebze Şubesi, Kurucu Fikirler Atölyesi'nin ilkini gerçekleştirdi. "Ekonomik Krize Karşı Emekçiler Ne Yapmalı?" sorusunun sorulduğu etkinliğe Araştırmacı yazar Zafer Aydın, Evrensel Gazetesi ekonomi editörü Bülent Falakaoğlu ve Veli-Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.

Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır'ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte sırasıyla EYT Gebze Derneği Başkanı Nuh Erdoğan, Eğitim Sen İşyeri Temsilcisi Serdar Dikkatli, EYT Gebze Derneği kurucularından Selçuk Süzen, Emek Partisi Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar, Sol Parti Buğra Aydoğan, Özçelik-İş Gebze Şube Başkanı Şerafettin Koç ve Birleşik Metal-İş Örgütlenme Uzmanı Nihat Akyol söz aldı. Açılışta konuşan Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır, "Yaşadığımız kent işçi kenti. Gebze kapitalizmi kat be kat yaşıyor. Sınıfın tüm kesimlerinin bulunduğu bir kentteyiz ama işçilerin, emekçilerin söz sahibi olamadığı bir kent burası. Birlikte kafa kafaya vereceğiz, bir çıkış yolu bulacağız. Birlikte çoğalacak, birlikte büyüyeceğiz. Atölyemizin buna faydası olacağını düşünüyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından ilk sözü Evrensel Gazetesi ekonomi editörü Bülent Falakaoğlu aldı. İki temel ve acil sorunun olduğunu söyleyen Falakoğlu, "Ekonomik ve siyasi krizi aynı anda yaşıyoruz. Bu dönemlerde algılar, alternatif arayışları çok olur. Bütün bölünmüşlük, parçalanmışlıkların arifesinde değiştirmek için söz sahibi olmalıyız. 2021'i Türkiye ekonomisi yüzde 10 büyüme ile kapatıyor. Bu rakam kapitalizm için büyük, önemli bir rakam ama 'Eee, kriz yine var' diyebiliyoruz. Ekonomi rekorlar kırarken, yoksullaşma, işsizlik nasıl oluyor da olumsuza doğru gidiyor. Bunun cevabını bulmalıyız. İki temel ve acil sorun var, birincisi iktidarın uyguladığı politikalar sosyal sorunları yaratıyor, diğeri de Türkiye ekonomisi çok büyük bir şekilde dışa bağlı" dedi.

"ÜÇÜNCÜ BİR YOLA İHTİYACIMIZ VAR"

"İktidar işçi sınıfı üzerinde tepinmekten vazgeçmeyecek, bu iktidar gitmeli" diyen Falakoğlu, "Bu modelde çocuklarımız geleceksizliğe sürüklenmeye devam edecek. Millet İttifakı alternatif olarak çıkıyor ama onların önerisi de 2009'lara geri dönmek, biz o dönemin nerede bittiğini biliyoruz. Bizim derdimiz eski AKP'yi, yeni AKP'nin karşısına dikmek olamaz. O yüzden emek üzerinden bir hikayeyi oluşturmalıyız. Alternatif bir program yaratmak adına üçüncü bir yola ihtiyacımız var" diye konuştu.

"HEPİMİZE DÜŞEN UYUYAN BİLİNCİ UYANDIRMAK"

Falakaoğlu'nun ardından konuşan araştırmacı yazar Zafer Aydın, "AKP'nin meftun olduğu politikalarda deniz bitti" dedi. Şimdiki sendikaların durumunu da eleştiren Aydın, "Hepimiz farkındayız yoksulluk büyüyor ama ortaya konan tepkide ciddi bir hareket göremiyoruz ne yazık ki. Yukarıya vesayet ile bağlı olanlar aşağıya vekaletle bağlılar. Üye ile sendika arasında tek bağ aidat ile toplu sözleşme bağı, başka bir bağ yok. Şu anda sendikaların işyerlerindeki fonksiyonu idari işler fonksiyonundan farksız değil" dedi. Uyuyan bilinci uyandırmak için harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, "Bugün sınıfın içinde 'Bir şey olmaz, bir şey değişmez' duygusu pompalanıyor. Aslında bir şey değişirse her şey değişir. Bunu da ancak sınıf siyasetiyle, sınıf bakış açısıyla yapabiliriz. Size, bize, hepimize düşen uyuyan bilinci uyandırmak" diye konuştu.

"ÇOCUKLARIMIZI SAVUNMAK İÇİN MÜCADELE ETMELİYİZ"

Veli-Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz, "Aslında mesele biraz da eğitim meselesi" dedi. "Ekonomik krize karşı ne yapacağımızı biraz da eğitim açısından bakmalıyız" diyen Yılmaz, "Eğitim ve sağlık tüm bireylerin hak temelli bir talebidir. Çocuklarımız şu an inanılmaz bir kuşatma içerisinde. Anaokulundan üniversiteye kadar çocuklarımız sarılmış durumda, bu cendereden çocuklarımızı savunmak için mücadele etmeliyiz. Eğer işçi sınıfı sermaye ile mücadelesine devam edecekse bir yandan da eğitim ve sağlık mücadelesini vermek zorundadır. Bu mücadeleyi beraber sürdürmek zorundayız" dedi. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ücretli çalışan sayısı Kasım 2021'de 13,9 milyon oldu

SONRAKİ HABER

Journalists launch strike at the BBC Istanbul bureau

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa